21 Aralık 2024
6.1 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEÇAYIR TIRTILI AYÇİÇEK YAPRAKLARINI DELİK DEŞİK ETTİ!

ÇAYIR TIRTILI AYÇİÇEK YAPRAKLARINI DELİK DEŞİK ETTİ!

-

Trakya’da ayçiçeği tarlalarını istila eden çayır tırtılı, bitkinin yapraklarını delik deşik ederek büyük zarar veriyor. Edirne’de Yıldırım ve Karaağaç bölgesindeki ayçiçeklerinde görülen çayır tırtılı nedeniyle Edirne Ziraat Odası ekipleri saha çalışması yaparak üreticileri uyarıyor. Ziraat Teknikeri Selahattin Taner, çayır tırtılı popülasyonunun yabancı ot mücadelesinin yeterli yapılmamasından kaynaklandığını söyleyerek, üreticilere tarlalarında ekili ürünü kontrol etmeleri uyarısında bulundu.

Trakya bölgesindeki ayçiçeği tarlalarını istila eden çayır tırtılı, bitkiye büyük zarar vererek verim kaybına neden oluyor. Edirne’de en son 2010 yılında görülen çayır tırtılının bugünlerde Trakya’nın tüm bölgelerinde ayçiçeği tarlalarını istila etmesi, üreticileri endişelendiriyor.

Edirne Ziraat Odası ekipleri, saha çalışması yaparak, üreticileri uyarıyor.

Edirne Ziraat Odası’nda görevli Ziraat Teknikeri Selahattin Taner, çayır tırtılı zararlısının ayçiçeği yapraklarını delik deşik ederek verim kaybına neden olduğunu söyledi.

Taner,“Ayçiçeğinde zararlının adı çayır tırtılı, Yabancı otlarda daha önce kelebeklerini bıraktığı yumurtalardan çıkan larvalar, bugünlerde ayçiçeğinin yapraklarını delik deşik ederek zarar veriyor. Yaprak önemli, çünkü bitki bu yaprağı ile fotosentez yapıyor ve bu yaprakla bitkinin beslenmesi ve tanelerin dolgunlaşması sağlanıyor. Üreticimiz burada çok uyanık davranmış, bu olayın ilerlememesi için zararlıyı fark etmiş ve anında ilaçlama yapmış. Yaprakların birkaç tanesinde zarar var ala hepsinde yok. Bir iki gün önce ilaçlamamış olsaydı biz şu anda burada temiz yaprak bulamazdık. Bu kadar tehlikeli bir zararlı. Farkında olan üretici bin an önce ilaçlama yapmalı. Biz ziraat odası sahadayız, telefonla arayıp bilgi alabilirler. Her türlü üreticimizin yanındayız” dedi.

Çayır tırtılı zararlısına karşı yapılacak mücadelenin devamlı olması gerektiğini kaydeden Taner, sadece ayçiçeği değil mısır tarlalarında da etkili olduğunu kaydetti.

Taner, “2010 yılında merkeze bağlı birkaç köyde görüldü, zararlı erken tespit edildi. Şu anda merkeze bağlı tarlalarda üretici erken tespit edip müdahale etmiş. Bu demek değildir ki bu olay bitti. Bir hafta on gün sonra tekrar bunun ikinci dölü bizi etkileyebilir. Aynı zararlı çayır tırtılı, yeşil olan bütün aksamlarda zarar verebiliyor. Mısırda da etkili oluyor” dedi.

Ziraat Teknikeri Selahattin Taner, yabancı ot mücadelesinin önemli olduğunu söyledi.

Taner, “Yabancı ot mücadelesi çok önemli. En büyük kaynağı ıştır dediğimiz ot. Tarlaların kenarlarında bu tür otların mücadelesinin çok iyi yapılması gerekiyor. Toprak işlemesi, yabancı ot mücadelesi gibi çalışmaların düzgün yapılmadığından dolayı oluyor.

Eğer çok yoğun bir popülasyonu varsa tırtılın, 24 saatte ayçiçeğini götürebilir. Onun için üreticinin sık sık sahalarını gezsinler, ekim alanlarını kontrol etsinler. Böyle bir olayla karşılaşırlarsa bizden de yardım alabilirler. İlaçlamalarını vakit geçirmeden yapsınlar. Çok obur şekilde besleniyorlar” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side