22 Aralık 2024
3.3 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEBEKSAÇ: SELİMİYE MEYDANI PEYZAJINI YAPANLARI KUTLAMAK LAZIM

BEKSAÇ: SELİMİYE MEYDANI PEYZAJINI YAPANLARI KUTLAMAK LAZIM

-

Mimar Sinan’ın ustalık eseri tarihi Selimiye Camii Meydanı, yapılan peyzaj çalışmalarıyla güzel bir görünüme kavuşuyor. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, yapılan çalışmaların Selimiye’nin siluetini bozmadığını söyleyerek, “yapılan dükkanların da dikkat ile bakıldığında silueti bozmadığı görülüyor. Çalışmayı yapanları kutlamak gerekiyor” dedi.

Mülkiyeti ve projesi Edirne Belediyesi, finansı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca gerçekleştirilen UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Selimiye Camii meydanında düzenleme çalışmaları devam ediyor. Meydanın yeni yüzüyle Ramazan Bayramına kadar yetiştirilmesi planlanıyor.
Selimiye Meydanı’nda yapılan düzenleme çalışmalarını değerlendiren Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, yapılan çalışmaların silueti bozmadığını, tarihi caminin görüntüsünün korunması bakımından önemli olduğunu söyledi.
Beksaç, “Esasında peyzaj ve siluet görünümü açısından güzel bir çalışma yapıldı. Daha önceki süreçlerde Selimiye’nin ana peyzajını kirleten bir durum vardı. Şu andaki çalışmalar oldukça derli toplu, Selimiye’nin siluetini koruyabilecek nitelikte. Çalışmayı yapanları kutlamak gerekiyor. Arka tarafta yapılan dükkanların da dikkat ile bakıldığında silueti bozmadığı görülüyor. Şu anda Selimiye’nin siluet problemi Edirne için çok büyük bir durum arz ediyor. Yıllar öncesinde çok uzaklardan gelirken bile netlikle görünen Selimiye, yavaş yavaş siluet içinde yok olmaya başladı. Değişik yönlerden biz bunları görebiliyorduk. Bu bakımdan şu anda yapılan çevre çalışmaları Selimiye’nin görüntüsünü korumak bakımından önemli. Gerçekten güzel bir çalışma oldu. Yeşillendirmesi, park yapılması esasında Selimiye’nin gerçek kimliği için önemli. Bizim Osmanlı kayıtlarından bildiğimize göre eski camilerin etrafında çiçekliklerin, çiçek bahçelerinin olduğunu ve hatta güzel kokulu ağaçlar ve çiçeklerin olduğu biliniyor. Üç Şerefeli Camii ve Selimiye Camii çevresi içinde de kokulu çiçekler, ağaçlar olduğundan bahsediliyor. Bu tip Osmanlı mirasının büyük örneklerinin hepsinin yeşil, derli toplu park alanlarının içerisinde yer alması gerçekten güzel bir durum. Burada yaşayanlar ve turist olarak gelenler için gerçekten güzel bir durum sağlayacaktır” dedi.

Prof. Dr. Beksaç, meydanda bulunan Yemiş Kapanı Hanı kalıntılarının korunması gerektiğini kaydetti.
Beksaç, “Yemiş Kapanı Hanı’nın korunması gerekiyor. O da bir Osmanlı kültür mirası. Şu andaki şekliyle korumakta fayda var. Yeniden yapılması tartışmaya açık bir konu. Uzman kişilerin tartışması ile şekillendirilebilir. Hanın sağlam olarak fotoğrafları elimizde var. Benim kendi arşivimde de bazı fotoğraflar var ama hanın hangi cephesine ait, diğer cepheler ne durumda, yapısı hakkında netlikle ne söylenebilir. Bunlar tartışmaya açık. Kalan mirasın korunması gerçekten önem taşıyor. O alanda tarihten kalma Roma yapıları da var. Esasında onlara da yönelik koruma çalışması yapılsaydı ve birkaç örnek sergilenseydi çok daha iyi olabilirdi” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side