Türk Eczacıları Birliği ve 54 Bölge Eczacı Odasının Başkanları ve yöneticileri, Türkiye genelinde eş zamanlı basın açıklaması yaparak eyleme gitmeye hazırlandıklarını duyurdu. Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, her iki eczaneden birinin kapanma tehlikesi yaşadığını, iflasların başlamasının an meselesi olduğunu söyledi. Kılıçcıgil, “Meslek onurumuzu korumak için gerekirse eczane kapatma da dâhil olmak üzere kademeli eylem planımız acilen hayata geçirilecektir” dedi.
Türk Eczacıları Birliği ve 54 Bölge Eczacı Odasının Başkanları ve yöneticileri, Türkiye genelinde yaptıkları eş zamanlı basın açıklamasıyla ekonomik krizin tüm eczacıları tükenme noktasına getirdiğini belirterek, kepenk indirme de dahil olmak üzere her türlü eyleme gideceklerini duyurdu.
Edirne Eczacı Odası Başkanı Eczacı Gürkan Kılıçcıgil, yönetim kurulu üyelerinin de katılımıyla basın açıklaması yaptı. Eczacılık mesleğinin karşılaştığı sorunların artık dayanılmaz boyuta ulaştığını belirten Kılıçcıgil, bunun ana sebebinin 2009 yılından bu yana değiştirilmeyen ilaç fiyat kararnamesi olduğunun altını çizdi.
Kılıçcıgil, “13 yıldır değiştirilmeyen ilaç fiyat kararnamesinin yarattığı koşullara
bir de ekonomik krizin eklenmesi eczacıları tamamen tüketmiştir. Eczacılar; kira, elektrik, doğalgaz, personel gideri gibi rutin ödemeleri dahi yapamayacak noktaya gelmiş, ecza depolarına ödemeleri birikmiş ve bir kredi borcunu başka bir kredi
borcuyla ödedikleri bir borç sarmalına girmişlerdir. En temel işletme giderlerini dahi karşılayamaz duruma gelen eczacıların bu borç sarmalından çıkması mümkün görünmemektedir. İki eczaneden birinin kapanma tehlikesi yaşadığı bu ortamda, eczane iflaslarının başlaması an meselesidir. Türk Eczacıları Birliği bu konuda diyalog kanallarını sonuna kadar kullanmıştır.
Türk Eczacıları Birliğinin, sorunun çözümü için yaptığı sayısız girişim ve uyarı göz ardı edilmiş, her türlü yapıcı öneri görmezden gelinmiştir. Mesleğin sorunlarını çözme gayretinin gösterilmesi bir yana, içinde bulunduğumuz krizin derinleşmesine her geçen gün seyirci kalınmıştır. Ne yazık ki 44 bini aşkın eczacının ve eczacılık mesleğinin sorunları görmezden gelinmiş, adeta yok sayılmıştır. Mevcut koşulların, sadece bugünümüzü değil, geleceğimizi de kararttığı aşikardır” dedi.
Oda Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, son dönemde kronik hastalıklara ait ilaçların erişiminde sıkıntı yaşandığına dikkat çekti.
Kılıçcıgil, “Son dönemde özellikle diyabet, tansiyon, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara ait ilaçlara erişimde güçlük yaşanmaktadır. Hastalarımızın yaşadıkları bu mağduriyetin sorumlusu eczacılar değildir. Yaşanan bu soruna kalıcı ve gerçekçi bir çözüm bulunmazsa, vatandaşlarımızın ilaca erişimi her geçen gün daha da zorlaşacaktır. Bu durum ciddi sağlık sorunları yaratacaktır. Bununla birlikte, başta onkoloji ilaçları olmak üzere çok sayıda yeni nesil ilaç, Türkiye’ye gelmemektedir. Hastalarımız daha etkin ve yenilikçi tedavi yöntemlerinden mahrum kalmaktadır.
Hastalarımıza fiyat farkı çıkarmayan ilaç neredeyse kalmamıştır. Bazı ilaçlarda,
Sosyal Güvenlik Kurumunun karşıladığı tutarın daha fazlasını hastalarımız cebinden
ödemek zorunda kalmaktadır. Mevcut ekonomik koşullar düşünüldüğünde, hastalar
açısından sürdürülemez olan bu durum, eczacılar açısından da mağduriyet yaratmaktadır.
Buradan ilan ediyoruz ki; Eczacılar, kendilerini yok sayan bu iradeye boyun eğmemeye kararlıdır. Eczacılar olarak birlikte eylemsel tavır gösterme kararımız; mesleğe başlarken ettiğimiz yeminin gereğidir. Bu yeminin gereği olarak harekete geçmekten başka çaremiz
kalmamıştır. Meslek onurumuzu korumak için gerekirse eczane kapatma da dâhil olmak üzere kademeli eylem planımız acilen hayata geçirilecektir” dedi.