Edirne Valiliği Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu tarafından 11 Balkan ülkesinden iş insanlarının katıldığı “Balkan İş Forumu” düzenlendi. Programda konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, yatırımcıların bürokratik işlemlerine talip olduklarını söyledi.
Edirne Valiliği Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu ev sahipliğinde, 11 Balkan ülkesinden iş insanlarının katıldığı ‘Balkan İş Forumu’ Edirne’de düzenlendi. Balkan ülkeleriyle Trakya bölgesi arasındaki dış ticarete konu olan başta; hazır giyim, tarım makineleri, gıda, ambalaj, alüminyum, toptan tüketim ve perakende, yaş sebze ve meyve ihracatı, turizm, orman ve kereste ürünleri, inşaat malzemeleri ve sağlık turizmi sektör temsilcileri kentteki bir tesiste bir araya geldi.
Edirne’nin, tarihi olarak üstlenmiş olduğu misyonu ete ve kemiğe büründürmeyi amaçladıklarını aktaran Vali Sezer, Edirne olarak tarımda, ticarette, sanayide, kültürde, spor ve diğer alanlarda bir köprü olma vazifesine talip olduklarını vurguladı.
Vali Sezer, “Köprüler sadece Edirne’nin sembolü değil aynı zamanda tüm Balkanlar’ın sembolü. Bu köprüleri biz fiziki olmaktan çıkartıp gönül köprülerine dönüştürmeyi, kalıcı dostlukların inşası için bir vesile olmayı amaçlıyoruz. Bu manada 3 ay önce kurulan Edirne Balkan Şehirleri Platformu çok güzel bir faaliyet planı çerçevesinde çalışmalarını devam ettiriyor” ifadelerine yer verdi.
Balkanlar’dan ve Trakya’dan gelen güzel iş insanlarının katılımıyla bu forumu düzenlediklerini ve bunu kalıcı hale getirmeye çalıştıklarını belirten Vali Sezer, “Bu bizim iş forumu adına, ticaret adına, sanayi adına bir başlangıcımız. Şu anda 240 firmanın katılımıyla bunu gerçekleştiriyoruz, sonbaharda inşallah büyük bir fuarla beraber 2 bine yakın iş insanını bir araya getireceğiz. Balkanlardaki Sanayi ve Ticaret Bakanlarımızı, Türkiye’deki oda ve borsaları burada toplamayı hedefliyoruz. Edirne olarak iş insanlarının yapacakları bütün yatırımlarda bürokrasiyi üstlenmeye ve takip etmeye talip olduk. Bir kapı ve nokta olmaya talibiz. Gelen iş insanları bir muhatap bulsunlar ve kendileri adına tüm iş süreçlerini biz takip edelim. İş insanlarının güvenli platformlarda bir araya gelmesi ve birbirilerini tanıması ile kuracakları birlikteliklerin kalıcı olmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Biz Edirne olarak kendi potansiyelimizin her alanda yüzde 10’unu kullandığımızı düşünüyoruz. Bu alanda da biz yüzde 10 potansiyelimizi, yüzde 100e’, hatta onun üzerine çıkartmayı hedefliyoruz” dedi.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Sezai Irmak, Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bölge iş insanlarının Balkanlarda yeni pazarlara açılması, karşılıklı, verimli ticari faaliyetlerde bulunması için elimizden geleni yapmaya devam edeceklerini söyledi.
Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Romanya, Arnavutluk, Sırbistan ve Karadağ gibi birçok ülkeden iş insanlarının katıldığı forumda konuşan Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın da, Edirne’nin Balkanlarla tarihi, kültürel ve insani bağlarını koparmayan ve kendini Balkanların ayrılmaz bir parçası olarak gören bir şehir olduğuna dikkat çekti.
Gencan Akın, “Edirne’miz yüzyıllardır farklı kültürlerin, farklı inançların bir arada özgürce ve kardeşçe yaşadığı bir kent olmuştur. Bugün Edirne’miz ikisi demir yolu, dördü kara yolu olmak üzere 6 adet sınır kapısı ile Türkiye’nin batıya açılan yüzü, üretim ve ihracat açısından önemli bir merkez konumundadır. Türkiye’de çeltik ve ayçiçeği üretiminde birinci olan Edirne’miz önemli bir tarımsal üretim merkezi, 6 buçuk milyonun üzerinde yerli yabancı turist ve ziyaretçiyle önemli bir turizm merkezidir. Bu özelliklerin yanı sıra Edirne, Balkanlarla tarihi, kültürel ve insani bağlarını koparmayan, kendini Balkanların ayrılmaz bir parçası olarak gören bir şehirdir. Edirne’mizin bu yönü hiç kuşkusuz Balkan coğrafyası ile kökleri geçmişe dayanan kardeşlik, dostluk, komşuluk ve bazı ülkelerle sağlanan müttefik bağlarıyla da güçlü bir şekilde desteklenmektedir. Bunların sonucunda geçmişten gelen bu mirası geleceğe taşımak var olan dayanışma ve iş birliğini arttırmak önemli bir sorumluluğumuzdur. Bugün yapılan bu toplantı ve sonucunda sağlanacak iş birliği neticesinde Balkanların aynı anda faaliyet gösteren ve üretim yapan pek çok firma birbirini tanıyarak, ticari ilişkilere girecektir. Küreselleşen dünyada artık bu bir zorunluluk haline gelmiştir. Üretimi ülkeler tek başına yapmak yerine, güçlerini birleştirerek yapması çok daha anlamlı olacaktır. Bu birliklerin ve formların artması yönünde Edirne Belediyesi ve Balkan Ülkeleri ile İş Birliği Platformu aracılığıyla çalışmalarımız artacak devam edecektir.” dedi.
Trakya’nın Balkanlara açılan kapı olduğunu söyleyen Edirne Ticaret Borsası Başkanı Sezai
Irmak, “Bu coğrafyada yüzlerce yıldır birlikte yaşadık bundan sonra da birlikte yaşamaya devam edeceğiz.” dedi.
Sezai Irmak; “Edirne Valiliği öncülüğünde kurulan Balkan Şehirleri İş Platformu tarafından Trakya Kalkınma Ajansı ile odamız ETSO destekleriyle organize edilen verimli bir buluşmada tüm katılımcıları saygıyla selamlıyorum. Hem Türkiye’den hem de Balkanlar’dan katılım sağlayan değerli iş insanları, Balkan Şehirleri İş Platformu yaklaşık 3 ay önce Valimiz Yunus Sezer tarafından kurulurken, sosyo-kültürel, ticari, eğitim gibi birçok yönden hem Balkan ülkelerindeki sivil toplum örgütleri ile hem iş çevreleriyle hem de kurumlar arası güçlü bağların geliştirilmesi hedeflendi. Biz ETSO olarak bu platformun ticari ve ekonomik hedeflerini desteklemeyi üstlendik. Odamız, bölgemizin en eski ve en köklü sivil toplum kuruluşlarından biridir. Balkan ülkeleri ve iş çevreleri ile en büyük networke sahip bir kurumdur. Geçmişte gerçekleştirdiğimiz benzeri iş insanları buluşmaları, ikili iş organizasyonları, heyet programları, fuar ziyaretleri, AB ile ciddi bir iş ağı edindik. Ne mutlu bizlere ki bugün buradan Balkan ülkelerinden aramıza katılan birçok tanıdık sima görüyorum. Bu dostluğumuz, geçmişte bölgelerimizin ekonomik işbirliğini tesis etmek amacıyla gerçekleştirdiğimiz ortak çabalara dayanmaktadır. Bizler şimdi olduğu gibi şimdiden sonra da bölgemiz iş insanlarının Balkanlarda yeni pazarlara açılması, karşılıklı ticari faaliyetlerde bulunması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bu İş Formu takip eden zamanlarda daha büyük bir birlikteliğe ve daha sağlam bir teşkilat yapısına kavuşur. Trakya’mız ülkemizin Balkanlara açılan kapısıdır. Bu coğrafyada yüzlerce yıldır birlikte yaşadık bundan sonra da birlikte yaşamaya devam edeceğiz.”
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise, Trakya ve Edirne özelinde yatırım fırsatları ile ilgili sunum yaptı. Edirne’nin Balkanlara ve Avrupa’ya açılan bir sınır olduğunu aktaran Şahin, aynı zamanda ticaret ve hizmet sektörü kapısı olduğuna değindi.
Foruma, Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, ETSO Başkanı Sezai Irmak, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Sahin, Bulgaristan DEIK Başkanı Mustafa Sarıbekir, Türk Dünyası İş Konseyi Başkanı Levent Sadık Ahmet, vali yardımcıları, kaymakamlar, iş insanları, oda başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.