Bir zamanlar Roma İmparatorluğu’na ait olan Edirne, 1363’de Osmanlı’nın kontrolüne geçerek başkent ilan edildi. İstanbul Osmanlı’nın olduğunda bile padişahlar Edirne’ye büyük hürmet göstermeye ve şehri mimari eserlerle doldurmaya devam ettiler. Edirne bu nedenle görülmesi gereken çok fazla tarihi yer barındırıyor. Ayrıca her yıl Haziran ya da Temmuz aylarında kültürel bir faaliyet olarak üç günlük Kırkpınar Yağlı Güreşleri de burada düzenleniyor. Eğer gezi planınızı bu aylardan yana yapıyorsanız güreşleri de izleyebilirsiniz. Edirne’de şehir merkezinde konaklayarak tarihi noktalara hızlı ve kolayca erişmek istiyorsanız Edirne otelleri sayfasından konaklama seçeneklerine göz gezdirebilirsiniz.
1- Selimiye Camii
Mimar Sinan tarafından 1574’te Sultan II. Selim için yaptırılan Selimiye Camii, Edirne’nin en önemli simgeleri arasında. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan bu cami Sinan’ın da en görkemli eseri olarak kabul ediliyor. Sekiz ana sütunun tuttuğu devasa kubbe, çepeçevre duvarlar ve ayrıntılı kaligrafi dekorasyonuyla toplamda 999 minik pencereyi barındırıyor.
2- Selimiye Vakıf Müzesi
Devasa Selimiye Camii kompleksi içerisinde yer alan önemli noktalardan biri ise Selimiye Vakıf Müzesi. Edirne ve çevredeki şehir camilerinden gelen birçok sanat eseri ve koleksiyon burada sergileniyor.
3- Kaleiçi
Kaleiçi ve diğer adıyla Eski Şehir olarak geçen Edirne semti, Selimiye Camii’nin güneybatısına uzanan dar sokağın olduğu bölgeye deniyor. Orta çağda şehrin merkezi olarak kabul edilen semtte şimdi ise 18. yy ve 19. yy’dan kalma büyük ahşap konaklar yer alıyor. Başarılı restorasyonlar sebebiyle bazı konaklar günümüze kadar taşınmış durumda.
4- Eski Camii
Edirne’deki en eski Osmanlı İmparatorluğu camisi olan Eski Camii, Eski Ulu Camii olarak da geçiyor. Genellikle Selimiye Camii’nin gölgesinde kalsa da 1414’te yapılmasından dolayı Selimiye Camii’inden çok daha eski. Çizgili taş kemerleri ve çok kubbeli tasarımı Osmanlı ve islam mimarisinin izlerini en iyi şekilde yansıtıyor.
5- Edirne Sinagogu
Geçtiğimiz yıllarda Edirne’nin Kaleiçi semtindeki en büyük restorasyon projelerinden biri Edirne Sinagogu’nda gerçekleştirildi. Burada bir zamanlar şehirde yaşayan büyük Sefarad Yahudi cemaati ibadet ediyordu. Yüksek kemerli iç mekan, sarı ve mavi renklerle boyanan duvarlar ve ince detaylı karo döşemeleri gerçekten ilgi çekici.
6- Üç Şerefeli Camii
Üç Şerefeli Camii, adını dört mimarisinin en büyüğünü çevreleyen üç şerefeden alıyor. Diğer minarelerin hepsi bir veya iki şerefeli. Minarelerin tamamı kasıtlı olarak birbirinden benzersiz olması için yıldız ve spiral desenlerle, kırmızı – beyaz taşlarla örülmüş. Tamamlandığı dönemde Osmanlı’nın en büyük camisi olma özelliği taşıyordu.
7- Meriç Nehri
Balkanlardan doğan en büyük akarsulardan biri olan Meriç Nehri, özellikle gün doğumu ve gün batımının izlendiği harika bir nokta. Tabii bundan dolayı nehir üzerindeki köprü ve gün batımını aynı kadraja sığdırıp fotoğraflamak isteyenlerin sayısı oldukça fazla.
8- Sultan II. Beyazıt Camii Külliyesi
Tunca Nehri’nin batı yakasında kalan Sultan II. Beyazıt Camii Külliyesi, Edirne’nin en kapsamlı külliyesi olarak geçiyor. İçerisinde hastane, tıp okulu ve misafirhaneler yer alıyor. Nehir üzerinden külliyeye geçmeyi sağlayan Sultan II. Beyazıt Köprüsü de 1488 yılından kalma. Şu anda Edirne Sağlık Müzesi olarak ziyarete açık olan külliyede 1488 – 1909 yılları arasında özellikle psikiyatrik hastalıkların tedavisinde uzmanlaşmış hekimler bulunuyordu.
9- Mimar Sinan Heykeli
Osmanlı İmparatorluğu’nun simgeleşen en önemli ibadethanelerine imzasını atan Mimar Sinan, yıllar içerisinde toplamda 300 büyük eser ortaya koyarak dünya genelinde büyük bir üne ulaşmıştır. Tam da bu sebeple ona duyulan sevgi ve saygıyı anlatmak amacıyla şehrin merkezine bir heykel dikilmiş.
10- Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Selimiye Camii’nin hemen arkasında yer alan bu müzede, Edirnekâri ya da diğer adıyla Edirne işi şeklinde geçen Osmanlı Dönemi’ne ait cilalama tekniğiyle sergilenen ahşap ürünler yer alıyor. Buna ek olarak halılar, hat sanatıyla bezenmiş objeler ve takılar da görülmeye değer.
11- Yeniçeri Mezarları
Selimiye Camii külliyesi içerisinde yer alan bu özel mezarlıkta Osmanlı’nın seçkin yeniçerilerinin mezarı bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda restore edilen bu mezar taşları geçmişe yönelik çeşitli bilgiler de sunuyor.
12- Muradiye Camii
1426 – 1436 yılları arasında inşa edilen Muradiye Camii, İznik çinileri ve sıra dışı kümbetinin yanı sıra tasavvuf tekkesinin de bulunmasıyla dikkat çekiyor.
Edirne’de gezi rotalarına baktıktan sonra konaklama seçeneklerini görmek için Edirne apart oteller sayfası üzerinden apartları değerlendirebilir ya da Edirne günlük kiralık daire sayfasıyla 1+1, 2+1 veya 3+1 evleri günlük olarak kiralayabilirsiniz.