21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında İlk Adım Çöreği ritüeli yapıldı.
Bebeklerin ilk adımlarını atmaları ve yere daha sağlam basmaları için gerçekleştirilen geleneksel bir Balkan geleneği olan ilk adım ritüeli, Olgunlaştırma Enstitüsü koordinesinde yapıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, bu yıl 2. kez düzenlenen Türk Mutfağı Haftası’nda kente ait lezzetleri tanıtmaya devam ettiklerini belirtti.
Soytürk, “Cumhurbaşkanlığımız himayelerinde, sayın Emine Erdoğan öncülüğünde ülkemizin sahip olduğu eşsiz mirası, gastronomik zenginliğini, geçen yıl ilkini kutladığımız Türk Mutfağı Haftasında, Edirne Valiliği, İl kültür Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda bu hafta dolu dolu bir etkinlikteydik. Bu hafta hem Keşan’da hem Havsa’da, hem il merkezinde birbirinden güzel etkinlikler yaptık. Havsa’da Pomak kadınlarımızla, Pomak kültürünü tanıttık, gastronomik zenginliği anlattık. Dün Keşan’da Tencere ne demek yemek ne demek ritüelleri ile anlattık. Bu gün de burada İlk adım çöreği, Anadolu’dan Balkanlara, Balkanlardan Orta Asya’ya bu coğrafyaya ait Tay Çöreği diye de adlandırılan etkinliği ritüeliyle beraber üniversitemizden Rıfat Hocamla birlikte, hem Olgunlaştırma Enstitüsü ile birlikte hem de Rumelili kızlarımızla birlikte unutulmaya yüz tutmuş bu geleneği yeni nesile aktardık. Gastronomi sadece tabaktan ibaret değildir. Pilavın, tatlıların, tahta kaşığın, masa düzeninin ayrı bir ritüeli var. Bu gün de burada Küçük bebeğimizle beraber Tay Çöreğinin ritüelini anlattık.” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Rifat Gürgendereli geleneğin tarihine ve detaylarına değindi.
Gürgendereli, “Orta Asya’dan Anadolu’ya, Anadolu’dan Balkanlara aktarılan, Adım Çöreği diğer adıyla da Köstek Çöreği adım atmaya başlayan çocukların yere daha sağlam basmaları ve kültürel anlamda kendilerini daha iyi hissetmeleri anlamında hem aile bireylerinin hem de çevredeki komşuların yapmış olduğu bir etkinlik. Günümüzde hem tatlı hem tuzlu şekliyle görülüyor. Dediğimiz gibi farklı varyantları var. Bir köyde farklı diğer bir köyde farklı olabiliyor. Ama esas olan hamur işidir. Pişirilmesi, pişirilen hamur işi ile birlikte etkinlik yapılması, çocuk bunun üzerinden atlatılıyor. Daha sonra komşulara, gelen misafirlere ikram ediliyor. İçine üç ya da bir para konulur. Poğaça bilinen tür İlk Adım Çöreği, Adım Kurabiyesi hali de var. Kime çıkıyorsa çocuğa bir ayakkabı bir terlik ya da bir bayram hediyesi alıyor. Bazen işaretleme yapıyorlar özellikle zengin bir misafire çıksın ki ayakkabı alabilme gücü olsun ya da bayramlık alabilme gücü olsun diye. Cuma günleri özellikle sela ile öğle ezanı arasında yapılması genel olarak tasarlanıyor. Böylece dini bir kimlik de kazanmış oluyor. Belki duymuşsunuzdur ileri yaşlarda çok düşen insanlara sana Köstek Çöreği yapılmadı mı? diye sorarlar. Öyle bir espri vardır. O yüzden bu kültür hepimizi hem aileleri hem çocukları komşuları bir araya getiren bir etkinlik. Hem de çocuğun geleceğini hazırlayan bir ritüel.” diye konuştu.
Etkinliğe AK Parti Milletvekili Fatma Aksal ve Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık’ın eşi Dilek Kırbıyık da katılım gösterdi.
Etkinlik sonunda, hazırlanan Tay Çörekleri ziyaretçilere ikram edildi.