SOL Parti Edirne İl örgütünün Lalapaşa’da düzenlediği çiftçi buluşmasında köylüler sorunlarını dile getirdi. Artan maliyetler karşısında artık çiftçilik yapamayacak duruma geldiğinden yakınan vatandaşlar, “ne tarlamıza atacak gübre ne de traktörümüze koyacak mazot alabiliyoruz” diyerek, dert yandı.
SOL Parti Edirne İl örgütü, çiftçilerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Lalapaşa meydanında gerçekleşen çiftçi buluşmasında köylü vatandaşlar sorunları dile getirerek çözüm beklediklerini söylediler.
Büyünlü Köyünden çiftçi, aynı zamanda Sol parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Levent Ceylan, çiftçilerin son yıllarda tarlasını ekemez hale geldiğini, bunun sorumlusunun ise siyasi iktidar olduğunu belirtti.
Ceylan, “İçinde bulunduğumuz bu günlerde büyük bir yoksulluk ve felaket yaşıyoruz. Bunların sorumlusu biz üreticiler değiliz. Bizler bu gün toprağımızı ekemiyorsak, hayvanlarımıza yem veremiyorsak bunların sorumlusu biz değiliz. Sorumlu siyasal iktidardır.
Mozot, gübre, ilaç, yem ve benzeri girdileri karşılayamaz olduk. Sattığımız ürünlere yılda bir kez fiyat belirleniyor. Oysa girdilere her gün zam geliyor. Ürünümüzü değerinde satamıyoruz. Bir taraftan ithal ürünler piyasaya sürülüyor bir taraftan üreticiler tüccarın insafına bırakılıyor. Fiyatları bizler belirleyemiyoruz” dedi.
Vaysal köyünden çiftçi Naif Özdoğan, köylerindeki taş ocaklarının bölgede tarım ve su kaynaklarına zarar verdiğini belirterek, bu konuda mücadele vermeye devam edeceklerini kaydetti.
Özdoğan, “Ben bölgemizde faaliyete başlayan taşocaklarından bahsetmek istiyorum. 2007 yılında taşocakları bölgemizde açıldıktan sonra bölgede tarım alanlarımızda ve su kaynaklarımızda kirlilik başladı. Bu nedenle Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi öncülüğünde Vaysal köyü ve Hacıdanışment köyü, Süleyman danışment olarak mücadele ediyoruz. Kapasitesini artırmak isteyen taşocaklarına ilişkin itiraz dilekçelerimizi gerekli mevkilere ilettik. Çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için mücadelemiz sürecek” dedi.
Süloğlulu çiftçi Kadir Turan ise artan maliyetler karşısında tarlalarına gübre atamaz hale geldiklerinden yakındı.
Turan, “Derdimiz büyük, tarlalarımıza gübre atamıyoruz, bu fiyatlarla az gübre az verim. Mücadele etmekten ve sesimizi birlikte olup gür bir şekilde çıkarmaktan başka çaremiz yok” dedi.
Küçünlü köyünden Celalettin Güngör de çiftçilerin sorunlarını dile getirmekten çekinmemesi gerektiğini kaydetti.
Güngör, “Kahvede konuşuyoruz ama böyle toplantılarda bir araya gelip sesimizi çıkarmıyoruz. Biz sustukça daha fazla yoksullaşıyoruz. Tarım bakanlığı bir açıklama yaparak, “et ve süt fiyatını indireceğiz” dedi. Girdilerinizi ucuzlatacağız demedi, yeme süte destek vereceğiz demedi, Yani olan yine bize üreticiye olacak, taban fiyatı açıklıyor 7 lira diyor bunun bir lirasını ne zaman verecek belli değil neden hemen vermiyor” dedi.
Söğütlü dere köyünden üretici Nazım Türkoğlu, hayvancılık yaptığını belirterek, üreticilerin yaşadığı sorunları dile getirdi.