8 Eylül 2024
18.8 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEDİYABET HASTASI OLDUĞUMUZU NASIL ANLARIZ?

DİYABET HASTASI OLDUĞUMUZU NASIL ANLARIZ?

-

Diyabet kalp damar hastalıklarını da beraberinde getiriyor. Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Can İyiiz, yaşam tarzı değişikliği, rafine karbonhidrat kısıtlaması, düzenli egzersiz ve gerektiğinde ilaçlarla Tip2 diyabetin tedavisinin mümkün olduğunu söyledi.

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet hastalığı, kandaki şekerin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Bu da kalp krizi, felç gibi sorunlara neden olabiliyor.
Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Can İyiiz, basın mensuplarına yaptığı açıklamada diyabet ile ilgili bilgiler verdi.
İyiiz, diyabetin tedavi edilmediği takdirde kalp damar hastalıklarına neden olabileceğini söyledi.
İyiiz, “Tip2 diyabet, kronik olarak kanda ki kan şekerinin yüksek olma halidir. Bunun sonucu olarak kalp krizi, felç gibi sonuçlar ortaya çıkıyor. Hastanız sabah açlık kan şekerinde 100-120 mili gram arasında ise bu hastamızda bir sorun olduğunu anlıyoruz. Sabah açlık kan şekeri 127 mili gramın üzerindeyse biz bu hastalarımıza diyabet hastası diyoruz. Diyabetin bu kadar tedavi edilmek istenmesinin sebebi kalp damar tıkanıklığını beraberinde getirmesidir. Kılcal damarlar tutulduğu zaman görme kaybına, böbrek yetmezliğine rastlayabiliyoruz. Ayaklarda ise ülser yaralar oluşuyor. Bu yaralar kemiğe doğru ilerlerlerse ayak kayıplarına kadar gidebiliyor. Büyük damarlar tutulduğu zaman ise felce karşılaşabiliyoruz. Kalp yetmezliği, kalp kriziyle buluşabiliyoruz. Damar sertliğinde, yağ plakları oluşturuyorlar ve bu yağ plakları çatladıkları zaman damarlarımızda gezen pıhtılaşma hücreleri yapışıyor ve damar tıkanıklığını, felç halini ve kalp krizini beraberinde getiriyor. Ne kadar yüksek kan şekeri o kadar risk halidir.
İnsülin direnci, obezite, rafine karbonhidratların aşırı tüketimi ve hareketsiz yaşam diyabeti beraberinde getiriyor.
Kanımızdaki şekeri ayarlayan insülinin önemi ise şu şekildedir: Fazla insülin direnci olan hastada yağ sentezini salgılanır, kilo alımı sağlanır, susuz bırakır. İnsülin direnci olan hastalarımız tansiyon hastalığına daha çok meyillidirler. Yeterli insülin sağlanmaz ve pankreas sorunu yaşanırsa 10-15 yılları içerisinde şeker hastalığı sorunu görülür” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side