24 Kasım 2024
7.1 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEBÖLGE HALKI İPTAL KARARI BEKLİYOR

BÖLGE HALKI İPTAL KARARI BEKLİYOR

-

Edirne’nin Keşan ilçesinde yerleşim alanlarına 160 metre mesafe alanda 2 ay boyunca patlatmalı şekilde faaliyet gösterdiği öne sürülen taş ocağına, Edirne Valiliği tarafından verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına karşı bölge halkı tarafından açılan davanın duruşması bugün Edirne İdare Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma sonrası bölge halkı adına açıklamalarda bulunan Av. Bülent Kaçar, “Saros FSRU limanına taş taşımak için Keşan halkını hiçe sayan bu proje tanıtım dosyası ve idari kararı, Edirne İdare Mahkemesi’nin iptal edeceğine inanıyoruz.” dedi.


Edirne’nin Keşan ilçesinde yerleşim alanlarına 160 metre mesafe alanda geçtiğimiz yıl 2 ay boyunca patlatmalı şekilde faaliyet gösterdiği öne sürülen taş ocağına, Edirne Valiliği tarafından verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına karşı bölge halkı tarafından dava açılmıştı. Davanın duruşması bugün Edirne İdare Mahkemesi’nde görüldü. İki tarafın avukatlarının dinlendiği davada; mahkeme heyeti 15 gün içerisinde nihai kararı taraflara iletecek.

Duruşma sonrası bölge halkı adına basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Av. Bülent Kaçar, “Edirne İdare Mahkemesi’nin iptal kararıyla hukuka aykırılığı kanıtlayacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kaçar, “Edirne Valiliği, taş ocağı faaliyetine ‘ÇED gerekli değildir’ kararını verdiği için bu davayı açmıştık. Bugün de Edirne İdare Mahkemesi, davamızın duruşmasını gerçekleştirdi ve tarafları dinleyerek önümüzdeki günlerde iptal veya ret kararını açıklayacak. Ancak görüyoruz ki; eksik ve yanlış bilgilere içeren, alelacele hazırlanmış proje tanıtım dosyasına verilen, Edirne Valiliği’nin bu projeyi ÇED’den kaçırmaya dair kararı bilirkişi raporuyla da sabit olduğu üzere bilime aykırıdır. Edirne İdare Mahkemesi’nin de bu hukuka aykırılığı, iptal kararıyla kanıtlayacağını düşünüyoruz. Hukuka inanıyoruz çünkü Keşan kamuoyu bu hukuksuz projenin, o zamanlar engellenmesi için çok çabalar gösterdi, büyük emekler verdiler. Aradan geçen zaman içerisinde BOTAŞ ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı avukatları da itiraf ettiği üzere; ‘biz işimizi bitirdik, bu sahadan çekildik, dava konusuz kalmıştır’ gibi afaki savunmalarla bu davamızı boşa çıkarmaya çalışsalar da, Keşan halkı davasına sonuna kadar sahip çıkıyor. Saros FSRU limanına taş taşımak için Keşan halkını hiçe sayan bu proje tanıtım dosyası ve idari kararı Edirne İdare Mahkemesi’nin iptal edeceğine inanıyoruz. ÇED iptal edildiğinde bile kamu zararı olduğu gibi kalacak. Bizim müvekkillerimiz ve Keşan halkının oradaki tozu, o gürültüyü, o can güvensizliğini, o trafik güvensizliğini, kamyonları, iş makinelerinin gürültülerini çektikleriyle kalmaması için biz de sonuna kadar idari, hukuksal bütün yasal yolları kullanacağız. Tüm şikayetleri; gerek proje tanıtım dosyasını hazırlayanlar, gerek bu idari karara imza atanlar hakkında da haklı, meşru, yasal mücadelemizi de sonuna kadar sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Proje mühendisinin duruşmada söylediği ‘proje ile ilgili ödül aldık’ sözleri hakkında da konuşan Av. Kaçar, “Edirne İdare Mahkemesi vereceği iptal kararıyla gerçek ödülü halkımıza verecektir.” ifadelerini kullandı.
Kaçar, “Ben hangi ödülü aldıklarını anlayamadım çünkü bu İngiltere’den ödül aldıklarını belirten anlaşılmaz laflar ettiler. Eğer bu eksik ve yanlış proje tanıtım dosyasına sahip, Keşan halkını bu kadar endişeye düşüren bir projeye İngiltere’den ödül aldılarsa başlarına koysunlar. Ama gerçek notu halkımız zaten vermiştir. Umarız Edirne İdare Mahkemesi de vereceği iptal kararıyla gerçek ödülü halkımıza verecektir.” şeklinde konuştu. 

Keşan Yukarı Zaferiye Mahallesi Muhtarı Nedim İşlek ise söz konusu bölgenin yeniden Keşan’a kazandırılması gerektiğini ifade etti.
İşlek, “Orası bizim çocukluğumuzda, gençliğimizde ‘Sarı Kız’ bölgesi olarak geçen doğal sularımızın yerden kaynadığı, derelerimizin aktığı, mesire yeri olarak da mahallelimizin kullandığı bir yerdi. Ama taş ocakları açıldıktan sonra oralardaki patlatmalar esnasında yeraltı sularımız kayboldu. Birkaç tane çeşmemiz kaldı ve halkımız oradan su alıyor. En son yapılan taş ocağında büyük bir patlama oldu ve her yere taş parçaları geldi. Biz Keşan Kaymakamlığı’na o dönemde mahalleli olarak dilekçe verdik kapanması için. Buradan çıkan taşların kamyonlarla FSRU’ya götürülmesi sırasında, okul önünden geçtiler ve çocuklarımız da mağdur oldu. Bunun iptal edilmesi lazım, o bölgenin Keşan’a yeniden kazandırılması lazım. Çok değerli bir bölge çünkü Keşan o tarafa doğru genişliyor. Tam sınır bölgemizde, ormanla iç içeyiz.” dedi.  Keşan Kent Çevre Ekoloji Platformu Sözcüsü Saliha Kafalı da, adaletin bölge halkı lehine karar vereceğine emin olduklarını söyledi.
Kafalı, “Taş ocağının olduğu bölgede yaşıyoruz. Burası 20 yıl önce yerleşim alanının içinde kaldığı için kapatılan bir bölge fakat o dönemde örneğin 20 kişi oturuyorsa şu anda 10-15 bin kişi oturuyor. Okul güzergahı olması ve tozdan dolayı astım hastalarının da büyük şikayetleri oldu. Çocuklarımız okula gidip gelirken çok büyük şikayetler yaşadı. Karşı tarafın dediklerinin hiç biri gerçek değil aslında. Kesinlikle anlattıkları gibi değil orada yaşayan biliyor. Biz orada yaşayan halk olarak elimizden geleni yaptık ve yapıyoruz. Adaletin de bizim lehimize karar vereceğine çok çok eminiz.” şeklinde konuştu.,


Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side