25 Kasım 2024
4.3 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEDALGIÇ ÖĞRENCİLER MAHSUR KALAN BALIKLARI KURTARIP, DENİZDE TEMİZLİK YAPTI

DALGIÇ ÖĞRENCİLER MAHSUR KALAN BALIKLARI KURTARIP, DENİZDE TEMİZLİK YAPTI

-

Trakya Üniversitesi öğrencileri, İzmit Körfezi’nde gerçekleştirdikleri dalışta, atıklar nedeniyle mahsur kalan balıkları kurtarıp, deniz altında temizlik yaptı.


Trakya Üniversitesi öğrencileri, İzmit Körfezi’nde iplere ve poşetlere dolanan balıkları kurtararak, denizde temizlik çalışması gerçekleştirdi. Öğrenciler su altından plastik, metal, cam, poşet ve araç lastiği gibi atıkları çıkartırken, karşılaştıkları manzaranın içler acısı olduğunu söylediler.

Trakya Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi Eyüp Zal Bingöl, İzmit Körfezi’nde temizlik yaptıklarını belirterek, “Su altı koruyucuları olarak insanlara denizlerin ve suların hiçbir zaman kirletilmemesi gerektiğini anlatmak istiyoruz” dedi.

Eyüp Zal Bingöl “Değirmendere Okulu’nda bir su dalışı gerçekleştirdik. Yaklaşık 30 metre derinliğe indiğimiz bu dalışta çeşitli kirlilikleri görüntüledik. Su altında cam şişeler, poşetler, araç lastikleri gibi birçok atık vardı. Bizler de bu atıkları görüntüledik. İnsanların bunu görmesini istedik, çünkü insanlar denize bir şey attığında bunun kaybolacağını ve gözükmeyeceğini düşünüyor. Bildiğiniz gibi dünyanın 4’te 3’ü sularla kaplıdır. Dünyanın en büyük oksijen rezervi okyanus ve denizlerde elde edilir. Biz de Türkiye’de böyle bir hareket başlatarak su altında temizlik yaptık. Su altı koruyucuları olarak insanlara denizlerin ve suların hiçbir zaman kirletilmemesi gerektiğini anlatmak istiyoruz. Karşılaştığımız manzaralardan bir tanesi de bir balığın iki tane çöp arasında kaldığını ve orayı kendine yuva yaptığını görünce bu durum canımızı çok acıttı. Biz su altında yaşayan canlıların evine gidip orayı kirletiyoruz. İnsanların bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini düşünüyoruz. Dünyayı daha iyi bir şekilde geleceğe bırakmak istiyoruz” dedi.

Trakya Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi Alperen Karaduman, denize atılan atıklar nedeniyle balıkların mahsur kaldığını ifade etti.

Alperen Karaduman “Su altında ipe dolanan balıklar ne yapacağını bile bilemiyorlar. Oraya bir dalgıç gidip yardım etmediği sürece çöp yığınları balıkların yapay bir evi haline geliyor. Yani poşetin içine girmiş bir balık o poşetle beraber yüzüyor. Bu durumdaki balıklar ne kadar üreyebilir, ekosisteme ve bize ne kadar faydalı olabilir. Biz o canlıların evini kirlettiğimiz sürece bu dünyadan bize pek bir hayır gelmeyecek. Dünyamızın genel problemi olan mikro plastikler, biz çöplerimizi denize attığımızda sanki bunlar yok oluyormuş düşünüyoruz fakat öyle bir şey olmuyor. Denizde canlıların ayrı bir dünyası vardır. Bizim oraya atmış olduğumuz çöpler bir balığın midesine giriyor ve o balık yumurtluyor, nesli devam ediyor. Biz insanlar da o balığı tüketiyoruz. Yani attığımız çöpler bize geri dönüyor, yani kendi pisliğimizde boğuluyoruz. Birinin buna artık dur demesi gerekiyor. Dünyanın yardım çığlığını duyun artık arkadaşlar” şeklinde konuştu.

Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Aylin Kuru da, su altında karşılaştıkları manzaranın adeta içler acısı olduğunu söyledi.

Aylin Kuru ”İzmit Körfezi’ne giderek su altı temizliğine yönelik orada bir dalış gerçekleştirdik. Su altından birçok atık çıkardık. Bunlardan meşrubat kutuları, poşetler ve lastikler olsun bu tarz insanların kaybolacağını düşündüğü ve orada canlılara çok zarar veren atıklarla karşılaştık. Bizler de her sene sualtı temizliğine önem vererek dikkat ediyoruz. Her dalışımızda su altında gördüğümüz manzara içler acısı oluyor” ifadelerini kullandı.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side