Üst solunum yolları enfeksiyonlarının ardından ellerinde reçetelerle eczanelerin yolunu tutan bazı vatandaşlar, eczanelerde yaşanan ‘ilaç yokluğu’ nedeniyle derdine derman bulamıyor. 20-30 adet talep ettikleri ilaçlardan 1-2 adet tevzi edildiğini belirten Eczacı Şükrü Ciravoğlu, “Vatandaşlar tedavisini tamamlayamadığı için zor durumda kalıyor ama eczacılar bu sorunu vatandaşlara açıklamak zorunda kalarak daha da zor durumda kalıyor.” dedi.
Mevsimsel etkiler nedeniyle üst solunum yolları enfeksiyonlarında yaşanan artışların ardından eczanelerin yolunu tutan birçok vatandaş, özellikle öksürük şurubuna ulaşma konusunda sıkıntılar yaşıyor. Geçen yıldan bu yana ilaçlara yapılan zamların gerçek enflasyonun altında kaldığını ve bu nedenle ilaç firmalarının üretimden kaçındığını söyleyen Ciravoğlu, ‘ilaç yokluğu’ nedeniyle vatandaşların derdine derman olamadıklarını ifade etti.
Eczacı Şükrü Ciravoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Mevsim nedeniyle ve havaların da dengesiz gitmesi sonucu üst solunum enfeksiyonları ve boğaz enfeksiyonları artmış durumda. Halktan çok sayıda başvuru ve reçete geliyor bu konuda. Ancak ilaçların karşılanmasında sorunlar yaşanıyor. Eczanelerimizde öksürük şurupları başta olmak üzere birçok ilaçtaki yokluklar hala devam etmekte. İlaçların Euro bazında fiyatları kararname uyarınca bir miktar düzenlendi ama piyasadaki gerçek enflasyonun çok altında bir veri ile bu düzenleme yapıldığı için firmalar açısından maliyetlerin kurtarmadığını sanıyoruz. Kurtarmadığı için de birçok firma üretimi kısmış ya da tamamen durdurmuş durumda. Eczaneler 10, 20, 30 adet ilaç talep ediyor ama tevzi edilen ilaç 1-2 adet. Örneğin; bir öksürük şurubunu baz alırsak 1 yıl önceki fiyatına göre bu yıl şuan itibariyle yüzde 52 oranında zam almış durumda. Fakat piyasadaki gerçek enflasyon ve maliyetler bunun çok çok ötesinde olduğu için burada konunun tıkandığını düşünüyorum. Verilen fiyatın dışındaki maliyet giderleri de çok ciddi boyutta arttı. Örneğin; öksürük şurubunun sadece bir cam şişesinin maliyeti 13-14 liraları bulmuş durumda. Dolayısıyla 30, 40, 50 liralara artık bir öksürük şurubunun satılması olanaklı görünmüyor. Vatandaş zor durumda kalıyor tedavisini tamamlayamadığı için. Eczacılar daha da zor durumda çünkü bu sıkıntıyı vatandaşa eczacılar açıklamak zorunda kalıyor. Çaresiz durumda mağdur vatandaşın derdine derman olmaya çalışıyoruz. Açıklamaya çalışıyoruz konuyu ama elimizde ilaç yok.” şeklinde konuştu.
Yaşanan sorunun bütün sektöre yayıldığını belirten Ciravoğlu, fiyatların gerçek enflasyon oranında güncellenmesi durumunda sorunun ortadan kalkabileceğini ifade etti.
Ciravoğlu, “Bu konu hakkında ilaç sanayicileri ve Sağlık Bakanlığı’nın görüşmesi ve fiyatları acilen güncellemesi gerekiyor. Piyasadaki gidişatın gösterdiği tablo bu. Maalesef bu şartlar altında kimse zararına ürün üretip satmak istemiyor. Burada esas sıkıntı; gerçekte yaşanan enflasyonla devletin kabul edip ilaç fiyatlara yansıttığı enflasyon arasında çok ciddi fark var. Bu da bir tıkanıklık yaratıyor. Reçeteye yazılan bir ilacın eşdeğer bandıkları ilaçların bulunmasında da sorunlar var. Yani sıkıntı sektörün geneline yayılmış durumda. Tedaviye yardımcı olabilecek bitkisel şuruplar var ama yaklaşık 100 TL gibi bir fiyatı var. Halkın alım gücü de düşündüğünde herkesin ulaşabileceği bir ürün değil. Bu nedenle de reçeteye yazılan ilaç eczanede olmadığında vatandaşlar çaresizce geri dönüyor.” dedi.