3 Aralık 2024
7.5 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEDEMİR: İLKOKULLARDA KURAN KURSLARI AÇMAK, LAİK EĞİTİME DARBEDİR!

DEMİR: İLKOKULLARDA KURAN KURSLARI AÇMAK, LAİK EĞİTİME DARBEDİR!

-

İlkokullarda açılan Kuran kursları hakkında açıklamalarda bulunan Öğrenci Veli Derneği Edirne Şube Başkanı Kezban Demir, “İlkokul düzeyindeki öğrenciler için Kuran kursu açılarak, esas işi öğretmenlik olmayan kişilerin okul ortamlarında bulundurulması yanlışından bir an önce vazgeçilmelidir. Eğitim kurumlarının içinde müfredatta yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi dışında ayrıca dini eğitim vermek, içeriği hakkında bilgi sahibi olmadığımız Kuran kurslarını ilkokullarda açmak ve yaygınlaştırmak laik eğitime vurulan bir darbedir.” ifadelerini kullandı.

Edirne Laik Bilimsel Eğitim Çalışma Grubu, ilkokullarda açılan Kuran kursları hakkında açıklamalarda bulundu. Grup adına açıklama yapan Veli-Der Edirne Şube Başkanı Kezban Demir, ilkokullarda açılan Kuran kurslarının, laik eğitime darbe niteliğinde bir uygulama olduğunu söyledi.
Demir tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Edirne’de ilkokullarda ne oluyor? Basın açıklamamıza bir soru cümlesi ile başlamamızın sebebi ilimizde henüz ilkokul çağındaki çocukları olumsuz etkileyecek uygulamaların ısrarla sürdürülmesidir.
İlkokul öğrencilerini kapsayan 7-11 yaş aralığı somut işlemler dönemidir. Bu dönemdeki çocuklar soyut kavramları anlamlandırmakta zorlanır, bir nesnenin somut olarak görünür olmasına ihtiyaç duyarlar. Ayrıca bu yaş çocuklarının öğrenme ortamlarında da çocuk psikolojisinden anlayan, pedagojik formasyon eğitimi almış uzman kişilerin yani öğretmenlerin bulunması gereklidir.
İlimizde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İl Müftülüğü arasında 31.01.2022 tarihinde bir protokol imzalanmış ve İlkokulların içinde kuran kursu uygulaması başlatılmıştır. Okul sonrası etüt uygulamasının devam ettiği saatlerde aynı anda kuran kursları yapılmaktadır. İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, ilkokullarda Kuran kursu açılmasının dayanağı olan protokol ile ilgili yazmış olduğumuz dilekçeye verilen yanıta göre ilimizde 19 okulda Kuran Kursu uygulamasına başlanmış ve 369 ilkokul öğrencisi bu kurslara kayıt edilmiştir.
İlkokullarda okul sonrası etüt uygulaması için bir ders saati ücreti 31.75 lira olup okul sonrası iki ders etüt için veliler günlük 63.5 lira ödemektedir. Etüt ücretleri aylık olarak hesaplandığında, veliler için ciddi bir maliyet anlamına gelirken, Kuran kurslarının ücretsiz olması eşitlik ilkesine aykırıdır. Etüt ücretini ödeyecek gücü olmayan ailelerin çocukları bir şekilde bu kurslara mecbur bırakılmaktadır.
İlimizdeki ilk ve ortaokullardan bazıları depreme dayanaklı olmadığı için yıkıldı. Yıkılan okulların yerine yeni okul binaları inşa edilmedi. Yıkılan okulların öğrencileri diğer okul binalarına yönlendirildiği için ikili eğitim yapılmakta olan ilkokullar bulunmaktadır ve ortaokul ile lise öğrencileri aynı okul binasını paylaşmak zorunda bırakılmıştır. Bazı ilk ve ortaokullarda sınıf mevcutları 40 öğrenciye yaklaşmaktadır. Edirne’de yeni yerleşim diyerek adlandırılan ve nüfus yoğunluğunun fazla olduğu bölgede ciddi okul ve derslik ihtiyacı bulunmaktadır. Eğitimlerinden tasarruf edilmesi kesinlikle düşünülmemesi gereken engelli bireyler için Halk Eğitim Merkezi bünyesinde düzenlenen kurs, bu eğitim öğretim yılında velilerin yoğun talep ve ısrarları sonucunda ancak çok kısa bir süre önce açılabilmiştir. Her konuda tasarruf yapılırken Kuran kurslarına bütçe ayırmak, bu kursların açılması için ısrarcı olmak eğitimi dinselleştirmek adına yapılan bir tercihtir.
İlkokul 4. Sınıfta, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ve bu dersin alanında eğitim almış öğretmenleri bulunmaktadır. Derse girecek branş öğretmenlerinin mevcut olmadığı durumlarda bu dersleri veren kişi sınıf öğretmenidir. İlkokul düzeyindeki öğrenciler için Kuran kursu açılarak esas işi öğretmenlik olmayan kişilerin okul ortamlarında bulundurulması yanlışından bir an önce vazgeçilmelidir. Eğitim kurumlarının içinde müfredatta yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi dışında ayrıca dini eğitim vermek, içeriği hakkında bilgi sahibi olmadığımız kuran kurslarını ilkokullarda açmak ve yaygınlaştırmak laik eğitime vurulan bir darbedir.
Eğitim kurumlarında, yalnızca müfredatta yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin öğretmenler tarafından verilmesi gerektiğini, bu ders dışında okullarda dini eğitim verilmesinin laik eğitime ve çocukların eşitlik ilkesine zarar verdiğini vurguluyoruz. İlimizde soyut kavramları anlamlandıramayan ilkokul çağındaki çocuklara zararlar verebilecek Kuran kursu uygulamasına son verilmesini ve eğitimde fırsat eşitliği ile laiklik ilkelerinin gözetilmesini talep ediyoruz.”


Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side