Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, deprem bölgesine gönderilen yardımların tasniflenmesi, kolilenmesi ve TIR’lara yüklenmesi konusunda büyük çaba gösteren Edirne Gönüllülerine teşekkür etti. Deprem bölgesinde kalacak yeri olmayan depremzedelerin batıya doğru göç etmeye başladığını ve bu kapsamda yaklaşık bin depremzedenin Edirne’ye geldiğini belirten Başkan Gürkan, kente gelen depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yeni bir kampanya başlatarak, Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuvarı’nda sosyal market ve butik oluşturacaklarını ifade etti.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkımlara neden olan depremlerin ardından Edirne Belediyesi tarafından başlatılan yardım kampanyasına Edirneliler büyük destek vermişti. Yardımların tasnifi, kolilenmesi ve TIR’lara yüklenmesinde birçok vatandaş gönüllü olarak görev yapmış ve deprem bölgesine 23 TIR yardım malzemesi gönderilmişti. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yardım çalışmalarında gönüllü olarak görev yapan vatandaşlarla dün akşam saatlerinde bir araya geldi.
Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programda konuşan Başkan Gürkan, muhteşem bir dayanışma örneği gösterildiğini belirterek, Edirne Gönüllülerine teşekkür etti.
Gürkan, “Sizler gönüllüler olarak olağanüstü bir çaba gösterdiğiniz. Muhteşemdiniz, olağanüstüydü. Edirne’de çok uzun süredir yöneticilik yapıyorum. Herkesi tanıdığımı söylerdim hep ve hayatımda ilk defa gördüğüm o kadar çok yüz oldu ki burada. Hiç görmediğim insanları koli paketlerken gördüm, hiç tanımadığım insanları paket taşırken gördüm. Sizler, günlerce hiç durmadan, hiçbir talepte bulunmadan, sadece insanlık açısından, sadece yüreğinizden geldiği için muhteşem bir dayanışma sergilediniz. Edirne’den deprem bölgesinin hangi köşesine olursa olsun, giden yardımlarda hepinizin emeği, alın teri var. O yüzden bugüne kadar neler yaptık, bundan sonra da neler yapmak gerekiyor, sizlerle paylaşmak istedim. Çünkü sizlerin bu emeğine karşı sorumlu hissettim kendimi.” dedi.
Geçtiğimiz hafta deprem bölgesine gittiğini hatırlatan Gürkan, “Televizyonda gördüklerimizin 100 katı bir felaket söz konusu.” dedi.
Gürkan, “Önce Elbistan’a gittik. Çok zor şartlarda gittik. Kış koşulları halen devam ediyor. Yolların bir kısmı tamir edilmiş ama tamir edilmeyenler de var. Öğlen sıraları Elbistan’a vardık. Televizyonlarda gördüklerimizin 100 katı bir felaket söz konusu. Deprem öncesinde Elbistan’ın nüfusu 100 binmiş, orada 10 bin kişi vardı. Birçoğu da göçük altındaki insanlarına ulaşmaya çalışanlardı. Elbistan diye bir şehir yok desek, yalan olmaz. Malatya, Adıyaman aynı, Hatay’a geçtik. Medeniyetlerin buluştuğu şehir Antakya’ya geçtik, yok arkadaşlar, Defne’nin yarısı yok. Samandağ’ın dörtte biri yok. Hatay hava durumu açısından nispeten iyi. Ama Elbistan’da arabada kaldık arkadaşlarla, gece eksi 20. Bizim buradan İtfaiye memuru arkadaşlarımızın ellerini gördüğümde konuşacak kelime bulamadım. O soğuktan öyle bir hale gelmiş ki elleri sanki saatlerce taşın altında kalmış.” ifadelerini kullandı.
Başkan Gürkan, şu anda bölgede çadır ve ısıtma gereçlerine ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Gürkan, “Arkadaşlarım 200 kadar elektrikli, tüplü ısıtıcı ile odun-kömür sobası temini yaptı. Onları hazırladık ve yarın bir araçla bunları bölgeye göndereceğiz.” şeklinde konuştu.
Barınacak yeri olmayan insanların deprem bölgelerinden batıya doğru geldiklerini de kaydeden Gürkan, gelenlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere Edirne Belediyesi olarak sosyal market ve butik oluşturacaklarını ifade etti.
Gürkan, “Mersin, Antalya, Edirne’ye kadar. Edirne en uzak yer olmasına rağmen Edirne’ye kadar geliyorlar. Buraya kimi akrabası nedeniyle, kimi farklı nedenlerle geliyor. Şimdi önümüzdeki süreçte ülkemizin çalışması gereken, destek olması gereken, gönüllülerin destek olması gereken konu bu. Şehrimize gelen depremzedelere destek olmak, yardımcı olmak. Mezitli Belediye Başkanı aradı beni. 60 bin depremzede gelmiş Mezitli’ye. Aniden 60 bin kişinin gelmesi demek, o şehirdeki her şeyin altüst olması demektir. Çünkü su tedariki yapmanız gerek, kanalizasyonunuz mevcut nüfusunuza göre planlanmış. Marketleriniz, gıda tedarikiniz ona göre planlanmış. Bu bütün hesapları değiştiren bir durum. Edirne’ye de şuana kadar 1100 kişi geldi. Depreme, yataklarında pijamaları ile yakalandıkları için giyecek başta olmak üzere her şeye ihtiyaçları var. Sizlerle birlikte şunu yapmak istiyoruz. Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuarı binasında Sosyal market ve butik oluşturmak istiyoruz. Elimizdeki giysileri, tıpkı mağazadakiler gibi ayırmayı planlıyoruz. Şehrimize gelen bu insanlar, buraya gelip eşya ihtiyaçlarını temin etsinler. Yanına gıda ile ilgili bir bölüm ekleyeceğiz ama 17 Şubat’tan sonra Valilik, AFAD ya da koordinasyon birimi gelen depremzedelerden birçoğunu yurtlara yerleştirmeyi planlıyorlar. Sanırım orada yemek ihtiyacı çok fazla olmaz. Gıda marketi kararını o zaman netleştireceğiz. İnsanların iç çamaşırına çok ihtiyacı var. İstanbul’dan firmalar ile görüştük. Çeşitli boylarda 5 bin takım iç çamaşırı belediye olarak biz alacağız. Burada onları da vereceğiz. Alt katta iki atölyemizi kıyafet değiştirme odası olarak düzenleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Başkan Gürkan, Edirne Belediyesi’ne gelen yardımların son durumunu da hazırlanan bir çizelge ile katılımcılara anlattı.