Edirne Deneyap Türkiye Teknoloji Atölyelerinde eğitim gören 5 lise öğrencisinin ürettiği insansız su altı aracı ‘Poseidon’, Amerika yolcusu. Teknofest 2021’de İnsansız Sualtı Sistemleri kategorisinde 206 takım içinde 10’uncu olan Matricie grubunun su altı aracı, Amerika’daki Robosub yarışmasında Türkiye’yi temsil edecek.
Edirne Deneyap Türkiye Teknoloji Atölyelerinde eğitim gören 5 lise öğrencisinin oluşturduğu ‘Matricie’ grubunun ürettiği ‘Poseidon’ isimli insansız su altı aracı, Edirne Kent Ormanı’ndaki bilim Festivalinde yerini aldı.
Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi 11. sınıf öğrencisi Beril Yenice, Amerika’da yarışmaya hak kazanan tek Türk takımı olduklarını belirterek, heyecanlı olduklarını söyledi.
Yenice, “Matiricie takımı olarak, Edirne Deneyap teknoloji Atölyesinde eğitim gören 5 lise öğrencisi tarafından kurulduk. Biz 2020 yılında Teknofest İnsansız su altı sistemleri festivaline katıldık2021’de 206 takım arasında 10. Olmayı başardık. Bu sene de hem teknofest 2022 yerimizi alıyoruz, hem de Amerika’da yapılacak Robosub yarışmasına katılıyoruz. Bu yarışma için başvurumuzu tamamladık, raporumuzu gönderdik ve kabul edildik. Başvuru ücretini takım bütçesinden yatırdık ve şu anda Amerika’da yarışmaya hak kazanan tek Türk takımıyız. Ülkemizi temsil edeceğiz. Gerçekten çok heyecanlıyız.
Biz insansız su altı araçları üretiyoruz. Bu araçların tasarımları ve üretimleri bize ait. Yazılımlarını, mekanik tasarımlarını biz yapıyoruz. İnsan müdahali olmadan araçları kullanabiliyoruz. Bu aslında gelecek için çok önemli. Çünkü dalgıçların hayati tehlikeleri olan durumlarda ve bazen de insan müdahalesine mahal verilemeyecek durumlarda kullanılmasını sağlıyor” dedi.
Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi 12. Sınıf öğrencisi Esra Çakır, insansız su altı aracının dalgıçların yaptığı herşeyi yapabildiğini söyledi.
Çakır, “Matiricie takımının halkla ilişkiler bölümünde çalışıyorum. İnsansız su altı araçları yapıyoruz. Denizin altında mayın bulmak, balıkların analizini çıkarmak için bile kullanabileceğiniz robotlar üretiyoruz. Denizin altında dalgıçların yapabileceği her türlü şeyi yapabilir.
Biz deneyapta öğrenciydik, bu alana ilgisi olan öğrenciler buraya geliyorlar. En fazlasını nasıl yapabiliriz kendimizi nasıl geliştirebiliriz derken teknofest 2020’ye katıldık” dedi.
Beril Yenice, “ilk yarışma tecrübemizi ODTÜ Robat günlerinde edindik ve burada tanıştığımız gençlik spor bakanlığı ve Deneyap yetkilileri bize teknofesti önerdiler. Biz de kategorileri inceledik ve insansız su altı sistemleri ilgimizi çekti. Fakat bunlara başlarken su altı alanında bir şey bilmiyorduk, tecrübesizdik. Sonra neden yapamayalım dedik ve oturduk araştırdık, raporlar yazdık, her raporumuz ilk 13 arasında geldi ve dedik ki araştırınca yapabiliyormuşuz. İki senedir Teknofeste katılıyoruz, Amerika’daki yarışmaya hazırlanıyoruz. Ülkemizi özellikle su altı alanında çok daha ileriye götürmek istiyoruz” dedi.