23 Aralık 2024
4.9 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEEDİRNE’YE UĞUR BÖCEĞİ ŞEKLİNDE DOĞA VE BÖCEK MÜZESİ

EDİRNE’YE UĞUR BÖCEĞİ ŞEKLİNDE DOĞA VE BÖCEK MÜZESİ

-

Müzeler kenti Edirne, bir müzeye daha kavuşuyor. Trakya Tarımsal Araştırma Müdürlüğü bahçesine uğur böceği şeklinde Doğa ve Böcek Müzesi yapılıyor. Edirne Valisi Ekrem Canalp, müzede hem Türkiye hem de dünyadaki canlı çeşitliliğinin sergileneceğini açıkladı. 5 bin 500 metrekare alan üzerinde, çelik konstrüksiyon üzeri panelle kaplanarak uğur böceği şeklinde yapılan müzenin yakın zamanda tamamlanması hedefleniyor.

Edirne’de Doğa ve Böcek müzesi yapılıyor. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü bahçesinde 5 bin 500 metre kare alan üzerinde uğur böceği şeklinde yapılan müzenin yakın zamanda tamamlanarak açılması planlanıyor.
Müze için düzenlenen tanım törenine Edirne Valisi Ekrem Canalp, Belediye Başkanı Recep Gürkan, İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Adnan Tülek’in yanı sıra kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
Edirne Valisi Ekrem Canalp, Doğa ve Böcek Müzesi tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada Doğa ve Böcek Müzesi’nde Türkiye ve dünyadaki canlı çeşitliliğinin sergileneceğini söyledi.
Canalp, “Yapısından da göreceğiniz gibi Doğa ve Böcek Müzesi uğur böceği formatında. Bir kısmı canlılar aleminde türlerin yüzde 90 kadar kısmı böceklerden oluşuyor. O türlerin çeşitliliğini zenginliğini insanlara gösterdiğiniz zaman etkileyici oluyor. Yurt dışında master yaptığım zaman Manchester’da bir örneğini görmüştüm. O zaman da insanların ne kadar merakla geldiklerini sırf sadece bu müzeyi görebilmek için Manchester’ı ziyarete geldiklerini öğrendiğim zaman kafamda bu şekilde bir müzenin çok faydalı olabileceğine ilişkin bir düşünce kalmıştı. Şükürler olsun bugün böyle bir düşünceyi hayata geçirmek benim açımdan büyük bahtiyarlıktır. Bu canlılar müzesinin içinde Edirne’nin hem kendi canlılarının çeşitliliğini sergileyeceğiz, Türkiye’deki canlı çeşitliliğini, dünyada var olan canlı çeşitliliğini burada sergileme imkanımız olacak. Sergileyeceğimiz canlı örneklerinin tamamı ya doğal yollarla ölmüş olan hayvanlar ya da kaza sonucu ölmüş olan hayvanlardan seçerek burada sergileyeceğimiz hayvanlar olacak. Bunlar arasında yaban keçisi, porsuk, karaca, pelikan, kokarca, piton gibi hayvanlar olacak” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise konuşmasında Edirne’nin 10 milyon turist hedefine mutlaka ulaşacağını söyledi.
Gürkan, “Edirne bir tarım şehri ama diğer tarafıyla da bir turizm şehri. Eğer turizmde iddialı olmak istiyorsanız müze sayısını çok arttırmanız gerekiyor. Bunların Avrupa’daki bazı şehirlerdeki gibi gelişi güzel müzeler olmaması gerekiyor. Örneğin Prag’da 300’ün üzerinde müze var. Bir apartman dairesi müze olmuş, bir evin odası müze olmuş, bu kadar da değil. Nitelikli, kente gelen insanları geçmişiyle buluşturacak, gelecek tasarımını yaptıracak, hayal kurdurabilecek, özlem duydurabilecek tasarımlar yapmak gerekiyor.
Bu müzelerin arkası gelecek. Çok yakın zamanda Balkan Tarihi Müzesi’ni açtık. Onun ön tarafında Kurtuluşun 100. Yıl anıtını gerçekleştireceğiz 25 Kasım’da açılışını yapacağız. Ardından Kırkpınar müzesi, göç müzesi, oyuncak müzesi, Osmanlı padişahları müzesi gelecek. 2014’te hayalini kurduğumuz, bazılarının olmaz dediği ilk adımını başarılı şekilde geçtiğimiz 10 milyon turist hedefini de Edirne mutlak suretle yakalayacak” dedi.

Konuşmaların ardından Edirne Çevre Koruma Vakfı Müdürü Ali Eraslan tarafından, katılımcılara Doğa ve Böcek Müzesi projesi hakkında bilgiler verildi.

Protokol mensupları, müze koleksiyonunda yer alan tahnit işlemi tamamlanmış çeşitli türde hayvanların sergilendiği alanı gezdi.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Bahçesine yapılan müzenin yakın zamanda tamamlanıp faaliyete geçmesi planlanıyor.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side