Edirne İl genelinde Anaokulu ve Anasınıflarında açılması planlanan 4-6 yaş grubu Kur-an Kurslarına Tüm Öğretmenler Sendikası (TÖS) İl Temsilcisi Celil Özcan’dan tepki geldi. Özcan, “Müftülük öğreticileri tarafından, 4-6 yaşındaki çocuklara yönelik haftada 10 saate kadar sıbyan kursları açılması ve denetiminden de İl Müftülüğünün sorumlu olması, Anayasamız başta olmak üzere milli eğitim genel amaçlarına uygun değildir” dedi.
Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Edirne İl Müftülüğü arasında 2019 yılında imzalanan protokol kapsamında, İl genelindeki Anaokulları ve anasınıflarında açılması planlanan kuran kurslarına yönelik açıklama yapan Tüm Öğretmenler Sendikası (TÖS) İl Temsilcisi Celil Özcan, “pandemi günlerinde sıbyan kursları ısrarı nedir” diye sordu.
Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi’nde demokratik kitli örgütü temsilcilerinin de katılımıyla açıklama yapan Özcan, okulların temizlik, güvenlik, tadilat gibi ihtiyaçları olmasına rağmen sıbyan kursu telaşına anlam veremediklerini söyledi.
Özcan, “1. Murat Anadolu lisesi binası, İsmail Güner Ortaokulu bahçe düzenlemesi gibi birçok okulda bulunan tadilat ihtiyaçları ile bütün Okullarımızdaki temizlikçi ve koruma görevlisi ihtiyaçları gibi acilen çözülmesi gereken ihtiyaçlar dururken, Milli Eğitim Müdürlükleri bu pandemi döneminde, İl genelindeki bütün Anaokulu ve anasınıflarında 4-6 yaş çocuklara yönelik olarak “Sıbyan kursları” açma telaşına düşmüşlerdir.
Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Edirne İl Müftülüğü arasında 2019 yılında imzalanan protokol kapsamında, İl genelindeki Anaokulları ve anasıflarında, formasyonu bile bulunmayan Müftülük öğreticileri tarafından, 4-6 yaşındaki çocuklara yönelik haftada 10 saate kadar sıbyan kursları açılması ve denetiminden de İl Müftülüğünün sorumlu
olması, Anayasamız başta olmak üzere Milli Eğitim Genel Amaçlarına uygun değildir” dedi.
TÖS İl Temsilcisi Özcan, okullarda Andımızın okunmamasını hatırlatarak, “ANDIMIZ’ da geçen
cümlelerden hangisi Milli Eğitim Bakanlığını rahatsız etmektedir?” diye sordu.
Özcan, “Ne yazıkki, en önemli “Milli” değerlerimizden biri olan “Andımız”ı okullarımızda okutma konusunda Milli Eğitim Bakanlığı ayak diremektedir.
Daha önce de sorduğumuz gibi tekrar soruyoruz. ANDIMIZ’da geçen cümlelerden hangisi Milli Eğitim Bakanlığını rahatsız etmektedir?
a) Türküm, doğruyum, çalışkanım.
b) İlkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak; yurdumu,
milletimi özümden çok sevmektir.
c) Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir.
d) Ey Büyük Atatürk!
e) “Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ne mutlu Türk’üm diyene!
Milli Eğitim Bakanlığının Genel Amaçları ve Genel İlkeleri ile Anayasamızın 24. ve 42. Maddelerine göre her Türk Vatandaşına verilecek eğitim, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilir ve denetlenir. Türk Vatandaşlarına “Milli” eğitim vermek Diyanetin veya Müftülüğün görevi değildir” dedi.
Özcan, Kur’an’ın Türkçe anlamının öğretilmemesinin din eğitiminde temel sorun olduğuna dikkat çekerek, “Dini eğitimin en yoğun verildiği İmam Hatip Liselerindeki öğrenciler bile, Bakara suresi 174. Ayet gibi Ayetlerin anlamını bilmemektedir. Bu yüzden İlla kurs açılacaksa, Din istismarının önüne geçmek için, soyut işlemler dönemindeki bireylere yönelik, “Kuran’ın
Türkçe anlamını öğretme kursları” açılmalıdır” dedi.