Edirne Belediyesi, Cumhuriyetin değerlerini ve mirasını gelecek kuşaklara taşıyacak bir sembol olan 100. Yıl Anıtı’nın lansmanı gerçekleştirdi. 100. Yıl Anıtı ile birlikte 18 bin 742 metre uzunluğundaki Atatürk Bulvarı’nın ve bulvar üzerinde gerçekleştirilen ışıklandırılmanın tanıtımının da yapıldığı lansmanda konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Cumhuriyetin 100. yılında geleceğe bir eser bırakmak istediklerini söyledi.
Edirne Belediyesi, 100. Yıl Anıtı’nın Lansmanı’nı Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuvarı’nda gerçekleştirdi. 100. Yıl Anıtı ile birlikte 18 bin 742 metre uzunluğundaki Atatürk Bulvarı’nın ve bulvar üzerinde gerçekleştirilen ışıklandırılmanın tanıtımının da yapıldığı lansmanda konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılını büyük bir coşkuyla kutladıklarını ifade etti.
8 bin 300 yıllık bir tarihe sahip olan Edirne’de birçok medeniyete ait eserin yer aldığını belirten Gürkan, “Camiler, hanlar, hamamlar, kervansaraylar, köprüler, sivil mimari örnekleri… Kuşkusuz bizden sonra gelecek olan kuşaklarda 80 yıl, 100 yıl, 200 yıl sonra mutlaka bu döneme ait bir şeyler bulmak zorundalar. Bu dönemlere ait eserleri biz de geleceğe bırakmak zorundayız. Bu bizim tarihselde bir sorumluluğumuz. İşte bu bilinçle, bu bakış açısıyla Kurtuluşumuzun 100. Yılında, Hıdırlıkta Kurtuluşun 100. Yıl Anıtı’nı Edirne’ye ve gelecekteki nesillere bir armağan olarak bıraktık. Bundan onurluyuz, gururluyuz. Ama bırakacağımız en kıymetli eserlerden biri de kuşkusuz, Cumhuriyetin 100. yılına ait bir eser olmalıydı. Saraçlar Caddesi’ne taşıdığımız, rahmetli heykeltıraş Tankut Öktem’in Kırkpınar Pehlivanları Heykeli, bu örneklerden birisidir. Cumhuriyetin 50. Yılında yapılmıştır, 1973’te. Bizde istedik ki, Cumhuriyetin 100. yılında da bu dönemden geleceğe bir eser kalsın. Bu yarışmamızın ve çalışmamızın da amacı buydu.” diye konuştu.
Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır da, projeyle ilgili bir sunum gerçekleştirdi.
Çakır, “Edirne’nin en önemli ve en uzun caddesi olan; Talatpaşa Caddesi ile batısında eski E-5 olarak bilinen Yıldırım semti altında bulunan kısmının çevreyolu bağlantısının bulunduğu karayolları sorumluluk sınırına kadar ve doğusunda bulunan E-5 karayolu caddesiyle birlikte TED koleji yakınındaki yeni Kırklareli yolu kavşağına kadar olan kısımlar da dahil olmak üzere bu caddenin adının ‘Atatürk Bulvarı’ olarak adlandırılmasına meclisimiz oy birliği ile karar verdi. Edirne Belediyesi tarafından Cumhuriyetimizin 100. Yılı Atatürk Bulvarında Edirne Belediyesi tarafından temin edilecek TEDAŞ Genel Müdürlüğü Tip Proje onaylı çift konsollu dekoratif aydınlatma direklerinin kullanılması uygun görülmüştür. Bu amaçla Türk Bayrağı, Atatürk ve Edirne Belediyesi logolarından oluşan modüler dekoratif aydınlatma direği temin edilmiştir. Edirne Belediyesi tarafından imzalanan, 08.11.2021 tarihli ‘’Atatürk Bulvarı Dekoratif Aydınlatma Protokolü’’ gereği 279 adet direk Atatürk Bulvarının, DSİ kavşağı ile Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi ana girişi arasında kalan yaklaşık 5100 metrelik kısmının sağ ve sol tarafına tesis edilerek enerjilenmiş ve Şubat 2022 tarihinde tamamı hizmete sunulmuştur. 31 adet direk işletme yedeği olarak stoklanmıştır. 10 adet direk ise Şükrüpaşa caddesinin yaklaşık 400 metrelik kısmına tek taraflı olarak Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi için projesine uygun olarak tesis edilmiştir.” ifadelerine yer verdi.
Edirne’nin 24 mahallesine 4 yeni mahalle daha eklediklerini belirten Çakır, Atatürk Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi, 100. Yıl Mahallesi ve Kurtuluş Mahallesi kurulması için belediye meclis kararı aldıklarını söyledi.
100 Yıl Anıtı için yapılan çalışmaları anlatan Selçuk Çakır, “1. Dünya Savaşı sonrası yurdumuzu işgal eden emperyalist güçlere karşı Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde birbirine kenetlenen Türk Milleti, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir zafer elde etmiştir. Kazanılan bu zafer; 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilanı ile taçlandırılmış ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti modern toplumlar arasındaki yerini almıştır. 29 Ekim 1923-29 Ekim 2023 Cumhuriyetin İlanının 100. Yılında, özgür ve eşit bireyler olarak yaşamamızı sağlayan Cumhuriyetimizin ilan edilmesinin 100. Yılı anısına, Belediyemizce; Edirne Belediye Meclisi’nin kararları gereğince ‘Cumhuriyet’in 100. Yıl Anıtı ve Çevre Düzenleme Projesi’ çizdirilmesine ve bir anıt heykel yaptırılmasına karar verilmiştir.” diye konuştu.
Bu konuda Bilimsel Danışma Kurulu oluşturulduğunu belirten Çakır, “Projenin çizdirilme sürecinde, Prof. Dr. Osman İnci’nin başkanı olduğu Cumhuriyet’in 100. Yıl Anıtı ve Çevre Düzenlemesi Projesi Bilimsel Danışma Kurulunda; Mimar Cenk Ergüden, Şehir Plancısı Dinçer Asar, Heykeltıraş Dr. Öğr. Üyesi Ergin Soyal, Peyzaj Mimarı Prof. Dr. Füruzan Aslan, Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Gülgün Yılmaz ve Ressam Yar. Doç. Dr. Mehtap Cömert Ülkücü görev almıştır.” dedi.
Cumhuriyetin 100. Yıl Anıtı ve Anma Alanı hakkında dört adet tasarım önerisi sunulduğunu belirten Çakır, “23.06.2023 tarihinde Proje Danışma Kurulu toplanarak teklif edilen her proje üzerinde incelemelerde bulunmuş; 07.07.2023 tarihinde ise yapmış olduğu değerlendirmede, uygulamaya değer proje olarak Taner Tuna, Müslüm Özcan ve Emrah Çivici’nin ekip olarak sunduğu proje teklifi uygun görülmüş ve makam onayına sunulmuş olup, uygun görülen projenin müellifi olan Taner Tuna, Cumhuriyet’in 100. Yıl Anıtı ve Çevre Düzenlemesi Projesini bütün ekleri ile birlikte kurumumuza teslim etmiştir.” diye konuştu.
Projede Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yaşatacak ve yükseltecek sizsiniz.” sözünün, tasarımın ana fikri olduğunu belirten Çakır, “Projede 100 rakamı yorumlanarak, Atatürk’ün de öngördüğü gibi, Cumhuriyet’in yeni nesiller tarafından, yükseltilerek 100. yılına ulaştırıldığı anlatılmak istenmiştir. Anıt kaidesinin yüksekliği 1.5m, anıt yüksekliği 15m’dir. Anıtın yakın çevresindeki iki ana yolun kuzey-güney ve doğu-batı yönünde olmasından dolayı anıt güney batı yönüne cephe alacak şekilde yerleştirilmiştir. Böylelikle anıtın ön cephesi, her iki yoldan da perspektif olarak görülebilmekte, iki yolun kesiştiği kavşakta ise tam cepheden algılanabilmektedir. Yapılan kademelendirmelerle 1.5m yüksekliğinde istinat duvarları oluşturulmuştur. Anıt alnının kuzeyinde bulunan kot farkları kullanılarak yarım daire biçimli yükselen tribünler oluşturulmuştur. Hem seyir terası niteliği taşıyacak hem de küçük çaplı konser ve gösteriler yapılması mümkün olacaktır.” dedi. Belediye Başkanı Recep Gürkan, 100. Yıl Anıtı Tasarım Mimarları Taner Tuna, Müslüm Özcan ve Emrah Çivici’ye teşekkür plaketi takdim etti.