Edirne İl Genel Meclisi CHP Grubu, yerleşim alanı içerisinde kalması nedeniyle uzun yıllar önce kapatılan Keşan’daki taş ocağının yeniden faaliyete geçmesine tepki gösterdi. CHP Grubu adına açıklama yapan Keşan Üyesi Erdinç Can, taş ocağının çevrede yaşayan insanların hayatını olumsuz yönde etkilediğini belirterek, “Keşan’da faaliyete geçirilen taş ocağına karşı olduğumuzu ve bu ocaktaki çalışmanın derhal durdurulması gerektiğini kamuoyuna saygıyla sunuyoruz.” dedi.
Keşan Yeni Mahalle Belkoop mevkiinde bulunan taş ocağı, yerleşim alanı içerisinde kalması nedeniyle uzun yıllar önce kapatılmıştı. Taş ocağının geçtiğimiz günlerde yeniden faaliyete geçmesi, tepki topladı. Edirne İl Genel Meclisi CHP Grubu Üyeleri, taş ocağının çevrede yaşayan insanların hayatını olumsuz etkilediğini belirtti.
CHP Grubu adına açıklama yapan Keşan Üyesi Erdinç Can, söz konusu taş ocağındaki faaliyetlerin ivedilikle durdurulması gerektiğini söyledi.
Can, “Yeni Mahalle Belkoop karşısında bulunan ve yaklaşık 20 yıl önce konut bölgesinde kalması nedeniyle kapatılan taş ocağının maalesef yeniden faaliyete geçmiş olduğunu görmekteyiz.
Çalıştığı yıllarda çevresindeki konutların çatılarına taş düşmesine, camlarının kırılmasına, sürekli sarsıntı, gürültü ve diğer çevre sorunlarına yol açan taş ocağı, bugün bölgede kat kat artmış olan konut sayısı nedeniyle daha da büyük tehlike arz etmektedir.
Belkoop, Atakent 1, Atakent 2, TOKİ, Sarıkız Konakları gibi toplu konutlar ile yüzlerce apartman ve müstakil konut risk altında bulunmaktadır. Belkoop mevkii Keşan’ın en işlet caddeleri ve nüfus yoğunluğunun olduğu bir bölgedir.
Bir devlet kuruluşu olan BOTAŞ, Saros Körfezi’nde yapmakta olduğu FSRU Limanının inşaatında kullanmak üzere iki kez kaçak olarak kullandığı taş ocağını, resmi olarak aktif hale getirmeye çalışmaktadır.
Oysa biz, çoluk çocuğumuzla sessiz, temiz, güvenli ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımıza saygı gösterilmesini istiyoruz.
Proje Tanıtım Dosyasına göre; izin ve ruhsat 5 yıllığına alınıyor. Her yıl 27 bin ton olmak üzere 5 yılda toplam 135 bin ton taş çıkarılacak.
Dosyada, projenin kentsel yerleşim alanı içerisinde olduğu ve Belkoop evlerine 160 metre mesafede olduğu açık açık yazmaktadır.
Taş taşıyacak araçların güzergahı ise Belkoop bölgesinden başlayarak Atatürk Bulvarı üzerinden devam eden, Ali Kale ve Kardeşleri Okulu önünden geçen yol taş ocağı çalıştırıldığı takdirde her gün onlarca ağır tonajlı kamyonun geçeceği bu yol, aynı zamanda sürücü adaylarının da eğitim ve sınav yoludur.
Uluslararası Çevre Araştırmaları ve Halk Sağlığı Dergisi’nde yer alan araştırmaya göre; taş ocakları yakınında yaşayanların yüzde 98’i evlerinde toza maruz kaldıklarını, yüzde 85’i arazinin tahrip olduğunu, yüzde 92’si mahsul yetiştiremediğini belirtiyor. Yerleşim yerlerine yakın taş ocakları aynı zamanda bölge halkının sağlığını da tehdit ediyor. Taş ocağından çıkan toza maruz kalan kişiler arasında yüzde 22 oranında yüksek göz ve burun alerjisi, yüzde 17’sinde göğüste sıkışma, yüzde 9’unda kronik öksürük sorunları görüldüğü bilim adamlarının çalışma raporlarında yer almaktadır.
Maden ve Taş Ocakları Açılma Ruhsatları İl Genel Meclisince değil, Maden İşleri Genel Müdürlüğünce verilmektedir.
Cumhuriyet Halk Partisi İl Genel Meclis Grubu ve Keşan İl Genel Meclis Üyeleri olarak Keşan’da faaliyete geçirilen taş ocağına karşı olduğumuzu ve bu ocaktaki çalışmanın derhal durdurulması gerektiğini kamuoyuna saygılarımızla sunuyoruz.” şeklinde konuştu.
Edirne İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Şenol Kılıç ise, Keşan’daki insanların toz ve gürültüden dolayı yaşam alanlarının daraldığını belirtti.
Kılıç, “Son yıllarda ülkemizin birçok yerinde insan ve doğa yaşamı hiçe sayılarak saygısız bir biçimde doğa katliamları uygulamaktadır. Bunları meralarımızda, ormanlarımızda, zeytinliklerimizde hatta yerleşim alanlarının içinde bile görmekteyiz. Maden ocakları tabii ki bize lazım, taş ocakları tabii ki bize lazım fakat çevre duyarlılığı içerisinde olması gereken faaliyetler bunlar. Bunun en yakın örneğini Keşan ilçemizde yaşamaktayız. Keşan ilçemizde yerleşim alanının içinde kapatılmış olan bir taş ocağı tekrar faaliyete geçmiştir. Oradaki insanlarımızın mağdurdur. Oradaki insanlarımızın gürültüden, tozdan yaşam alanları daralmıştır.” ifadelerini kullandı.
Edirne İl Genel Meclisi Keşan Üyesi Erdoğan Gümülcineli de, taş ocağına ruhsat verilmesini şiddetle kınadıklarını ifade etti.
Gümülcineli, “Bahsedilen taş ocakları bundan 10-15 yıl önce faaliyetteydi ancak bu taş ocakları yerleşim alanına çok yakın bir bölgede bulunduğundan dolayı zaman içerisinde çıkarılan taşlar dinamit patlatarak çıkarıldığı için çevresinde bulunan konutlara ciddi zararlar vermiştir. Bu nedenle de o taş ocaklarının ruhsatları iptal edildi. Ancak geldiğimiz noktada yerleşim alanlarının çok arttığı bir bölgede böyle bir taş ocağı ruhsatını verilmesini şiddetle kınıyoruz ve reddediyoruz. Taş ocaklarının açılmasının İl Genel Meclisi’nin kararıyla alındığı gibi bir düşünce var ancak bu yanlış. Meclisimizin ruhsat verilmesi anlamında hiçbir yetkisi yok. Biz bu konuda ancak hassasiyet gösterdiğimizi belirtiriz. Biz bu konuda çok muzdarip olduğumuzu söylüyoruz.” dedi.