Edirne’nin İpsala ilçesinde düzenlenen Çeltik Hasat Şenliği’nde konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024 yılında çeltik üretiminde 980 bin tonluk bir rekolte beklediklerini ifade etti.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Edirne’ye geldi. Bakan Yumaklı, Edirne ziyareti kapsamında ilk olarak İpsala ilçesinde düzenlenen Çeltik Hasat Şenliği’ne katıldı. Hasat şenliğine; Edirne Valisi Yunus Sezer, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, ilçe belediye başkanları, siyasi parti ve üretici birlikleri temsilcileri ve vatandaşlar da katılım gösterdi.
Hasat şenliğinde konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024 yılında çeltik üretiminde 980 bin tonluk rekolte beklediklerini ifade etti.
Bakan Yumaklı, “Dünyada çeltik üretiminin ortalama verimi dekarda 471 kilogram. İstatistikler böyle söylüyor ama ülkemizde bu rakam 803 kilogram. Yani bu konuda da çok ciddi bir avantajımızın olduğunu söyleyebiliriz. Elbette bunun çok önemli bir tarafı, bizim bereketli topraklarımız ama değerli üreticilerimizin emeğiyle bu rakamlar oluşmuş oluyor. 2022 yılındaki çeltik üretimimiz yaklaşık 360 tonmuş, şimdi 900 bin tonlara kadar gelmişiz. 2024 yılında yaklaşık 980 bin tonluk bir rekoltenin geleceğini düşünüyoruz. İnşallah bu gerçekleşmiş olur. Böylece ülkemizin ihtiyaç duymuş olduğu çeltiğin yüzde 75’ini biz bu topraklarda üretmiş olacağız. Demek ki ne kaldı geriye? Yüzde 25. İnşallah onu da başaracağız hep beraber.” dedi.
Etkili olan aşırı kuraklık nedeniyle zor bir sezon yaşandığına dikkat çeken Bakan Yumaklı, yapılan çalışmalarla birlikte bu zor sezonun kayıpsız atlatıldığını söyledi.
Bakan Yumaklı, “Bu üretim sezonunu sizler için çok kolay geçmediğini, yakinen biliyorum. Sayın Valimiz ile değerli vekilimizle, il başkanımızla, belediye başkanlarımızla sürekli iletişim içerisinde olduk. Özellikle su konusunda yaşanan o süreci hep beraber takip ettik. Küresel iklim değişikliği nedeniyle yağışların diğer yıllara göre daha az olması Tunca ve Meriç Nehri’nin debisini etkiledi. Çeltik üreticilerimizin bu durumdan etkilenmemesi için, kademeli su planlaması gibi çalışmalar yaparak, üretim döneminin kayıpsız tamamlanmasını sağladık. Bizler el ele verdiğimiz zaman, omuz omuza verdiğimiz zaman çözemeyeceğimiz hiçbir şey yok. Yalnız bu seneyi bir şekilde geçirdik. Ama önümüzdeki sene bunu şansa bırakamayız. Dolayısıyla çalışmalara bugünden başlamış olacağız. Bunu da ben ve ekibim adına sizlere sözünü vermiş olayım şimdiden.” ifadelerini kullandı.
Bakan Yumaklı, İpsala ilçesinde çeltik işleme ve pirinç paketleme fabrikası kurulacağının da müjdesini verdi.
Bakan Yumaklı, “Çeltik bağlamında konuşuyorsak, bu önemli ürünü adı geçtiğinde sadece Türkiye’de değil bütün dünyada İpsala’nın, Edirne’nin adının geçmesini sağlamamız lazım. Bunun için çalışmaya devam edeceğiz. Şimdi biz buradan bir müjde verelim. Tarım Kredi Kooperatiflerimiz tarafından Trakya’nın önemli çeltik işleme ve pirinç paketleme fabrikalarından birisi de İpsala’da kurulmuş olacak. Özel sektörün de yatırımları var elbette. İnşallah bütün üreticilerimize bu da şimdiden hayırlı uğurlu olsun.” şeklinde konuştu.
Bakan Yumaklı, Edirne’de yapılacak 15 adet proje ile birlikte 525 bin dekar alanın su ile buluşturulacağını ifade etti.
Bakan Yumaklı, “2030 yılında çeltik üretiminin dünyada ve Türkiye’de yüzde 50 artması yönünde bir beklenti var. Dolayısıyla suyu baz alarak tarımsal üretimi de planlayarak bunu başarmak zorundayız. Bu kapsamda su ve sulama yatırımlarına önem verdiğimizi bir kere daha söylemiş olayım. Edirne için 15 tane projemiz var. Bunların rakamı yaklaşık 14 milyar civarında. Bu sulama projeleriyle birlikte Edirne’de sulamaya açılacak olan alanın toplam miktarı 525 bin dekar. Bu kadar alanı daha inşallah açmış olacağız. Özellikle 11 milyarlık kaynağı biz Hamzadere Barajı’nın sulamasına, Çakmak Barajı’nın sulamasına, Subaşı sulamasına ve Bülbüldere regülatörü ve sulamasına ayırmış durumdayız. İnşallah bunları da çok hızlı bir şekilde hayata geçirmiş olacağız. Bunların da tekrar bütün çiftçilerimize, üreticilerimize hayırlı olmasını istiyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından Bakan Yumaklı ve protokol üyeleri, biçerdöverle temsili çeltik hasadı yaptı.
Bakan Yumaklı, İpsala’daki Çeltik Hasat Şenliği’nin ardından Çakmak Barajı’nda da incelemelerde bulundu. Burada açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, son 22 yılda 2,4 trilyon liralık su ve sulama yatırımı yaptıklarını söyledi.
Bakan Yumaklı, “Son 22 yılda 2,4 trilyon liralık bir su ve sulama yatırımı yapmış durumdayız Türkiye çapında. Edirne’de de aynı şekilde 226 su ve sulama projesini hayata geçirerek, yaklaşık 44 milyar civarında bir yatırımı gerçekleştirmiş durumdayız. Burada 676 bin dekarlık araziyi sulamaya açtık ki; bu da bu bölge için son derece önemli. Edirne’nin su ve sulama konularındaki taleplerini çok yakından takip ediyoruz. Özellikle sulama alanında yine yeni dönem için söylüyorum; yaklaşık 14 milyar liralık bir kaynak aktarılarak burada 15 projeyi inşallah hayata geçirmiş olacağız. Bununla beraber 525 bin dekarlık bir arazinin de ilaveten sulamaya açılması söz konusu olmuş olacak. Tabii sadece bunlar değil, aynı zamanda önceki dönemlerden gelen açık sulama kanallarının kapalı hale getirilmesi, burada da su kayıplarını engelleyecek bir sonucu bizim için doğurmuş olacak inşallah. Hamzadere Barajı, Çakmak Barajı, Edirne sulaması, Subaşı sulaması, Bülbüldere regülatörü ve sulaması. Yani bu projeler bizim 14 milyar liralık ayırmış olduğumuz kaynağın çalışma alanı olacak. Şimdiden ben bugün çeltik hasadı için gelmiş olduğumuz ve sulama konularındaki genel bir bilgilendirmeyi de almış olduğumuz Edirne’de üretimin hayırlı, bereketli olmasını diliyorum. Bütün çiftçilerimize emeklerinden, gayretlerinden dolayı canı gönülden teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Bakan Yumaklı ardından Edirne Valiliği’ni ve Edirne Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nü ziyaret etti.
Bakan Yumaklı, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen sektör toplantısına da katılım gösterdi.