21 Aralık 2024
6.1 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEEDİRNELİ GENÇ BESİCİ: SATSAK DA BESLESEK DE ZARAR EDİYORUZ

EDİRNELİ GENÇ BESİCİ: SATSAK DA BESLESEK DE ZARAR EDİYORUZ

-

Edirne Bosnaköy’de besicilik yapan Sami İmmet, kurban bayramında elinde kalan 10 danasını satamadığını söyleyerek, “satsak da zarar ediyoruz, beslesek de zarar ediyoruz” dedi. Hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvancılıkta büyük sıkıntılar olduğunu söyleyen genç besici, “Böyle giderse belki de hayvanlarımı satıp başka bir işe girmek daha karlı olacak. Bizim gibi besiciler de bunu düşünüyor” dedi.

Besici Sami İmmet, “Sabah oğlum paçama yapışıyor, bir sabah kahvaltı yapalım diye ama biz sabah 5-6 gibi hayvan ağılındayız. Hafta sonumuz, düğün bayram her şeyden yoksun kalıyoruz işimiz gereği. Hayvanımız aç susuz kalmasın diye. Başında dur bu kadar çileyi çek malı yetiştir sonra elinde patlasın” dedi.

Edirne’nin Bosna Köyü’nde besicilik yapan 36 yaşındaki Sami İmmet, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkta yaşadığı sorunları dile getirdi. Kurban bayramında 25 danasından 15’in sattığını, geri kalan 10 tanesini karkas fiyatlarının düşmesinden dolayı satamadığını söyleyen genç besici, “önümüzü göremiyoruz, ne yapacağımızı şaşırdık” dedi.

İmmet, ““ Günde ortalama 600-700 liralık masrafları var. Karkas fiyatlarında kurban bayramından sonra daha da düşüş yaşandı. Şu anda 120 lira olması gereken hayvanlar 95 liraya düştü karkasları. Bu şekilde satsak zarar, beslesek zarar. Bunları satıp yenisi alsak önümüzü göremiyoruz, ne olacağı belli değil. Bıraksak mı yapsak mı öyle bir boşlukta kaldık. İçimizde de bir soğukluk var zaten. Böyle giderse hayvancılık her geçen gün geriye doğru gidiyor. Belki de bunları satıp başka bir işe girmek daha karlı olacak. Bizim gibi besiciler de bunu düşünüyor. Küçükbaş ve büyükbaş havyacılıkta büyük sıkıntı var.

25 tane kurbanlığım vardı. 15 tanesini sattık, 10 tanesi elimizde kaldı. İnsanlarda alım gücü yok, soruyorlar alamıyorlar. Her şeyin fiyatı iki kat, bazı ürünlerde 4-5 kat yükselince insanlarda alım gücü kalmadı. Kesmemeye yöneldiler. Şimdi de et fiyatları düştü ve talep yok. Biz de her gün cebimizden besliyoruz hayvanlarımızı. Ramazan bayramından sonra fiyat 115 liraydı, şu anda karkas 95 liraya kadar düştü. 115-120 lira olursa para kazanma değil de zarar etmeyiz.

Yonca, silaj kendimizden, Macar fiğ, yem bezelyesi hepsini kendimiz ekiyoruz. Bu çıkardıklarımızı satsak hayvan bakmaktan daha karlıyız. Bu nereye kadar gider bilemiyoruz, yürümeyecek bu şekilde” dedi.

Genç Üreticiyi ziyaret eden CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Türkiye’de karkas et fiyatının 95 lira civarında olmasına rağmen, Sırbistan üzerinden 130 liraya et ithal edildiğini söyledi.

Gaytancıoğlu, “Normalde bunların kesilmesi gerekiyordu ama Et Süt Kurumu fiyatta indirime gitti. Fakat yine de satış yok. Çünkü insanlarda gerçekten para yok. Tüketim çok düştü. Ete olan talep son derece azaldı. Kasaba götürdüğün zaman para etmiyor. Şu da bir gerçek ki Türkiye maalesef Bosna Hersek Üzerinden Sırbistan’dan 400 bin ton satın lop et alıyor. Hem de fiyatı 130 lira. Senin etin 95-100 liradan alınmıyor, dışarıdan biz ithalat yapıyoruz. Ozaman bu ne perhiz bu ne lahana turşusu” dedi.

Milletvekili Gaytancıoğlu, sorunun üretim ve tüketim planlamasının yapılamadığından kaynaklandığını ifade etti.

Gaytancıoğlu, “Üretimi planlamak lazım, tüketimi de planlamak lazım. Türkiye’de kırmızı et açığı söz konusu. Üretimde de bir açık var. Bu açık ithalatla giderilmeye çalışılıyor. Tüketicinin alım gücü yükseltilemediği için maalesef hem satın alamıyor hem de fiyatlar aşırı derece yükseliyor. Üretimi ve tüketimi planladığınız zaman, üreticiye destek verdiğiniz zaman en azından üreticinin elinde kalan hayvanlar kesinlikle devlet tarafından satın alınarak ihtiyaç sahibi insanlara dağıtılması gerekir ve böylece evine et girmeyen, süt ve süt ürünlerini tüketemeyen insanlar da gıdaya ulaşabilmeliler. Günümüzün en büyük sorunu açlık ve yoksulluk” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side