Kırklareli’nde bir kadın girişimci, evinin bahçesinde hobi olarak yetiştirdiği fidancılık işini geliştirerek, ihracata başladı.
Demirköy ilçesinin İğneada beldesinde yaşayan Nergiz Coşkun (49), yaklaşık 20 yıl önce boş vakitlerinde evinin bahçesinde fidan yetiştirmeye başladı.
Yakınları ve komşularının büyük ilgisi ile karşılaşarak yetiştirdiği fidanları satmaya başlayan Coşkun, işlerini zaman içerisinde yavaş yavaş büyütmeye başladı. Yıllık, ortalama 6 bin fidan üretimi yapan Coşkun, bu fidanların önemli bir kısmını yurtdışına ihraç ediyor.
Meşe, çınar, ıhlamur, çam gibi yaklaşık 10 çeşit fidan üretimi yapan Coşkun, aile bütçesine ciddi manada destek sağlarken, 10 kişiye de istihdam sağlıyor.
Coşkun, yaptığı açıklamada, hobi olarak başladığı işini geliştirerek başarılı bir girişimci olduğuna inandığını söyledi.
İşini çok sevdiğini belirten Coşkun, 30 fidan ile başladığı fidancılıkta artık dünyaya açıldığını ifade etti.
Coşkun işini son 10 yıldır ciddi anlamda büyüttüğüne dikkat çektiğini şöyle ifade etti “Eşim memur olduğu için 20 yıl önce boş zamanlarımda evimin bahçesinde poşetlere fidan ekmeye başladım. Yakınlarımız ve komşularımız bu fidanları satın almaya başlayınca ben de bu işe yöneldim. Daha fazla fidan yetiştirdim ve satınca da bir arazi kiraladım. Daha sonra kazandığım parayla yatırım yapmaya devam ettim. Kendi arazimi satın alarak, makineleşmeye geçtik. Bir çapa ile başladığım işimde şu an ciddi bir makineleşmeye ulaştım.” diye konuştu.
Zamanla kendine olan inancı ve öz güveninin de yerine geldiğini vurgulayan Coşkun, kadınların her zorluğun üstesinden gelebileceğine inandığını söyledi.
Fidan yetiştirmenin çok zor bir iş olduğuna değinen Coşkun, “Fidan yetiştirmek, bir çocuk yetiştirmek gibi” dedi.
Fidanların sürekli bakım istediğini dile getiren Coşkun, şunları aktardı “Bir çocuk gibi düşünün. İlgilenmezseniz adeta küsüyor. Sürekli başında olmak zorundasın. Onu sulayıp, otlarını temizleyip, şefkat göstereceksin. Onlarla ilgilenmediğimde, yapraklarının solduğunu gözlemliyorum. Onları görmeyince özlüyorum. Toprağa ilk tohumu bıraktığımda, onun büyümesi ve ağaç olmasını görmek çok güzel. Bunu yaşamayan tabii ki anlamaz. Bu çok farklı bir sevgi.”
Zaman zaman çocuklarından fazla fidanlarıyla ilgilendiğini kaydeden Coşkun, işini azim ve sevgiyle yapmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.