Edirne Belediye Başkanlığı, Muhammed İzniki’nin Edirne’de bulunan kabrinin yıkıldığına dair sosyal medya mecralarında çıkan haberlerin gerçek dışı olduğunu açıkladı.
Edirne Belediye Başkanlığı, Muhammed İzniki’nin Edirne’de bulunan kabrinin yıkıldığına dair sosyal medya mecralarında çıkan haberlerin gerçek dışı olduğunu açıkladı. Edirne Belediye Başkanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Endüstriyel Mimari mirasının nadir örneklerinden biri olan Eski Elektrik Fabrikası rölöve projesi, Koruma Bölge Kurulu’nun 30.05.2002 tarih ve 7250 sayılı kararı ile uygun bulunmuştur. 13.03.2003 tarih ve 7536 sayılı kurul kararı ile restorasyon projesi onaylanmış olup, 01.12.2011 tarih ve 124 sayılı koruma bölge kurulu kararı ile revize restorasyon projesi onaylanmış olan restorasyon projesi kapsamında 2015 yılında binanın restorasyon uygulamasına başlanılmıştır. Restorasyon aşamasında projede değişiklik yapılarak Koruma Bölge Kurulu’na sunulmuştur. Eski Elektrik Fabrikası’na ait değişiklik yapılarak yeniden hazırlanan restorasyon revizyon projesi 18.09.2017 tarih, 4388 sayılı karar ile uygun olduğuna, uygulamanın 2863 sayılı yasanın 10. Maddesi doğrultusunda yapılmasına karar verilmiştir.
Ayrıca 02.12.2016 hazırlanan çevre düzenleme projesi kurula sunulmuştur. 05.12.2016 tarih ve 3692 sayılı karar ile Koruma Bölge Kurulu çevre düzenleme projesini uygun bulmuştur.
Onaylı restorasyon projesi ve çevre düzenleme projelerine uygun olarak restorasyon tamamlanmış olup, 14.05.2017 tarihinde hizmete açılmıştır.
Daha sonra kendi yerinde yapılması mümkün olmayan Balabanpaşa Mescidi’nin Elektrik Fabrikası’nın bahçesinde yeniden ihya edilmesi Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesi’nce uygun görülmüştür. Hazırlanan Rekonstrüksiyon projesi Koruma Bölge Kurulu’nca 18.04.2022 tarihinde onaylanmış ve uygulamasına başlanmıştır.
Uygulama yapılırken onaylı Rekonstrüksiyon Projesinde ve Elektrik Fabrikası çevre düzenleme projesinde olmayan projeye aykırı imalatlar yapılmıştır.
Taşınmazda böyle bir mezar olup olmadığı ile ilgili geçmişte Koruma Bölge Kurulu Kararıyla Müze Müdürlüğü’nce resmi ve bilimsel çalışmalar ve kazılar yapılmıştır.
Koruma Bölge Kurulu’nun 13.05.2004 tarih ve 8005 sayılı kararıyla türbe ile ilgili olarak araştırma kazısı yapılmasına karar verilmiş ve Kurul Kararı gereğince 30.05.2005’te 14 Ada, 38 Parselde Muhammed Bin Kutbittin-i İzniki Hazretleri mezarının bulunması amacıyla kazıya başlanmıştır.
Kazı sonrası raporda: ‘Kazılar sırasında bulunan mezarların ve mezar taşlarının görünümü; tarihi kaynaklarda mezarlığın tesviye edilerek iskâna açıldığı ve taşların bir kısmının seçilerek Selimiye Camii’nin arkasındaki hazire alanına taşındığı bilgisini doğrular niteliktedir. Şehadet taşının başına dikili olduğu bir mezara rastlanılamamıştır. Ayrıca söz konusu alanda Muhammed Bin Kudbiddin-i İzniki’ye ait bir mezar taşı da bulunamamıştır’ denilmektedir.
2007 yılında ise Muhammed Bin Kudbiddin-i İzniki’ye ait mezar taşlarının ve mezar yapısının bulunması için kazı çalışmalarına 21.08.2007 tarihinde Eski Elektrik Fabrikası binasının çevresini kapsayacak şekilde başlanmıştır. Açılan bölgede dağıtılmış ve kırılmış halde mezar taşlarına ve mezar yapısı kalıntılarına rastlanılmıştır. 2007 yılı kazı sonucu da 2005 yılı kazı raporundaki, alanın iskâna açıldığı ve taşlarının bir kısmının seçilerek Selimiye Camii arkasına taşındığı bilgisini doğrular niteliktedir. Ayrıca 2007 yılı raporunda şehadet taşının başına dikili olduğu bir mezara rastlanılmadığı belirtilmiştir.
Eski Elektrik Fabrikası’nın bulunduğu alanda 2005 ve 2007 yıllarında Edirne Müze Müdürlüğü’nce iki defa türbe yeri aranmış ancak herhangi bir türbe bulunamamıştır.
Geçmiş kayıtlar, resmi bilimsel çalışmalar burada herhangi bir türbe olmadığını ortaya çıkarmıştır.
Uygulama yapılırken onaylı Rekonstrüksiyon Projesinde ve Eski Elektrik Fabrikası çevre düzenleme projesinde olmayan projeye aykırı imalatlara ait fotoğraflar mevcut olup, Belediyemizce 06.01.2023 tarihinde aykırı unsurların kaldırılması konusunda tutanak düzenlenmiştir.
Söz konusu unsurların kaldırılmaması üzerine Belediyemizce 12.04.2023 tarihinde alan Koruma Bölge Kurulunca onaylanmış, projelere uygun hale getirilmiştir.”
Yani sonuçta mezarları kaldırıyorsunuz o mezarlardan biri Muhammed Kutbuddin İznikiye ait olmasada doğru bir yaklaşım değil. İnsanın mezarlara ve geçmişe saygısının olması lazım daha kibar bir şekildede yapılabilirdi üstelik özellikle Edirne Belediyesi’nin Osmanlıya başkentlik yapmış bir şehir olarak tarihe daha saygılı olması gerekir. Tüm topluma örnek oluyor ve tepki topluyorsunuz.