Edirne Belediyesi, kentteki sokak köpeği sayısını kontrol altına alabilmek adına Edirne Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu ile önemli bir çalışmayı hayata geçiriyor. Buna göre Edirne Belediyesi’nin internet sitesine eklenecek bir link ile günlük olarak yapılan kısırlaştırma çalışmaları ve diğer çalışmalar paylaşılacak; kısırlaştırılan köpeklerin sahiplendirilmesi de el birliği ile gerçekleştirilecek. Edirne halkına sokak hayvanlarının sahiplenilmesi konusunda çağrıda bulunan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ‘Şanslı’ ismi verilen bir sokak hayvanını da kendisi sahiplendi.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu ile Edirne Belediyesi Sokak Hayvanları Barınağı’nda bir araya geldi. Edirne Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu adına açıklamalarda bulunan Şebnem Yüksel, Edirne Belediye Başkanlığı’nın zorlu bir alanda çözüm odaklı attığı adımı desteklemeye hazır olduklarını belirtti.
Yüksel, “Edirne Sokak Hayvanları Barınağı’nda veteriner sayısının 5’e çıkması ve günlük kısırlaştırılan köpek sayısının 15 civarına ulaşmasının kentimizdeki köpek sayısının kontrol altına alınmasına önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu çalışma ile sokak hayvanlarının yuvalanmaları artacak ve bu uygulama ülkemizdeki diğer barınaklara örnek olacak, barınaklar hakkında oluşan olumsuz algıyı olumlu yönde değiştirecek ve sorunların çözümünde yol gösterici olacak” dedi.
Tüm Türkiye’ye örnek olacak önemli bir çalışmaya imza atacaklarını belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Belediyesi’nin internet sitesine eklenecek bir link ile günlük olarak yapılan kısırlaştırma çalışmaları, diğer çalışmalar ve sahiplendirilme duyurularının paylaşılacağını söyledi.
Bu çalışmayla sokak hayvanlarının sahiplendirilmesinin daha da yaygınlaşacağını belirten Gürkan, “Türkiye’de sokak hayvanları ile ilgili toplumun bütün paydaşlarıyla ortak yeni bir düzenlemenin yapılması mutlak. Biz resmi olarak görevlendirilmiş kurumlar olarak tam aradayız. Burada bu kadar çalışan arkadaşımız var, kim ne der diye bakmadan, hepsi yasalarını verdiği görevle, vicdanlarının kendilerine söylediği şekilde işlerini yapmaya çalışıyorlar. Mutlaka eksikler, hatalar vardır ama kasıt yoktur. Bizim en büyük sıkıntımız şu sokak hayvanları öyle bir çatışma haline geldi ki Türkiye’de, siyasi çatışmaların bile üzerine çıktı. Bir taraftan canlılar, sokak hayvanları nasıl yaşarsa yaşasın ama yaşasın diyen insanlar var, diğer taraftan ama ben rahatsız oluyorum bunları alın, toplayın, halledin diyenler var. Ve belediye hepsinin hedef tahtasında” dedi.
Herkesin kendi vicdanını rahatlatmak adına sokak hayvanlarını kullandığını belirten Gürkan, “Vatandaşımız kendi evinin kapısının önünde değil ama başka birinin evinin önünde hayvanları besleyerek, vicdanını rahatlatıyor ama hayvanlara iyilik olmuyor bu. Hayvanlara kötülük ediyor. Koordineli bir şekilde hareket edilemiyor. Sahiplenme konusunda çok başarısız bir durumdayız. Her gün başkasının evinin önünde 10-15 sokak hayvanı besleyeceğinize bir tanesini evinize alın daha büyük iş yapmış olursunuz. Sorunun çözümüne daha büyük bir katkıda bulanacaksınız. Veteriner sayısını 5’e çıkardık. Ve arkadaşlarımız canla başla çalışıyorlar. Ama yine de bu sorunu çözmeyeceğiz. Bu sorunun en radikal çözümü herkesin sokak hayvanlarını sahiplenmesi ve kendisinin bakması. Dünya bunu böyle başardı. Sizlerin bu yaklaşımı bizleri motive etti. Eleştirilere de işbirliğine de açığız. Yasanın bize verdiği yetki ve vicdanımız ile çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Başkan Gürkan, Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde bakılmak üzere bir sokak köpeği de sahiplendi. Köpeğin adı, ‘Şanslı’ konuldu.
Başkan Gürkan, “Burada üzücü olan bir tablo var; sokak hayvanlarının dışında, tasması hala boynunda duran terkedilmiş hayvanlarımız da var. Türkiye’nin en büyük sorunu; hayvanların sahiplenilmemesi. Sahiplenilmeyen her hayvan, biliniz ki sokakta gezecek. Evet belediyeler bu konuda çalışıyorlar, mücadele ediyorlar, tedavi yapıyorlar ama sonra sokağa bırakılmak zorunda. Bu yüzden ben bütün Edirne’ye çağrı yapıyorum; lütfen sokak hayvanlarını sahiplenelim. Sahiplenilen her sokak hayvanı, hem evinizin bir dostu hem de sokakların daha güvenilir olması için de bir katkı. Bugün ben de yeni açmış olduğumuz Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde bize yoldaşlık yapması için bir sokak köpeğini sahiplendim. İsmini de ‘Şanslı’ koyduk. Tüm hemşehrilerimi bir sokak hayvanını sahiplenmeye davet ediyorum.” dedi.
Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğurul Tanrıkulu da; veteriner sayısını 5’e çıkardıklarını, köpek kısırlaştırmasının da günde 15-20 civarında olduğunu söyledi.