Çocukların okula adaptasyonu uzun bir süre alıyor. Bu sürede neler yapılmalı? Edirne’de Psikiyatri Uzmanı Doktor Nurettin Kargı, ailelerin çocuklarına rahatlatıcı tavırlar sergileyip, ‘ders çalış’ şeklinde zorlama yapmamaları gerektiğini söyledi.
Edirne’de Psikiyatri Uzmanı Doktor Nurettin Kargı, bugün başlayan yeni eğitim öğretim yılı nedeniyle ailelere tavsiyelerde bulundu.
Kargı, “Uzun süren yaz tatilinde çocukların yatma kalkma saatleri dengeleri bozuldu. Ailelerin tatil dolayısıyla hayat tempolarında değişiklik oldu. Yeni anaokuluna veya birinci sınıfa başlayan çocukların birçok problemleri oluyor. Bunlar anneden aileden ayrılmak istemiyorlar. Bu durumda ailelerin çocuklarına karşı suçlayıcı değil onları rahatlatıcı tavırlar göstermesi, onları zorlayıcı, ders çalış şeklinde yaklaşımlar doğru değil. Yani birden hemen okul havasına değil de yavaş yavaş geçiş yaparak okula adaptasyonu sağlanmalı. Çocukların okula adaptasyonu hemen olmaz, yaklaşık bir ay sürer. Yeni öğretmen, yeni arkadaşlar, yeni sınıf; çocuklarda heyecan kaygı olur. Onları anlayışla karşılayıp azarlamadan, onlara sıcak yaklaşımlar yapıp dışarıda biraz gezmelerini oynamalarına fırsat verip, çocuklara yüklenmemeleri iyi olur kanaatindeyim.
Öğretmenler de uzun bir tatil sürecinden döndüğü için üzerlerinde büyük stres olur. Onlar da aynı şekilde uyum ve adaptasyon sorunu yaşarlar. Tatil dönüşü bütün meslek gruplarında olduğu gibi öğretmenlerde daha fazla olur. Çocuklara daha anlayışlı, iyi yaklaşımlar göstermesi ve birden ödev verip onların gözünü korkutmadan yavaş yavaş kendisini sevdirmesi gerekir, aşırı ders yüklemesi yanlış olur” dedi.