Edirne’de kapanan işyeri sayısı artıyor. Özellikle kentin en işlek caddesi Saraçlarda kapanan işyeri sayısı son aylarda çoğaldı. Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, özellikle küçük esnafın zor bir dönemden geçtiğini söyledi. Cingöz’e göre ilçelerde ise durum daha vahim.
Edirne kent merkezinde son birkaç aydır işyerleri birbiri ardına kapanmaya başladı. Aralarında büyük mağazaların da olduğu çok sayıda dükkan kepenk indirdi. Edirne’nin kalbi Saraçlar Caddesi’nde kapanan işyeri sayısı artmaya başladı. Camında ‘Satılık’ yazan dükkânların sayısı da bir hayli fazla.
Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, bir çok küçük esnafın ekonomik şartların ağır gelmesinden dolayı çareyi işyerini kapatmakta bulduğunu söyledi. Cingöz’e göre Edirne Merkez, ilçelere göre daha şanslı. İlçelerde kapanan işyeri sayısının Edirne merkezinden daha çok olduğunu aktaran Cingöz, “ilçelerde işsizlik çok. Her gün bir dükkân kapanıyor. Kepenk kapatmakla kalmıyor işini tamamen kaybediyor. Bu sadece küçük esnaf için değil büyük esnafımız da zor durumda” dedi.
Cingöz, “Tabii ki 2 bin 20 Lira asgari ücret hiçbir şey ifade etmez. Bunu samimiyetimle söylüyorum. İş verenin açısından baktığınızda örnek verecek olursak 100 kişi çalıştıran bir işletmeye, 2018’in Aralık ayının sonu ile 2019 Ocak ayının başında 82 – 83 bin Lira gibi ek bir maliyet geldi. İşletmenin acaba 2019’un birinci ayında 82-83 bin kazancı bırakın, Aralık ayında kazandığını kazanabildi mi? Biz bunu söyledik, bu durum işsizliği tetikleyecek diye.
2 bin 20 Lira alan için bu bedel hiçbir şey ifade etmiyor. Bugün bu ülkede geçinmek mümkün değil. Bir insanın geçinebilmesi için 5 bin Lira bandında bir para alması lazım o da çocuğu var ise o bile çok zor.
İş yerleri kapanıyor doğru kapanmasının nedeni de bunlarla bağlantılı, esnaf zorlanıyor özellikle küçük esnaf daha da zorlanıyor.
Bir ülkede üretim olmadan hiç bir şey olmaz. Türkiye üretime dayalı bir ülke değil tüketime dayalı bir ülke modeliyle yürüdü. Bundan sonra dileğimiz, üretime dayalı bir ekonomiyle ilerler ki herkesin refahı da artar.
Alipaşa Çarşısı’ndan örnek verecek olursak, birisi emekli diğeri de Bağ kur primi ödüyor. Bugün emekli olan Bağ kur primi ödeyenin aylık 3 bin liraya yakın bir farkı var. Hangisi daha avantajlı emekli maaşı olan avantajlı.
Saraçlarda esnafın çoğu emekli ve emekli olmasa bu kapanan kepenklerin daha da artacağını düşünüyorum.
İlçelerde de işsizlik çok her gün bir dükkân kapanıyor. Kepenk kapatmakla kalmıyor işini tamamen kaybediyor. Bu sadece küçük esnaf için değil büyük esnafımız da zor durumda.
Hükümet elinden geleni yapıyor, kaynak üzerine kaynak açıklaması yapıyor, fakat yetmiyor. Türkiye büyük bir ülke Avrupa’ya baktığınızda Türkiye’den büyük kaç tane ülke var? Nüfus artışı ile sanayiye dönük üretim yok bu yüzden işsizlik her geçen gün artıyor. İnsanlar geçinmekte güçlük çekiyor.
Önümüzde seçim var, seçimden sonra kimse ne olacağını kestiremiyor bu işin partisi yok. Burası bizim ülkemiz kamuoyunun refahı artarsa payına düşen payı alacaktır. Artmazsa ne esnaf kalacak tüccar kalacak inşallah düzelir diyorum.”