21 Aralık 2024
4.9 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEBALKAN TARİHİ MÜZESİ’Nİ 5 AYDA 20 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

BALKAN TARİHİ MÜZESİ’Nİ 5 AYDA 20 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

-

Edirne İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, 30 Aralık 2021 tarihinde açılan Balkan Tarihi Müzesi’ni 2022’nin ilk 5 ayında 20 bin 870 kişinin ziyaret ettiğini ifade etti.

Edirne İl Genel Meclisi Temmuz ayı toplantıları 5. Oturumu bugün gerçekleştirildi. Mehmet Geçmiş başkanlığında toplanan meclise; 3 komisyon raporu görüşülerek karara bağlandı. Edirne savunmasının simge mekanı olarak kabul edilen Hıdırlık Tabyası’nda yapılan araştırma ve incelemeler, Turizm Komisyonu Başkanı Çiğdem Gegeoğlu tarafından meclise sunuldu. Gegeoğlu, restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra 30 Aralık 2021 tarihinde ‘Balkan Tarihi Müzesi’ olarak açılan Hıdırlık Tabyası’nı 2022 yılının ilk 5 ayında toplam 20 bin 870 kişinin ziyaret ettiğini ifade etti.

Turizm Komisyonu Başkanı Çiğdem Gegeoğlu tarafından meclise sunulan raporda şu ifadelere yer verildi:
“Hıdırlık Tabya, yaklaşık 1800 metreyi bulan çevresi ile Edirne’deki en büyük tabyadır. Nizamiye Ana Giriş Binası, Koğuş Binası, Topçu Odaları, Topçu Bataryaları, Hendek ve Avlu’dan oluşan Hıdırlık Tabyası, mekanların iç ve dış temizliğine, çöküntülerin titizlikle hafredilmesine başlanmış, ortaya çıkan mekanların rölöveleri alınarak fotoğraflarla belgelenmiştir. Özgün eserden taş, tuğla, harç numuneleri alınarak İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvar Müdürlüğü’nde testleri yapılmıştır. Çıkan verilere uygun nitelikte taş temin edilmiş, tuğlalar imal edilmiş, harçlar hazırlanmış ve restorasyon çalışmalarına başlanmıştır. Restorasyon çalışmaları öncesinde metruk olan eser, bilimsel ve özgün teknikler kullanılarak restore edilmiştir.
Yapının restorasyon sonrası kullanım amacı; Türklerin Rumeli’ye geçişi ile gerçekleşen Edirne’nin 1361 yılındaki fethinden 1913 yılındaki Balkan Savaşı sonrasına kadar Türklerin Balkanlardaki 600 yıllık tarihini anlatan ‘Balkan Tarihi Müzesi’ olarak belirlenmiştir.
Müzede Edirne müdafii Mehmet Şükrü Paşa’nın karargah olarak kullandığı tabyada, Şükrü Paşa’nın yanı sıra savaşta Kızılay’ın müdahale anı silikon heykellerle canlandırılmış, tabyada ayrıca Fatih Sultan Mehmet’in aynı şekilde heykeli bulunmaktadır.
Edirne’den geçen sultanlar, Balkanlarda Osmanlı mimarisi, Osmanlı idaresinde Balkanlar, Edirne’ni fethi, Edirne’den geçen komutanlar, Balkan Savaşları günlükleri, Cephede giyinme ve beslenme, Savaşta salgın hastalıklar, göç edenler; karargah binasındaki odalarda ses, video ve grafiklerle anlatılmaktadır.
O döneme ait eşyaların sergilendiği müzede dehliz ve topçu odalarında da dönem yansıtılmaya çalışılıyor. Müze, sunduğu ses altyapısıyla ziyaretçilerini o döneme götürüyor, koridorlardan geçerken çatışma, taarruz sesleri işitiliyor.
Tabyanın seyir terasıyla da ziyaretçilere kentin panoramik görüntüsü sunuluyor.
Balkan Tarihi Müzesi’ni, 2022 yılının ilk 5 ayında toplam 20 bin 870 kişi ziyaret etmiştir.
Tabyalardaki restorasyon çalışmaları tamamlanmış, müzenin de planlanan tüm projeleri tamamlanmış olup, yerli ve yabancı misafirlerini beklemektedir.”

Sonrasında Şehitlikler ve Şehit Ailelerini Koruma Komisyonu Başkanı Sezgin Gündoğdu tarafından Keşan’da bulunan ‘Seyit Ahmet Paşa Şehitliği’ hakkında yapılan araştırma ve incelemeler meclise sunuldu. Şehitlikte çeşitli eksiklikler olduğunu belirten Gündoğdu, İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü tarafından Seyit Ahmet Paşa Şehitliğindeki eksikliklerin giderilmesi gerektiğini ifade etti.
Gündoğdu, “Edirne ili, Keşan ilçesinde bulunan Seydiköy’deki Seyit Ahmet Paşa Şehitliğinin son durumu ve bakım onarım ihtiyacı hakkında komisyonumuzca yapılan araştırma ve incelemeler neticesinde;
Köy adını Bolayır’da mezarı ve türbesi bulunan Gazi Süleyman Paşa’nın Komutanlarından olan mezarı ve türbesi köyde olan Seyit Ahmet Paşa’dan almıştır. Tarihi Trakya’yı ilk Türkleştiren Gazi Süleyman Paşa’dan beri Türk kalmış olan Seydiköy Keşan’ın eski köylerinden birisidir. Keşan’da park olarak da kullanılan şehitlikte ilk yatan şehitlerde Seydiköylüdür.
Seydiköy Şehitliğinin Anıt mevcut olup, zaman içinde anıtta yıpranmalar, bozulmalar meydana geldiği komisyonumuzca tespit edilmiştir. Seyit Ahmet Paşa Mezarı ve Türbesindeki mermer bloklar düşmüş, şehitliği uygun bir bayrak direği bulunmamaktadır.
İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünce Seyit Ahmet Paşa Şehitliği ile ilgili eksikliklerin giderilmesi komisyonumuzca uygun görülmüştür.” dedi.


Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side