Edirne’de çevreciler “Edirne’nin Doğal ve Kültürel Mirası: Sarayiçi ve Hasbahçe” etkinliği gerçekleştirdi. Çevreciler etkinlikte, 2 gün boyunca açık alanda, söyleşi, panel ve inceleme gezileri yaptı. Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, Tavuk Ormanı ve Sarayiçi’nin korunması için farkındalık çalışmaları yaptıklarını söyledi.
5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında Edirne’de, “Edirne’nin Doğal ve Kültürel Mirası: Sarayiçi ve Hasbahçe” teması ile 2 gün süren etkinlikler gerçekleştirildi. Söyleşi, panel ve inceleme gezileri yapan çevreciler, alanda kamp kurarak, güne yoga ile başladı.
Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği öncülüğünde, Edirne Doğa Sporları Kulübü, Edirne Turizm ve Tanıtım Derneği ve Trakya Üniversitesi Doğa Sporları Topluluğu’nun destekleriyle düzenlenen etkinlikte, Sarayiçi ve Edirne Sarayı’nın has bahçesi olan Tavuk Ormanı’ndaki ekolojik yaşamla ilgili sunumlar da gerçekleştirildi.
Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, amaçlarının Tavuk Ormanı ve Sarayiçi’nin korunması olduğunu ve bunun için çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.
Eren, “Her yıl yaptığımız gibi 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında 2 gün boyunca açık alanda, insanların bir araya gelip tartışıp konuştuğu, ayrıca akademik bilgilerin de bize ulaştırıldığı; spor, müzik ve bilimsel keşif geziler yaptığımız bir programımız oldu. Bu yılın teması şuydu; Tavuk Ormanı ve Sarayiçi dediğimiz bölgenin aslında Osmanlı’nın ikinci büyük sarayı olduğunu, akademisyenlerin bize bunu anlattıktan sonra buranın Tavuk Ormanı olmadığını, aslında bir rivayete dayalı bir isim olduğunu öğrendik. Burası aslında o büyük Osmanlı ikinci sarayının has bahçesi. Padişahların burada avlandığını, yüzlerce kuş neslinin burada üretildiğini, sarayın eczanesinin burada yetiştirildiğini de öğrenmiş olduk. Dolayısıyla bu bilgiyi bugüne taşıyarak burada tekrar bir farkındalık yaratmak istedik. Buranın korunması için yetkililere söyledik. Topkapı Sarayı’nı nasıl koruduysak Edirne’nin de buraya sahip çıkması gerektiği teması üzerinden çalışmalarımızı yürütmeye devam ediyoruz. Buranın kuşlarını, ecza bitkilerini anlatan Biyoloji bölüm hocalarımızla birlikte bu konuyu tekrar gündeme getirdik, bilimsel ve akademik yönünü oluşturduk, yetkililerle sonuç bildirgesini paylaşarak 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde bu alanın korunması üzerine odaklandık. Amacımız bu ve çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz, burayı korumaya devam edeceğiz. Bu çalışma Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği olarak başlatıldı. Süreç içinde Edirne Doğa Sporları Kulübü ve Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği de çalışmalarımızın paydaşı oldu. Ayrıca Trakya Üniversitesi Doğa Sporları Öğrenci Topluluğu çok büyük katkılarla kamp alanını hazırladı ve sürdürülebilir hale getirdi.” ifadelerini kullandı.