İlaç konusunda yaşanan sıkıntıların devam ettiğini ve eczanelerin ilaç bulmakta zorlandığını belirten Edirne Eczacı Odası Başkanı Ecz. Gürkan Kılıçcıgil, “Nöbetçi eczanelerimizin sayısını arttırarak en azından o alanda mevcut eczanelerin stoklarını arttırmak istiyoruz. Tabi bu ne kadar çözüm olacak bilmiyoruz ama en azından vatandaşlarımızın yaşadığı bu sıkıntıyı çözmek için bir adım atıyoruz.” dedi.
Edirne Eczacı Odası Başkanı Ecz. Gürkan Kılıçcıgil, eczacıların yaşadığı sorunlar hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 27 Kasım’da Ankara’da gerçekleşen miting hakkında bilgiler veren Kılıçcıgil, ilaç tedarik etme konusunda eczacıların çok büyük sorunlar yaşadığını da belirtti.
Edirne Eczacı Odası Başkanı Ecz. Gürkan Kılıçcıgil, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bilindiği gibi 27 Kasım Pazar günü Ankara’da büyük eczacı mitingimizi gerçekleştirdik. Türkiye’nin dört bir yanından gelen eczacılar, eczacı teknisyenleri, eczacılık fakültesi öğrencilerimiz ve mitingimize destek veren vatandaşlarımızla büyük bir miting gerçekleştirdik. Vatandaşlarımızın sağlık hakkıyla ilgili yaşadığı sıkıntılara, ilaç ‘yoklarına’, artan ilaç fiyat farklarına, artan eczacılık fakültelerine, eczanelerdeki ekonomik yangına ve bu konuda vatandaşlarımızın yaşadığı hak kayıplarına hep birlikte ‘dur’ dedik.
Mitingimizi gerçekleştirdikten sonra eczanelerimize döndük ama eczanelerimiz, yangın yeri olmaya hala devam ediyor. Bugün Türkiye’nin içinde bulunduğu çok büyük bir ilaç yokluğu sıkıntısı var ve bu sıkıntı artık bugün vatandaşlarımızın sağlıklarını tehdit eder boyuta vardı. Bulunamayan ilaçlar konusunda eczaneler olarak kendi aramızda paylaşımlar yapıyoruz ama özellikle nöbetçi eczanelerimizde çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Belli nüfus oranlarına göre nöbetçi eczaneler bırakıyoruz ve nöbetçi eczanelerimizle özellikle reçeteli ilaçlar konusunda hizmet veriyoruz. Burada çok büyük sıkıntılar yaşanıyor. En basit çocuk şurupları, öksürük şurupları, antibiyotikler bulunamıyor. Saydığım bu kalemler bizlerin en yoğun olarak verdiğimiz ilaçlar. Bununla ilgili biz çözüm önerilerimizi defalarca aktarmamıza rağmen bugüne kadar yetkililerden herhangi bir adım göremedik. Biz Edirne Eczacı Odası olarak nöbetçi eczanelerimizin sayısını arttırarak en azından o alanda mevcut eczanelerin stoklarını arttırmak istiyoruz. Tabi bu ne kadar çözüm olacak bunu bilmiyoruz ama en azından bizler, vatandaşlarımızın yaşadığı bu sıkıntıyı çözmek için bir adım atıyoruz.” dedi.
Sağlık Bakanlığı tarafından ilaçlar için belirlenen Euro kurunun gerçeklikten çok uzaklaştığını da belirten Kılıçcıgil, ilaç üretiminin devam etmesi için kurun ivedilikle güncellenmesi gerektiğini ifade etti.
Kılıçcıgil, “İlaçlarda Sağlık Bakanlığı tarafından bir Euro kuru belirlenir ve ilaç fiyatları belirlenen kur üzerinden hesaplanır. Bugün için Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği Euro kuru, 7 lira 86 kuruş. Ancak bir ilacın üretimindeki temel giderlerin en büyüğü ithal ürünlerden oluşuyor. Özellikle ilaç hammaddeleri, ilacın yanında kullandığımız yardımcı maddeler, hatta ilacın ambalajlanmasında kullanılan ürünlerin hemen hemen hepsi dövize bağlı ürünlerdir. Bundan dolayı ilaç fiyatı belirlenirken Euro kuru bizim için çok önemlidir. Ancak bu belirlenen Euro kuru artık gerçeklikten çok uzaklaşmaya başladı. 19 lira 50 kuruş seviyelerinde olan Euro kuru ile 7 lira 86 kuruş olarak belirlenen Euro kuru arasında çok büyük bir makas var. Bundan dolayı da ilaç üreticileri büyük bir sıkıntı içerisindeler. Yaklaşık 1 ay önce bir üreticiyle görüşme gerçekleştirdim. Üretici, artık bunun sürdürülemez bir durum olduğunu ve bu şekilde devam ederse ilaç üretemeyeceğinden bahsetti. Sağlık Bakanlığı yetkililerinin; ilaç üreticileri ve ilaç ithalatçılarıyla bir an önce Türk Eczacılar Odaları Birliği yetkililerinin de bulunduğu bir masada buluşarak, bir an önce bu duruma çözüm geliştirmesi gerekiyor. İlaçlardaki Euro kuru güncellemesi genel olarak Şubat ayının ortalarında yapılıyor. Yani bugünden itibaren yaklaşık 2,5 aylık bir zamanımız daha var. Bizim bu şekilde devam etmemiz mümkün değil. Üzülerek söylemek isterim ki; bununla beraber vatandaşlarımız çok büyük sağlık sorunları yaşayacak. Bugün için epilepsi, tansiyon, diyabet ve kanser hastalarında çok büyük sorunlar yaşıyoruz. İthal ürün bulmakta çok zorlanıyoruz. Bunların artık hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması lazım. Hastalarımız eczane eczane gezerek ilaç aramak zorunda kalıyorlar. Bu konuda çok büyük bir sıkıntı var.” ifadelerini kullandı.