Çanakkale’nin Yenice ilçesindeki Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde (MTAL) geçen sene kurulan döner sermaye işletmesi bünyesinde atölyeye dönüştürülen 25 metrekarelik sınıfta üretilen temizlik ürünleri ile bir yılda 7 milyon liralık ciroya ulaşıldı.
Eğitim öğretime 1990'da başlayan ve halen 200'e yakın öğrencisiyle faaliyet gösteren Yenice MTAL'de geçen yıl döner sermaye işletmesi kurulmasına karar verilip yasal prosedür tamamlandı.
Bir sınıfı atölyeye dönüştürülen okulda, kısıtlı imkanlarla Kimya Teknolojisi Bölümü öğretmenlerinin desteğiyle temizlik malzemesi imalatına başlandı.
Okuldaki 3 öğretmen ve 30 branş öğrencisinin çalışmasıyla hazırlanan, mutfak deterjanından cam sile, yüzey temizleyicisinden kireç sökücüye kadar 22 çeşit temizlik ürünü, resmi ve özel kurumlar ile 20 farklı ildeki müşterilere gönderilmeye başlandı.
Ürünler kısa sürede tüketiciler tarafından beğenilince üretim faaliyetleri artırıldı. Geçen yıl 25 metrekarelik sınıfta kısıtlı şartlarla hazırlanan ürünlerin satılmasıyla 7 milyon liralık ciroya ulaşıldı.
Elde edilen cirodan Hazine'ye, Merkez Saymanlığa, devlet koruması altındaki kimsesiz çocuklara da pay aktarımı yapıldı.
Okulun bu başarısının ardından Güney Marmara Kalkınma Ajansına (GMKA) sunulan “Üretiyoruz Öğreniyoruz” isimli proje, 700 bin lira hibe desteği almaya hak kazandı.Hibenin alınmasının ardından üretim faaliyetleri için atölye ve kimya laboratuvarı kurulup yeni makine ve ekipmanlar satın alınacak.
Yenice Kaymakamı Ahmet Başer, yaptığı açıklamada, meslek lisesi öğretmenleri ve öğrencilerinin bu üretim başarısını çok önemsediklerini söyledi.
Satışı yapılan ürünlerden elde edilen paralarla öğrencilere maddi destekte bulunulduğu bilgisini veren Başer, “Ayrıca öğrencilerimiz burada öğrenirken üretmeyi pratik anlamda öğreniyorlar. Netice itibarıyla küçücük bir alanda üretilen ürünler ile ortaya böyle güzel sonuçlar çıkıyor. Okulumuz 2018'de yani bir yıllık periyotta 7 milyon lira ciro elde etti. Bu, çok ciddi bir rakam.” dedi.
Yenice Milli Eğitim Müdürü İsmail Baykal ise okulun Kimya Teknolojisi Bölümünce üretilen ürünler için Ar-Ge çalışmalarına 2017 yılı sonunda başladıklarını dile getirdi.
Okul Müdürü Hasan Baş. Güney Marmara Kalkınma Ajansı’ndan alınan destekle okulun daha modern bir alanda üretime devam edeceğini söyledi.
Kimya Teknolojisi Bölümü alan öğretmeni Funda Tekin ise atölyede sıvı sabun, köpük sabun, bulaşık deterjanı, yüzey temizleyici, tuvalet ve banyo temizleyici, endüstriyel temizlik ürünleri, cam sil, çamaşır suyu, kireç sökücü, sıvı ve toz çamaşır deterjanı, yumuşatıcı, leke çıkarıcı, yağ çözücü, lavabo açıcı ve kolonya gibi 22 çeşit ürünü ürettiklerini bildirdi.
Kimya endüstrisinin ülkenin kalkınmasında da çok önemli bir rol oynadığına dikkati çeken Tekin, şöyle konuştu: