22 Kasım 2024
16.6 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEÇİFTÇİ VE MUHTARLARDAN ‘TİNY HOUSE’ YAPILARIN KALDIRILMASINA DESTEK

ÇİFTÇİ VE MUHTARLARDAN ‘TİNY HOUSE’ YAPILARIN KALDIRILMASINA DESTEK

-

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Danişment köyünde ‘tinyhouse’ adı verilen yapıların kaldırılmasına, çiftçi ve muhtarlardan destek geldi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Keşan Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Abdullah Kemik; kaçak yapılaşmanın, tarımsal üretim ve doğal dengeyi olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Danişment köyünde bulunan ve ‘tinyhouse’ adı verilen yapıların kaldırılması için Edirne İl Encümeni kararıyla çalışma başlatılmıştı.Söz konusu yapıların kaldırılmasına, çiftçi ve muhtarlardan da destek geldi. Muhtarlar, çiftçi kuruluşu ve STK temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuyla ilgili olarak hazırlanan basın açıklamasını, Keşan Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Abdullah Kemik okudu. Kemik, tarım arazilerindeki yapılaşmanın izinli ve kontrol altında gerçekleştirilmesinin son derece önemli olduğunu ifade etti.

Tarımın, ülkelerin gıda güvenliği, kırsal kalkınma, istihdam, milli gelire katkı, ihracat ve çevre koruma gibi çok fonksiyonlu özelliği ile dünyanın her ülkesinde stratejik bir öneme sahip olduğunun altını çizen Kemik, “Kaçak yapılaşma, tarımsal üretim ve doğal dengeyi olumsuz yönde etkilemektedir. İlimiz, ülkemiz çeltik üretiminde birinci, ayçiçeği üretiminde birinci, buğday üretiminde 4. sırada yer alarak, stratejik ürünlerin üretildiği verimli toprakları ile ön plana çıkmaktadır. Son günlerde hem ilimiz Edirne’de hem diğer illerimizde tarım arazilerinin amaç dışı kullanıldığını görmekteyiz.” dedi.

Edirne’de tüzel kişiler veya şahısların kooperatif kurarak ya da kişisel olarak tarım arazilerini satın alındığını ve bu arazilerde 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu çerçevesinde tarım dışı kullanım izni alınmadan ve 3494 sayılı imar kanunu gereği, imar planı yapılmadan kooperatif yönetimler tarafından tapu tescili olmayacak şekilde fiili hisseler oluşturulduğu kooperatif üyesi olarak hisse satın alınması durumunda her bir hisse içinde geçici veya kalıcı yapılar konulduğunun gözlemlendiğini belirten Kemik, “Ayrıca bu alanların tel, çit, tahta gibi malzemelerle bölündüğü, aralarına yollar yapıldığı, kanalizasyon su ve elektrik hattı döşendiği, imarlı parseller gibi pazarladığı tespit edilmiştir. Tarım arazilerinin bütünlüğünün bozulduğunun ve bitkisel, hayvansal üretimden tamamen çıktığı gözlemlenmiştir. Salgın hastalıklar ve savaşlar yaşadığımız bu dönemde gıdaya erişimin ne kadar zor ve önemli olduğu bir kez daha görülmüştür. Bu şartlar göstermiştir ki dünyada en önemli şey gıda ve bu gıdaya sağlıklı bir şekilde ulaşmaktır.” diye konuştu. Kemik, özellikle pandemi döneminden sonra ‘tinyhouse’ ve bu tarz yapıların hızla çoğaldığının altını çizerek, “Tarımsal alanları ve çevreyi tehdit ettiği gözlemlenmiştir. Tarım arazilerinde yapılaşma konusunda toprak ve arazi kullanımı kanunu göz önünde bulundurularak tarım arazilerindeki yapılaşmanın izinli ve kontrol altında gerçekleşmesini sağlayarak tarımın devamlılığını korumak zorundayız. İlimizdeki ilgili kurum ve mercilere Edirne’de tarım arazilerinin korunmasına yönelik olarak tinyhouse ve kaçak yapılaşmaya izin verilmemesi konusunda yaptıkları çalışmalar için desteklerimizi sunar ve teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.


Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side