Edirne Kent Konseyi, 33’üncü Olağan Seçimsiz Genel Kurulunu gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen Genel Kurul toplantısında yerel seçimlere yönelik kentin önemli sorunları ele alındı.
Edirne Kent Konseyi 33’üncü Olağan Seçimsiz Genel Kurulu’nu Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirdi. Kentin sorunlarının gündeme alındığı genel kurulda, etkinlik ve çalışmaların olduğu sunum izlendi ve değerlendirmeler yapıldı.
Edirne Kent Konseyi Başkanı Nihat Çolak, “23 Aralık 2023’te Edirne Kent Konseyi’nin Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştiriyoruz. 31 Mart yerel seçimleri yaklaşmakta. Kentimizin sorunlarını ortaya koymak, kentlerin taleplerini ortaya çıkarabilmek için Genel Kurul’da gündemimiz kent sorunları ve kent mücadelesi ana başlığı altında topladık. Kent sorunları içerisinde çözülen de var çözülmeyen de var. Biz bunları kentlerimiz ile birlikte değerlendirip, bilim insanlarıyla da paylaşarak kentlerin bir talebi haline getireceğiz. Genel Kurullar bir fırsattır. Edirne Kent konseyi bir fırsattır. Edirne’de yerel yönetime katılım için önemli bir araçtır. Tüm haklımızı Edirne Kent Konseyi’nin faaliyetlerine katılmaya davet ediyoruz.” dedi.
Çolak, halk ekmek ile ilgili taleplerinin bir kısmının yerine getirildiğini dile getirdi.
Çolak, “Edirne’de Halk Ekmek uygulamasını ilk dillendiren STK’lardan birisi de biziz. Edirne Kent Konseyi olarak yaşanan derin yoksulluğa yönelik, Halk Ekmek uygulamasını hayata geçirilmesini talep ettik. Önce tereddütlerimiz oldu fakat Edirne Belediyesi de böyle bir projeye olumlu yaklaştığını gördük. Bizim asıl talebimiz bir ekmek fabrikasıydı ama kendilerince bir çözüm buldular ve sonuç olarak halk ekmek uygulamasını başlattılar. Buradaki taleplerimiz devam ediyor. Biz ekmek fiyatlarının daha da uygun hale getirebileceğini, gerekirse kar veya zarar düşünülmeyip, fiyatların sübvanse edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca halk ekmek uygulamasında ürün çeşitliliğine de gidilmeli. Bizim başka bir talebimiz ise; simitte orada satılmalı. Simit artık bir lüks oldu. Halkımız artık simide kolay kolay erişemiyor. Sadece hafta sonu alabiliyorlar. Simidin de halk ekmek uygulamasına katılması gerekir.” ifadelerini kullandı.
Söğütlük Kent Ormanı ile ilgili de açıklama yapan Çolak, “Meriç Nehri’nin çevresine dokunmayın. Bırakın Meriç özgür aksın.” dedi.
Çolak, “Söğütlükle ilgili ciddi çalışmalarımız oldu. Davalar açtık ve davaları kazandık. Ne yazık ki davaları kazanmamıza rağmen oradaki faaliyetlerin devam ettiğini fark ettik. Bizler yapılanları görmek ve incelemek istiyoruz. Bu konuda geçtiğimiz hafta içerisinde Edirne Valiliğine bir dilekçe verdik. Biz burada inceleme yapmak istiyoruz dedik. Davayı da kazandığımıza göre bu bizim hakkımız. Dilekçemize hala bir cevap verilmedi. Hatta dilekçemiz 1-2 gün kayda nasıl alırız, kime havale ederiz gibi ortada dolandı durdu. Söğütlük Arşimet Burgusu dediğimiz HES projesi yine taşkın sahası içerisindeki beton santrali ne yazık ki Edirne’mizin nefes aldığımız, en rahat ettiğimiz, dinlendiğimiz bölgeleri bir şantiyeye çevirdi. Meriç Nehri Edirne içerisinde 12 km kadar kısa bir mesafede her iki yakasına ulaşabiliyorken, Meriç Nehri Edirne içerisinde büyük bir şantiye alanına çevrildi ve kentlilere kapatılmış durumda. Söğütlük doğal kalsın diyorsak, Meriç Nehri de özgür aksın diyoruz. Kürek yarışı mı yapacaksınız hem durgun suya ihtiyacınız var hem kanal yaptınız. Millet bahçesi mi? Başka yere yapın, Meriç Nehri’nin çevresine dokunmayın. Bırakın Meriç özgür aksın. Edirne’nin Meriç’ten üretilecek bir enerjiye ihtiyacı olduğunu düşünmüyoruz.” dedi.