Yunanistan, Batı Trakya’da ‘öğrenci sayısı yetersiz’ diyerek Rodop’ta 7, İskeçe’de 2 Türk ilkokulu için kapatma kararı verdi. YTB Başkanı Abdullah Eren ise Lozan’a aykırı bir şekilde, anlaşmanın 100. Yılında 9 okulun kapatılmasına tepki gösterdi.
Yunanistan Eğitim Bakanlığı, öğrenci azlığı gerekçesiyle Batı Trakya’daki dokuz azınlık ilkokulunda eğitimi durdurma kararı aldı. Batı Trakya’da aktif eğitim veren azınlık ilkokullarının sayısı 90’a indi. Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Yunanistan tarafından kapatılan Türk azınlık ilkokullarıyla ilgili olarak sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.
YTB Başkanı Abdullah Eren, konuyla ilgili yaptığı paylaşımda, “Yunanistan Batı Trakya Türklerine yönelik hak ihlallerini sürdürüyor! Lozan’a aykırı bir şekilde, anlaşmanın 100. yılında, Türk azınlığa ait 9 okul daha Yunan makamlarınca kapatıldı” ifadelerini kullandı.
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu da kınama yayınladı.
Batı Trakya’da Rodop ve İskeçe illerinde toplam dokuz azınlık ilkokulunun öğrenci azlığı gerekçesiyle 2023 – 2024 eğitim öğretim yılı öncesi kapatılması kararına, Yunanistan Eğitim Bakanlığı’na bağlı Doğu Makedonya-Trakya Eyaleti İlköğretim ve Ortaöğretim Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamanın ardından, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu ve Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği de açıklamalar yayınladı.
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu, ‘Kınama’ başlıklı açıklamasında, “Azınlığın aidiyet ve kimlik hakları noktasında Lozan Barış Antlaşması’nı ileri süren yetkililer, aynı hassasiyeti azınlık eğitiminin özerk olarak belirlendiği antlaşma hükümlülüklerini es geçmekte ve görmezden gelmeye devam etmektedir. 14 Mayıs 1991 tarihinde ilan edilen ‘Yasalar Önünde Eşitlik’ Kanunu’na her fırsatta atıfta bulunan fakat geçen yıllar içerisinde bu girişimden öteye geçemeyen, azınlık haklarının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi noktasında ilerleme yerine gerileme yaşadığımız ülkemizde, uluslar arası hukukun ve antlaşmaların geçerliliği sadece azınlık aleyhine yorumlanmakta ve karşılık bulmaktadır. Azınlık olarak eğitim alanında alınan bu ve benzeri çağdışı kararları şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullandı.
Gümülcine Türk Gençler Birliği, kapatılan Türk azınlık okullarıyla ilgili yaptığı açıklamada; Hükümetin azınlık yetkililerinin taleplerini dikkate almadan aldığı kararların kabul edilemez olduğunu vurguladı. Gümülcine Türk Gençler Birliği konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “2023 – 2024 eğitim ve öğretim yılı itibarıyla öğrenci azlığı bahane edilerek, ülkemiz Yunanistan tarafından azınlık okullarımızın kapatılması geleneksel hale gelmiş ve maalesef 9 azınlık okulumuz daha kapatılmıştır. Görevdeki hükümetin, azınlık yetkililerin taleplerini dikkate almadan, azınlık eğitimiyle ilgili almış olduğu kararlar asla kabul edilemez. Bu antidemokratik uygulamaları kınıyoruz. Batı Trakya Türk Azınlığı Lozan antlaşmasından doğan haklarından mahrum bırakıldığı açıkça ortadadır. Ülkemiz Yunanistan idarecilerinin bir an önce bu yaklaşımdan vazgeçmelerini ve Lozan’da tanınan eğitim özerkliğinin iadesini talep ediyoruz”