TMMOB Edirne Ziraat Mühendisleri Odası, Toprak Mahsulleri Ofisinden (TMO) kademeli buğday taban fiyatı açıklaması talebinde bulundu. Oda İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, TÜİK rakamlarına göre değil, gerçek maliyetlere göre taban fiyat açıklanması gerektiğini söyleyerek, “dünyadaki fiyatları da dikkate alarak 15’er günlük, bir haftalık fiyat güncellemesi ile çiftçiye fark ödemesi yapılmasını talep ediyoruz” dedi.
Buğday taban fiyatları henüz açıklanmadı. Çiftçilerin beklentisi, taban fiyatın en az 8,5 lira olması yönünde. TMMOB Edirne Ziraat Mühendisleri Odası da, Toprak Mahsulleri Ofisinden artan maliyetler nedeniyle kademeli buğday taban fiyatı açıklaması talebinde bulundu.
TMMOB Edirne Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, yaptığı basın açıklamasında buğday taban fiyatının TÜİK rakamlarına göre gerçek maliyetlere göre açıklanması gerektiğini kaydetti.
Yanılmaz, “Adana bölgesinde hasadın başlamasına karşın buğday fiyatı hala açıklanmadı. Ülkemizin bazı bölgelerinde(Adana) kuraklık, bazı bölgelerinde de (Şanlıurfa’da da) elektrik kesintisinden kaynaklı sulama yetersizliği nedeniyle ve yöremizde de kışın soğuk ve ilkbaharda ise havanın beklenenin altında serin gitmesi, gübresiz ekim ve yeterli gübre kullanılamaması gibi değişik nedenlerden dolayı ülke genelinde ve yöremizde buğday rekoltesinde düşüş beklenmektedir. Ayrıca fiyatların açıklanmaması nedeniyle bazı bölgelerde çiftçi buğdayını erken hasat ederek silaja vermekte ve yemlik olarak kullanmaktadır. Bu durum buğday ürünlerinde fiyatların artmasına neden olacaktır. Buğdayda yapılan maliyet hesaplamasına göre ilk fiyatın, yani başlangıç fiyatının en az 8-8,40 lira düzeyinde olması gerekmektedir. TMO’nun derhal gecikmeden TÜİK rakamlarına göre değil, gerçek maliyetlere göre taban fiyat açıklaması gerekmektedir” dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, bir kilogram buğdayın maliyetinin 5 lira 96 kuruş olduğunu ifade etti.
Yanılmaz, “TÜİK’in en son 25.05.2022 tarihinde açıkladığı tarımsal girdi fiyat endeksi yüzde 105, gübre fiyat endeksi yüzde 228 ise gübre türüne göre maliyetler yüzde 300-600 arasında değişiyorsa TMO’nun da derhal gecikmeden TÜİK rakamlarına göre değil, gerçek maliyetlere göre taban fiyat açıklaması, alım garantisi vermesi, dünyadaki fiyatları da dikkate alarak 15’er günlük haftalık fiyat güncellemesi yapması ve çiftçiye fark ödemesi yapması temel talebimizdir. Maliyetler üzerinden çiftçilerin baskılandığı bir ortamda, farklı maliyet hesaplarının gündeme getirildiği bir ortamda Edirne de yaptığımız çalışmalarda ve maliyet hesaplarına göre; bizim 400 kilogramlık verime göre bu yıl maliyet en az 5,96 TL’ dir. Yüzde 30 çiftçi karı ile de olması gereken fiyat 7,75 TL yani ilk fiyatın en az 8 lira düzeylerinde açıklanması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Yanılmaz, gübre kullanılmayan buğdayların hayvan yemi olarak değerlendirildiğini kaydetti.
Yanılmaz, “Türkiye’de buğday hasadını beklemeden buğdayı silajlık olarak biçme süreci başladı. Bunun iki nedeni var. Gübre kullanmadan yapılan ekimlerde başak bağlama oranı ve sap boyunun düşük olması, mevsimsel koşulların iyi gitmemesi, ikincisi ise hayvancılık ile uğraşan büyük işletmelerin silaj ihtiyacı nedeniyle çiftçi açıklanmayan fiyatlar dolayısıyla da daha fazla zarar etmeden biçtirip satıp paramın bir kısmını kurtarayım diye bakıyor. Bu durum da Türkiye’nin ve ilimizin buğday üretim rekoltesine olumsuz yönde yansıyacaktır” dedi.