4 Kasım 2024
12.4 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEBALKAN ALİMLERİ EDİRNE’DE BULUŞTU

BALKAN ALİMLERİ EDİRNE’DE BULUŞTU

-

Edirne’de gerçekleştirilen ‘Kendi Gök Kubbemiz Balkan Alimleri Buluşması’ programında Türkiye ve Balkanlardan çok sayıda din adamı bir araya geldi. Programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “İlim, bilim, hikmet ve irfan, insanlığın ihyası ve kurtuluşu içindir.” ifadelerini kullandı.

Edirne Mimar Sinan Vakfı ve Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu paydaşlığında İslam Alimleri Vakfı tarafından ‘Kendi Gök Kubbemiz Balkan Alimleri Edirne Buluşması’ programı düzenlendi. Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programa; Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mehmet Nazif Yılmaz, Edirne Valisi Yunus Sezer, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, İslam Alimleri Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, Edirne İl Müftüsü Ercan Aksu, Edirne Mimar Sinan Vakfı Başkanı Hasan Gümüş, İslam Alimleri Vakıf Başkan Yardımcısı ve Devlet ve İrşad Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Karataş ile Balkan ülkelerinden çok sayıda din adamı katılım gösterdi.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, İslam Alimleri Vakfı’nın tanıtım videosunun izletilmesiyle devam etti.

Programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ilim, bilim, hikmet ve irfanın, insanlığın ihyası ve kurtuluşu için olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Erbaş, “Selahaddin Eyyubi komutasındaki Müslüman ordular Kudüs’ü işgalden kurtardı. 1099’dan 1187’ye kadar kaldı işgal. Yani 88 sene. Şimdi 76 sene oldu. 1099’daki işgal nasıl 88 sene sonra bittiyse şimdi de fazla sürmez inşallah. Öyle dua edelim. Kudüs’teki işgalin bir an önce bitmesi için tabii ki dua yetmiyor. Lisani dua yetmiyor, fiili duaya ihtiyaç var. Bunun için de Müslümanların birlik beraberlik içerisinde hareket etmesi lazım. 2 milyara yakın Müslüman’ın bu işgale son vermesi için sadece fiili olarak değil, o kötülüğü, o zulmü bizim elimizle düzeltmemiz lazım. Ondan sonra lisan var. Bin 187, sonra 8 asır boyunca Kudüs tekrar Darüsselam oluyor, Müslümanların sayesinde.
İslam medeniyetinde Erzurumlu İbrahim Hakkı, Ali Kuşçu gibi isimlerin önemli çalışmalar yaptığı dönemde Batı’da bilimle ilgilenenlerin kilise önünde yakıldı. Türkiye’de yaşayıp aydın geçinenler, Orta Çağ zihniyetinin Müslümanlar arasında yaşanmadığını bilmeyecek kadar cahildi. O dönemlerde Avrupa’da ilim namına hiçbir şey yoktu. Bizim getirdiğimiz yerden ilmi aldılar. Bugün nerelere geldiler ve o ilmi sadece insanlığın faydasına değil zararına da kullanıyorlar. Bizim ilim anlayışımızda hatta dualarımıza da yansımış. ‘Faydasız ilimden sana sığınırım ya Rabbi’ diye dua ediyoruz. Batı bizim alimlerimizin bıraktığı yerden almış, getirmiş bir yerlere kadar ama işte işgal ve imha konusunda ilmi daha çok kullanmış. Çanakkale’de 250 bin şehidimizi neyle şehit ettiler? Yani ürettikleri silahlar, silahın üretim yerleri oralar. Japonya’da iki şehri neyle yerle bir ettiler, binlerce kişiyi öldürdüler. İlimle ürettikleri o bombalarla bugün görüyorsunuz. Yani yukarıdan bombaları atarak neresi olursa olsun. Bugün Gazze’de de bunu yapıyor. Dün Japonya’da yaptı, başka yerlerde de yaptı. Irak’ta yaptı. Bir milyon insan nasıl öldürüldü?
Çocuklara ilkokuldan liseye, üniversiteye kadar bütün okullarda aslında teorik olarak öğretilen bütün bilim branşlarının önce amacı öğretilmelidir. Yani matematiği niye öğreniyoruz, fiziği, kimyayı neden öğreniyoruz? Bunların mantığını, hikmetini bizim neslimize öğretmemiz lazım. Buna ihtiyaç var. İnsanlığı yaşatmak, ihya etmek için. İmha etmek için değil. Ama bunu Batılılara nasıl anlatırsınız? Biz anlatmakla görevliyiz. Bunun gerçekleşmesi Allah’ın kudretine aittir. Biz yapacağız elimizden geleni. Tesirini Allah gösterecek.” dedi.

İslam Alimleri Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu ise, tüm dünyanın bir medeniyet krizi yaşadığına değindi.

Edirne Valisi Yunus Sezer de, Türkiye’nin tüm mazlumların yanında olduğunu vurguladı.
Vali Sezer, “Bugün Gazze’yi kana bulayanlara kendi insanlarının bile ne tür lakaplar taktığını biliyoruz. Dolayısıyla biz medeniyet inşa etmek için bu dünyaya gelmişiz. İnşallah bu medeniyeti, bu insanlık medeniyetini kendimize de başta hatırlatarak bütün dünyaya yaymamız lazım. Bu toplantının bu yüzden Edirne’de olmasını çok önemsiyoruz.” dedi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler ise, Edirne’nin birçok İslam alimini yetiştirdiğini söyledi.

Balkanların kalbinin Edirne’de attığını söyleyen Mimar Sinan Vakfı Başkanı Hasan Gümüş, birlik ve beraberlik içerisinde İslam kültürüne sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi.

Daha sonra çok sayıda katılımcının konuşmacı olarak yer aldığı programın ilk oturumuna geçildi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side