Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Erken, çeltik hasadı devam etmesine rağmen henüz fiyat açıklanmaması nedeniyle üreticilerin zor durumda kaldığını ifade etti.
Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Erken, çeltik hasadı hakkında açıklamalarda bulundu. Üreticilerin çeltiklerini hasat etmek için gece-gündüz demeden çalıştıklarını ancak hala fiyat açıklanmaması nedeniyle zor durumda kaldıklarını belirten Erken, “TMO bir an önce fiyat açıklamalı ve alımlara başlamalı.” dedi.
Erken, “Bölgemizde çeltik hasadı başladı ve Kasım’ın 10’una kadar devam edeceğini öngörüyoruz. Bereket de bir önceki yıla göre aşağı yukarı aynı. İlimizde 500 bin dekarla 520 bin dekar arası çeltik ekimi yapılıyor. Bunun ortalaması da 350 bin ton ürün demektir. Yani Türkiye’nin nereden bakarsanız yüzde 40-41 çeltik üretiminin gerçekleştiği bir ilin ürününden bahsediyoruz ama geldiğimiz noktada Pazar günü bütün Edirne’den İpsala’ya kadar gezdiğim hasat edilen harmanları gezdiğimde harmanlarda kurutma bölgelerinde herhangi bir tüccara ve bir fiyata rastlayamadım. Bu da çeltik üreticisi için gerçekten çok zor bir durum. Bildiğiniz gibi geçen yıl çeltik, hasat edildikten sonra harmanda piyasadan olağanüstü bir talep gördü. Bugün geldiğimiz noktada kesinlikle fiyat yok, alıcı da yok. Bu vahim bir durum. Bir an önce TMO’nun fiyat açıklayıp alım yapması gerektiğini söylüyor üreticilerimiz. Çünkü batoz biçiyor, para isteyecek. Elektrik faturaları geldi onlar ödenecek. Gerçekten çeltik üreticisi şu an çok zor durumda. Tabii ki tüccar bir önceki yıla göre hiç alım yapmıyor. Neden böyle oluyor diye sorduğumuzda ise bir önceki dönemde biliyorsunuz gümrükler sıfırlanmıştı. Dışarıdan 800 dolara ve Euro’ya Türkiye’ye pirinç ithal edilmişti. Bu da bugünkü ortalamalara göre 24-25 TL’ye tekabül ediyor. Yani şu anda bizim çeltik üreticimiz kısa tane 20 lira, orta tane 25 lira, uzun tane de 30 lira beklentisi var ama alan yok. Bu konuda gerekli kurumların özellikle de TMO’nun bir an önce fiyat açıklaması alımlara da başlaması gerekir. Aksi takdirde bir dahaki yıl çeltik üretiminin de çok azalacağını ifade etmiş bulunayım. Desteklemeler bildiğiniz gibi 16 17 yıldan beri 10 kuruş. 16 yıl önce verilen 10 kuruş bu yıl da 10 kuruş. Eğer böyle bir durumda böyle bir sezonda mutlaka devletin destek tarafını yükseltmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun beklentisi de en az 1 TL’dir. Gezdiğim bölgelerdeki üreticilerin talepleri bu şekilde. Bildiğiniz gibi 16-17 yıl önce çeltik 1 liraydı 10 kuruş destek verildi. Bugün 20-25’te yine destek 10 kuruş. Bunu endekslediğinizde desteğin kaç kuruş olması gerektiği ortaya çıkıyor. En az 1 lira destek verilmesi gerektiğini ifade ediyor üreticimiz.” dedi.
ERKEN: ÇELTİK FİYATLARI BİR AN ÖNCE AÇIKLANMALI
-