İlaçta uzun süredir beklenen kur artışı gerçekleşti. Bu da fiyatlara yüzde 37,4 oranında zam olarak yansıyacak. Edirne Eczacı Odası Başkanı Eczacı Gürkan Kılıçcıgil, zamla birlikte üretici ve ithalatçı firmaların piyasaya ilaç sürmeye başlayacağını, bunun kısmi bir rahatlama sağlayacağını söyledi. KDV indiriminin bazı ilaç gıda takviyelerine de yansıyacağını söyleyen Kılıçcıgil, “İlaç gibi kullanılması zorunlu olan bir üründe KDV yüzde 8 iken gıda takviyeleri adı altında satılan ürünlerde yüzde 1’e indirilmesi bir çelişkidir” dedi.
İlaç sektöründe bir süredir beklenen kur artışı gerçekleşerek fiyatlara yüzde 37,4 oranında zam olarak yansıyacak. Edirne Eczacı Odası Başkanı Eczacı Gürkan Kılıçcıgil, kur artışı ile birlikte yaşanan ilaç zammının ilaç temininde kısmi bir rahatlama sağlayacağını söyledi.
Kılıçcıgil, “Dün yayınlanan kararnameyle birlikte ilaçta beklenen zam gerçekleşmiş oldu. Oran Euro kuru 4.50’den 6.29’a çıktı. Bu da yaklaşık yüzde 37,4 gibi bir rakama tekabül ediyor. Zam Cumartesi gününden itibaren yürürlüğe girecek. Beklentiler zaten bu doğrultudaydı ama ciddi bir döviz artışından kaynaklı sanayinin yaşadığı bir sıkıntı vardı. Bununla beraber bir miktar aşılacaktır bu sorun. Ocak ayındaki enflasyon rakamlarının bile aylık yüzde 10’ları bulduğu bir dönemde yüzde 37’lik bir zam ne kadar sanayiyi rahatlatacaktır, ilaç tedarikinde ne kadar bir rahatlama sağlayacaktır, işin gerçeği şüphelerimiz var. Bu kısmi bir rahatlama sağlayacaktır ama sonra sıkıntı devam edecek gibi gözüküyor.
İlaç zammından sonra hem ithalatçı firmalar hem üretici firmalar ilaçları piyasaya sürmeye başlayacaktır. Bunun da yaklaşık 10-15 gün gibi lojistik hizmeti sağlanmış olsu Mart ayıyla beraber kısmi bir düzelme yaşayacağımızı düşünüyoruz. Özellikle altını çizmek istiyorum; bu sanayinin enflasyonunu ortaya koymayan bir zam, üreticiyi de değerlendirmek lazım. Burada kullanılan enerjinin maliyeti, sanayicinin oranları çok daha yüksek, ham maddeler yurt dışından geliyor hepsi Dolar’a bağlı. Onların enflasyonu bizim yaşadığımız enflasyonun üzerinde ama bu zam kısmi bir rahatlama sağlayacaktır. Ama önümüzdeki dönem yine benzer sıkıntıları yaşayacağımızı öngörüyorum” dedi.
Edirne Eczacı Odası Başkanı Eczacı Gürkan Kılıçcıgil, kur güncellemesinin geç yapılmasının hastaları mağdur ettiğini söyledi.
Kılıçcıgil, “Burada en haklı kesim ilaca ulaşamayan hastalar. Üreticilere de sorsak onları da dinlediğimizde eminim onların da şikayetleri yüksek perdeden. Biz zaten defalarca Euro kuru güncellemesinin öne çekilmesi gerektiğini, taraflarla oturup kalıcı çözümler geliştirilmesiyle ilgili olarak çağrıda bulunduk ama maalesef geciken bir zam söz konusu oldu” dedi.
Eczacı Kılıçcıgil, temel gıda maddelerindeki KDV indiriminin ilaçta takviye gıda ürünlerini de kapsadığını, ancak ilaçta da KDV indirimi yapılması gerektiğini açıkladı.
Kılıçcıgil, “İlaçta KDV’nin indirilmesiyle ilgili bizim bir talebimiz var ama şu anda onunla ilgili bir karar yok. Bizler de bekliyoruz, inşallah böyle bir şey geçerli olur. 13 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanan gıdada yüzde 1’e indirilmişti KDV. Bazı ilaç gıda takviyelerinde yüzde 1’e indirildi. İşin gerçeği burada ciddi bir çelişki söz konusu. İlaç gibi kullanılması zorunlu olan bir üründe KDV yüzde 8 iken gıda takviyeleri adı altında satılan ürünlerde yüzde 1’e indirilmesi çelişkiyi ortaya koyuyor. Bunu da kamuoyunun vicdanına bırakıyorum.
Gıda takviyesinde ciddi miktarda artış söz konusu. Özellikle pandemi şartlarında bunu hepimiz ciddi şekilde yaşadık. En azından bir miktar takviye olsun diye vatandaşlarımız çeşitli gıda takviyelerine yöneldiler. Burada esasında haklılar da. Farklılık yarattığını düşünüyorum. Gıda takviyesi kullanımında son zamanlarda bir artış söz konusu” dedi.