Kanolanın fiyatı bir yılda ikiye katlandı. Geçen yıl ortalama 3 bin lira olan bir ton kalonla, bu yıl Edirne Ticaret Borsası’nda 6 bin 200 liradan satışa sunuluyor. Edirne Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fedai Canım, Edirne’de borsa fiyatlarının Trakya bölgesinde en yüksek fiyata ulaştığını söyleyerek, Trakyalı kanola üreticilerinin ürünlerini Edirne Ticaret Borsası’na getirerek satışa sunduğunu açıkladı.
Kanola bu yıl en yüksek fiyattan işlem görüyor. Edirne Ticaret Borsası’nda geçtiğimiz yıl tonu ortalama 3 bin 053 liradan satılan kanola, bu yıl ortalama 6 bin 201 liradan alıcı buluyor. Ürününün bu yıl yüzde yüz fiyat artışı yaşaması üreticiyi de memnun ediyor. Edirne Ticaret Borsası’nda bugünkü salon satışında kanola ton başına 6 bin 518 liraya kadar yükseldi. Ortalama ise tonu 6 bin 201 liradan işlem gördü.
Edirne Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fedai Canım, kanolanın bu yıl hem fiyat hem de verim bakımından iyi olduğunu, üreticisine kazandırdığını söyledi.
Canım, “Bu yıl bölgemizde 8-10 yıldan beri devam eden kanola üretimimiz, bu yıl fiyat bakımından çok iyi. Ekiliş alanında giderek artan bir kanola ekilişi var. Geçen yıl toplamda Edirne Ticaret Borsasında oluşan ortalama fiyat 3 bin 53 tl idi. Şu ana kadar bugün itibariyle 6 bin 172 liralık bir ortalama fiyat var. Bu da yüzde yüz artış oranını geçmektedir. Üreticilerimiz açısından son derece memnuniyet verici bir fiyat oluşumu var. Bugün itibariyle Edirne Ticaret Borsası, Trakya bölgesinde en yüksek fiyatlara ulaşmış bulunuyor. Edirne Ticaret Borsasında işlem gören kanolalar, şu anda Uzunköprü’den, Keşan’dan, Gelibolu’dan, Eceabat’tan, Muratlı’dan Trakya’nın değişik bölgelerinden salon satışlarına arz edilmek üzere getiriliyor. Bu da Edirne Ticaret Borsası açısından memnuniyet verici bir olay. Ticaret Borsalarındaki işlemin ne kadar önemsendiğini görüyoruz” dedi.
Dünyada kanola fiyatlarının ayçiçeğinin üzerinde seyrettiğini söyleyen Canım, kanoladaki bu artışın ayçiçeğine de olumlu yansıyacağını kaydetti.
Canım, “Türkiye’de yağlık bitkiler açısından eksiğimiz var. İthalat yapılmak zorunda kalınıyor. Pandemi krizi, Emtia fiyatları her üründe yüzde 50’ye varan oranda arttırdı. Bu da kanolaya daha farklı yansıdı. Şu anda dünyada kanola fiyatları ayçiçeğinin üzerinde seyrediyor. Fakat Türkiye’de tam tersine idi. Şu anda kanola fiyatlarının yüksek olması ayçiçeği fiyatını da yükseltecektir. Üreticilerimiz açısından sevindirici. Hem verim hem kalite hem de fiyat yönünden yüzlerindeki memnuniyeti görebiliyoruz.
Küresel piyasalarda da ithalata dayalı olduğumuzdan dolayı artış iç piyasaya yansıdı. Hem dış kaynaklı, hem de içeride yağ talebinin olması, fiyat artışına neden oldu. İnşallah böyle devam eder diye düşünüyoruz” dedi.
Kanolada bu yıl hem fiyat hem de verimin iyi olması üreticiyi sevindirdi. Ancak geçtiğimiz günlerde yaşanan dolu felaketinden etkilenen bölgelerde kanolada ciddi verim düşüklüğü yaşandı.
Tayakadın Köyünden Mustafa Toparlak, “25 dönüm kanole ektim. Verimler yerine göre değişiyor. Bazı yerlerde 250-300 kilograma kadar çıkıyor. Fiyatlar şu anda fena değil fakat verimler biraz düşük. Geçtiğimiz günlerdeki dolu yağışı da etkiledi. O yüzden verim biraz düşük” dedi.
İskender Köyden Ethem Martın, “bu yıl dolu yağışı nedeniyle verim düşük. Dönümde 250 kilo verim aldık” dedi.
Sazlıdere Köyü’nden Osman Şahin, “verimler iyi ama doğal afetten dolayı kayıp yaşadık. Bölgemiz de etkilendi. Rüzgardan yatan bitkiyi makine biçemedi yerde kaldı. Benim sigortam yoktu, geldiler yazdılar ama hiçbir şey çıkmadı henüz. Fiyatlar bu sene iyi ama doğal afetten dolayı kaybımız oldu” dedi.