3 Ekim 2024
24.9 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEDAHA GÜVENLİ SINIRLAR İÇİN ORTAK PROJE

DAHA GÜVENLİ SINIRLAR İÇİN ORTAK PROJE

-

Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği programı kapsamında uygulanan ‘Daha Güvenli Sınırlar İçin Ortaklıklar’ projesi kapsamında, düzensiz göçle mücadele konusunda daha iyi sonuçlar elde edilmesi hedefleniyor.

Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği programı kapsamında uygulanan ‘Daha Güvenli Sınırlar İçin Ortaklıklar’ projesinin bilgilendirme toplantısı bugün gerçekleştirildi. Edirne İl Özel İdaresi Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıya; Edirne İl Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu, Proje Koordinatörü Şenol Filiz ve proje paydaşları katılım gösterdi.

Proje hakkında sunum yapan Şenol Filiz, projeyle birlikte düzensiz göçle mücadele konusunda daha iyi sonuçlar elde edilmesinin amaçlandığını ifade etti.


Filiz, “Avrupa Birliği’nin yönetmekte olduğu program vardır. Bölgemiz bunu uzun yıllardır uyguladığı için projeler hakkında detaylı bilgi sahibidir. İnterreg IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İş Birliği programı 2021-2027 çağrısı açıldı. Bu çağrıdaki ilk stratejik projemiz hakkında bilgilendirme vereceğim. Bulgaristan tarafında Yanbol, Haskova ve Burgaz vilayetleriyle Edirne ve Kırklareli vilayetlerinin düzensiz göç ile ilgili mücadelede bazı çalışmalar yapılacaktır. Proje çerçevesinde düzensiz göçle mücadele eden kurumlarımızın alt yapıları güçlendirilecek. Bu çerçevede ekipmanlar temin edilecek. Yine kurumlarımızın personelleri bazı konularda eğitimlere tabi olacaklardır. Projenin toplam bütçesi 5 partner için 1 milyon 730 bin Euro olup Edirne Valiliği olarak düşen kısmı yaklaşık 650 bin Euro’dur. Projemiz 8 Kasım 2023’te imzalanan protokolle başlamıştır. Projenin yürütücüsü Bulgaristan’da ki Burgaz vilayetinin partneridir, İçişleri Bakanlığının birimidir. Bulgaristan tarafında Hasköy, Yanbol ve Burgaz vilayetlerinin kolluk kuvvetleri projenin partneri olmakla birlikte bizim tarafımızda da genelde kolluk kuvvetleri ve gümrük kapılarımız proje paydaşlarımız olmaktadır. Projemiz 8 Kasım 2025’te son bulacaktır. Hudut Kapılarımıza sahte belge inceleme cihazları, optik okuyucuları, kameralar ve bir adet minibüs temin edilecek. Hamzabeyli Hudut Kapımıza da aynı ekipmanlar temin edilecek. Emniyet Müdürlüğü’müze arazi aracı ve araç içi kameralar temin edilecek. İl Göç İdaremize bazı teknik ekipmanlar ve bir tane arazi aracı temin edilecek. Jandarma Komutanlığımız için ilimizin 3 farklı noktasına plaka tanıma sistemleri kurulacak. Bunlardan bir tanesi Kapıkule yolu, eski kadın yol ayrımı diğeri Süloğlu kavşağı, bir de Edirne çıkışında Kırklareli kavşağına bir adet plaka tanıma sistemi kurulacaktır. Ekipmanlarımız bunlardan ibaret. Projenin ayrıca eğitim ayağı var. 5-6 tane eğitim organizasyonumuz olacak. Önemli olan Avrupa Birliği göç mevzuatı ortak eğitimi gerçekleştirilecek. Bu eğitim Edirne’de gerçekleştirilecek ve toplam 77 katılımcıdan oluşacaktır. 2 gün boyunca devam edecek. 56 katılımcı bizim birimlerden olacak 21 katılımcıda Bulgaristan’da ki partnerlerimizden olacaktır. Ayrıca yine personellerle ilgili bir iletişim temelli eğitimimiz olacak. Hedefimiz Emniyet Müdürlüğü’nün personelleri olacak. 60 personel bu konuda eğitileceklerdir. 2 konuda eğitileceklerdir. Birincisi kriz durumunda etkili takım çalışması, ikincisi yabancı dil üzerine olacak. Toplam 35 personelimizin yabancı dil kapasitesini arttıracağız. Bu projemizle Avrupa Birliği’nin stratejik projesi olup bölgedeki düzensiz göç konusunda iyi bir sonuç elde etmek.” dedi.



Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side