14 Mart Tıp Bayramı Edirne’de törenle kutlandı. Edirne İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Selma Heves Yılmaz, sağlıkta şiddete dikkat çekerek, “Devletimiz ve Bakanlığımız tarafından sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik etkin bir mücadele sürmekte bu konuda ciddi yasal düzenlemeler yapılmaktadır” dedi.
14 Mart Tıp Bayramı Edirne’de törenlerle kutlandı. Atatürk Anıtı önünde düzenlenen çelenk sunma törenine Edirne İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Selma Heves Yılmaz, Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata, Edirne Aile Hekimleri Derneği temsilcileri ile hekimler ve sağlık çalışanları katıldı.
Törende İl Sağlık Müdürlüğü, Tabip Odası, Tıp Fakültesi, Aile Hekimleri ve Özel Hastane temsilcileri tarafından Anıta çelenk sunuldu.
Belediye Bandosu eşliğinde Saygı Duruşu’nda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşma yapan Edirne İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Selma Heves Yılmaz, dünyanın iki yıldır koronavirüs salgını ile mücadele ettiğini belirterek, bu mücadelede pek çok hekim ve sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini söyledi.
Yılmaz, “Bu sürecin en kısa sürede bitmesini temenni ediyor ve halkımızın devam eden bu süreçte kişisel korunma kurallarına uymasını istiyoruz.
Edirne’mizde de salgını Bakanlığımız talimatları ve Valiliğimiz koordinasyonunda başarıyla yürüttük. Salgının ilk gününden itibaren filyasyon çalışmalarımız, aşılama hizmetlerimiz, saha aşılamalarımız, hastanelerimizde tedavilerimiz, yoğun bakım hizmetlerimiz, kara hudut sınır kapılarımızda verdiğimiz hizmetlerimiz. Covid-19 aşılaması
Bu başarılı sürecin mimarları hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız, emekleri, gayretleri ve fedakârlıkları ile hepimizin” dedi.
Yılmaz, sağlıkta şiddete dikkat çekerek, şiddeti önlemeye yönelik çalışmalar yapıldığını söyledi.
Yılmaz, “Sağlıkta şiddet hiçbir şekilde açıklanamaz ve hiçbir şeyin çözümü olamaz. Devletimiz ve Bakanlığımız tarafından sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik etkin bir mücadele sürmekte bu konuda ciddi yasal düzenlemeler yapılmaktadır.
Devletimiz ve Sağlık Bakanlığımız tarafından sağlıkta şiddet ve malpraktis konularında hukuksal ve sosyal düzenlemeler yapılmakta ve çalışan haklarını kapsayan ve koruyan düzenlemelerle sağlıkta şiddetin kalmadığı, tüm sağlık çalışanlarımızın refah ve huzur düzeylerinin daha yüksek olduğu günler bizi beklemektedir” dedi.
Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, hekimlerin bugün grevde olduğuna dikkat çekerek, “yalnızca hakkımızı istiyoruz” dedi.
Altun, “Emeğimizin karşılığını alamadığımız bu çalışma koşullarına, sağlık alanında yaşanan şiddete artık tek bir gün bile tahammülümüz kalmadı. Oyalama istemiyoruz, Daha fazlasını değil, yalnızca hakkımız olanı istiyoruz. Şiddetin olmadığı, malpraktis baskısı altında ezilmediğimiz insanca çalışma koşulları, Emekliliğimize yansıyacak insanca ücret istiyoruz.
Halkın sağlığı için en az 20 dakika muayene süresi ayırabildiğimiz, hastaların aylarca randevu sırası beklemediği nitelikli sağlık hizmeti sunmak istiyoruz.
Bizi duymazdan, görmezden gelip yok sayanlara; sesimize kulaklarını tıkayanlara; “Varsın gidiyorlarsa gitsinler, bizler de üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı istihdam ederiz. Gerekirse yurtdışından ülkemize dönmek isteyenleri davet eder, istihdam ederiz” diyerek bizi değersizleştirenlere karşı “Hiçbir yere çekip gitmiyoruz! Buradaydık, buradayız, burada kalacağız!” diyoruz” dedi.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata, hekimlerin kurtuluş savaşındaki mücadelesiyle de tarihe geçtiğini söyledi.
Akata, “14 Mart 1827 çağdaş tıp eğitimimizin hem başlangıç tarihi olarak hem de fikir olarak varlığımızı borçlu olduğumuz modern anlamda tıp eğitiminin başladığı tarihtir. Tıbbiyelilerin özgürlük mücadelesi ve kurtuluş savaşı sırasındaki kahramanlıklarının doruk noktası ise Çanakkale savaşıdır. Hekimler hem insan olarak hem bir çalışan olarak bu topraklarda halka devlete hizmet ettikleri gibi kurtuluş savaşındaki mücadeleleriyle de tarihe geçmiştir. 1915 yılında Haydarpaşa Tıp Fakültesi’nin birinci yıl öğrencilerinin tümü gönüllü olarak askere gitmiştir. 18 Mayıs günü bu öğrencilerin tamamı şehit olmuştur. 1921 yılında ülkemizde tıbbiye hiç mezun vermemiştir” dedi.
Toplu fotoğraf çekiminin ardından Atatürk Anı önündeki tören sona erdi.