Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Edirne Şubesi’nde düzenlenen toplantıyla, 2023-2024 eğitim – öğretim döneminin geride kalan ilk yarısı değerlendirildi.
Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası 2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk yarısını değerlendirdi. Eğitim-İş Edirne Şubesi’nde düzenlenen toplantıda basın açıklamasını Şube Başkanı Murat Akçay okudu. Toplantıya Akçay’ın yanı sıra, Eğitim-İş Edirne Şubesi Denetleme Kurulu Üyesi Olcay Dal, Eğitim-İş Edirne Şubesi Mali Sekreteri Erhan Toprak ve Eğitim-İş Edirne Şubesi Örgütlenme Sekreteri Hilal Seçkin Karaca katıldı.
Eğitimde ilk dönemin çözüme kavuşturulamayan, yanlış verilen kararların sonucu olarak birçok sorun yumağı ile sona erdiğini söyleyen Akçay, “Bilindiği gibi bu eğitim-öğretim yılının başlangıcında Edirne Valiliği himayesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğünce “Bir Kahvenizi İçeriz” projesi başlatılmıştı. Bu proje kapsamında Edirne’de örgün eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin evlerine öğretmenler, okul idarecileri, bazı kurum müdür veya yetkilileri ile beraber ziyaretler yapılacak, öğrencilerin okul dışı yaşantıları gözlemlenecek, devamsız olanların okula kazandırılmaları sağlanacak, sorunları varsa çözüme kavuşturulacaktı.
Bu uygulamanın sakıncaları da beraberinde getireceğini dile getirmiştik. Öngörülerimizde yanılmadık. Mevcut ekonomik şartlarda velilerin evlerine emrivaki bir şekilde gidilmesi uygun değildi ve bu durum aynı zamanda birçok veliyi de kaygılandırdı. Kaldı ki özellikle dezavantajlı yerlerde birçok velinin evinde ne doğru düzgün misafir ağırlanacak yer, ne de gelen misafire ikram edeceği bir kahve, ne de sunabileceği bir yiyeceği vardır. Böyle bir beklenti ile zaten gidilmez, fakat bu durum velinin kendisini mahcup ve üzgün hissetmesine de vesile olmaktadır. Bu ziyaretler fotoğraflarla ifşa edilerek değil tamamen büyük bir gizlilik içinde, mahremiyete dikkat edilerek yapılmalıdır. Ayrıca bu ziyaretler, okulların kendi bünyelerinde, öğrencilerin ihtiyaç ve devamsızlık durumlarına göre okul idaresi ve öğretmenler tarafından hali hazırda zaten yapılmaktaydı. Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre 13.689’dan fazla öğrencinin evlerine ziyaret gerçekleştirilmiş ki bu ziyaretlerin neredeyse büyük çoğunluğu gerçeği yansıtmadığı, bu sayının aslında şişirme ve tamamen görüntü, fotoğraf vermekten ibaret olduğu milli eğitim camiasında görev yapan tüm öğretmen ve idarecilerin malumudur.” dedi.
Her öğrenciye okulda sağlıklı bir öğün ücretsiz yemek projesinin devamsızlık problemini ciddi oranda azaltacağını belirtmelerine rağmen uygulamanın hayata geçirilemediğini de dile getiren Akçay, “İşin daha da vahim kısmı geçtiğimiz günlerde, Edirne Valiliğinin İl Milli Eğitim Müdürlüğü kanalıyla okullara gönderdiği 08/01/2024 ve 11/01/2024 tarihli yazılarında yaşanmıştır. İlgili yazı kapsamında devamsız öğrencilerin okula kazandırılması amacıyla sınıf öğretmenleri, rehber öğretmenlerin okullarda ilk ders sonunda gelmeyen öğrencileri tespit edip ilgili kolluk görevlisi ile beraber ilgili okul idarecisi ve öğretmenler ile bu öğrencilerin evlerine gidilip öğrencinin o gün içinde mutlaka okula devamının sağlanması istenmiştir. Diğer yazıda ise öğretmenlerin devamsız öğrencilerin isim listelerini günlük olarak okul idarelerine bildirmeleri, okul müdürlüklerinin de ilgili kolluk kuvveti ile beraber ev ziyaretleri yapmaları ve muhakkak fotoğraf ile belgelendirip arşivlemesi ve bu işi titizlikle yürütmesi istenmiştir. Kimi okullarda devamsız öğrenci sayıları günlük 30’lu, 40’lı hatta 50’li sayıları bulmaktadır. Okul idareci ve öğretmenlerinin okuldaki işlerini bırakıp bu kadar evi 1 günde ziyaret etmesi akla ve mantığa aykırıdır. Ayrıca unutulmamalıdır ki okullarda öğrenim görmekte olan öğrenciler de bulunmaktadır. Öğretmen ve idarecilerin de okullarında yapmaları gereken işleri ve ilgilenmeleri gereken öğrencileri mevcuttur, onların da hakkına girmeye kimsenin hakkı yoktur” ifadelerini kullandı.
Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan Trakya Birlik İlkokulu binası ile ilgili bir çalışmanın da daha başlamadığını hatırlatan Akçay, “Bu okul Vali Fahri Yücel İlkokulu ile beraber aynı binada ikili eğitim yapmak zorunda bırakılmıştır. Özellikle kalıcı yaz saati uygulamasından dolayı buradaki öğrenciler sabahın kör karanlığında okula gitmekte, akşam hava karardıktan sonra okuldan çıkmaktadırlar. Bu durum eğitimi ile öne çıkan kentimize hiç yakışmamaktadır. Boşaltılan Trakya Birlik binasının yerine depreme dayanıklı yeni bir okul binası inşası bir an önce başlatılmalı ve bitirilmelidir. Yine Depreme dayanıksız diyerek boşatılan ve yıkım kararı verilen Mimar Sinan Ortaokulunun yerine yeniden bir okulun yapılıp yapılmayacağı hala kocaman bir soru işaretidir” şeklinde konuştu.
Toplantıda, artan özel okul ücretlerine de vurgu yapıldı. Konu hakkında konuşan Eğitim-İş Edirne Şubesi Denetleme Kurulu Üyesi Olcay Dal, artan özel okul ücretleri nedeniyle öğrencilerin devlet okullarına nakil olmaya başladığını söyledi.