Trakya Üniversitesi(TÜ) Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, yurt dışından gelerek TÜ’de okuyan öğrenci sayısının her geçen yıl arttığını ve 2023 yılı öngörüsünün 10 bin öğrenci olduğunu söyledi.
Yurt dışından gelerek Trakya Üniversitesi'ne yeni kayıt yaptıran öğrenciler için Balkan Kongre Merkezi'nde oryantasyon programı düzenledi.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Türkiye'nin bölgesindeki ülkeler ve insanlar için ana vatan özelliği taşıdığını söyledi.
Türkler'in Orta Asya'dan çıkarak Anadolu, Balkanlar ve Avrupa'da farklı medeniyetlerle karşılaşıp kaynaştığını, Selçuklu ve Osmanlı devletlerini kurarak büyük bir medeniyet oluşturduğunu dile getiren Tabakoğlu, şöyle konuştu:
“Osmanlı'nın Balkanlar'da, Anadolu'da, Kafkaslar'da ve Orta Doğu'da hüküm sürdüğü yaklaşık 500 yıl kadar 'Osmanlı barışı' dediğimiz bir dönem yaşandı. Bu topraklar hiçbir zaman bu kadar uzun bir barış dönemi yaşamamıştır. Bu medeniyet dine, dile, ırka saygı gösterdi. Osmanlı kendi yönetim anlayışını uygulayarak, toprak reformu yaptı, çiftçiye toprak verdi. Her gittiği yere bir cami yaptı ama yanına imaretini koydu. Her inançtan ve milletten olan ihtiyaç duyan herkes orada karnını doyurdu. Hemen yanına bir medrese kurdu, her düşünceden insan orada eğitim gördü. Bu anlayışla, çok uluslu, çok dinli insanların yaşadığı bu topraklar barış ve huzur içinde yaşadı.”
Tabakoğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarih boyunca kurulmuş Türk devletlerinin ve onların oluşturduğu medeniyetin devamı olduğunu aktardı.
Dünyada zorlu bir dönem yaşandığını ve yeni bir medeniyete ihtiyaç olduğunu vurgulayan Tabakoğlu, şöyle devam etti:
“Amerikan rüyası denilen rüya, kabusa dönüşmüş durumda. Avrupa Birliği zor durumda. Çünkü ötekine, başkasına tahammül yok. Türkiye bu coğrafyada, öteki, başkası dediğimiz her topluma kucak açmış, Osmanlı'dan gelen anlayışla inadına farklı kültürlere, farklı dinlere saygı göstermiş ve bu anlayışı devam ettirmeyi sürdürüyor. Türkiye, 40 ülkenin bulunduğu bölge coğrafyasında çok önemli bir yere sahiptir. Balkanlar'da, Kafkaslar'da ve Orta Doğu'da herkesin kendi ülkesi vardır ama bir de Türkiye'si vardır. Aslında Türkiye bir ana vatandır. Arnavut'u, Boşnak'ı nasıl başı sıkıştığında bu topraklara sığınmışsa ve şimdi 4 milyon Suriyeli'nin başı sıkıştığında ilk geleceği yer Türkiye ise nasıl Irak'ta Halepçe'de bir bomba patladığında 1,5 kilometre mesafedeki İran dururken, 'Hayır ben 300 kilometre uzaktaki Türkiye'ye gideceğim' diyen kardeşim buraya geliyorsa, aslında Türkiye, Kafkaslar, Balkanlar ve Orta Doğu için ve insanlık için bir ana vatandır.”
Tabakoğlu, yurt dışından gelerek TÜ'de okuyan öğrenci sayısının her geçen yıl arttığını ve 2023 yılı öngörüsünün 10 bin öğrenci olduğunu ifade etti.
TÜ'nün bölgenin en gelişmiş eğitim kurumlarından olduğunu dile getiren Tabakoğlu, “Üniversitemiz geçmişiyle olanaklarıyla ve toplam 49 bin öğrencisiyle bölgenin en köklü eğitim kurumlarından biri. 3 bin 300 uluslararası öğrencisiyle bu alanda en çok öğrenciye sahip olan üniversitelerin başında geliyoruz. Bu yıl bin 100 uluslararası öğrenci kaydı yaptık. İki yıl önce bin 700 olan öğrenci sayımız bugün 3 bin 300. 2023 yılında 10 bin uluslararası öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz. 58 farklı ülkeden gelen öğrencilerimize en iyi olanakları sunmak için çalışıyoruz. Her zaman sizlerin, onların yanındayız.” diye konuştu.
TÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun ve TÜ Dış İlişkiler Uygulama Ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz ve İl Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu da programda konuşma yaptı.