Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Anadolu kanalları tarafından ortak yayımlanan ‘Anadolu Soruyor’ programında eğitim gündemine dair açıklamalarda bulundu. Edirne TV ve Anadolu’da pek çok televizyon tarafından canlı yayımlanan programda Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan, Edirne Televizyonu Sorumlu Müdürü Işık Burcu Koç, Elazığ Kanal Fırat televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın sorularını yanıtladı.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer bir dizi etkinlik için geldiği Edirne’de ‘Anadolu Soruyor’ programına katıldı. Canlı yayınlanan programda Bakan Özer, Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan, Edirne Televizyonu Sorumlu Müdürü Işık Burcu Koç, Elazığ Kanal Fırat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın sorularını yanıtladı.
Bakan Özer televizyonumuz Sorumlu müdürü Işık Burcu Koç’un yönelttiği “Kütüphanesiz Okul Kalmayacak” projesiyle ilgili soru üzerine amaçlarının tüm okullara kütüphane kazandırmak olduğunu vurguladı.
Özer, “Son 19 yıl, Cumhuriyetimizin eğitim tarihinde okullaşma oranlarının en yüksek rakamlara ulaştığı bir döneme karşılık geliyor. Bu ne demektir? Okul öncesinden yükseköğretime kadar tüm eğitim kademelerinde ilkokul, ortaokul ve lisede 81 ilde, tüm ilçelerde müthiş bir seferberliğe tanıklık ettik. Yani çok ciddi okullar yapıldı, derslik sayıları 300 binlerden 600 bini devlet olmak üzere 855 bine ulaşan bir eğitim sistemi ortaya çıktı. Aynı zamanda çok ciddi öğretmen alımları yapılarak öğretmen başına düşen öğrenci sayısı da düştü. Çocuklarımızın kitapla diyaloğunu ve temas düzeyini arttırmak istiyoruz. Okullarda kütüphanelerin sadece kitap alışverişinin yapıldığı yer değil kültür sanat etkinliklerin yapıldığı, okulun kalbinin attığı bir mekâna dönüştürmek istiyoruz. İki ay gibi kısa sürede bin 360 kütüphane yaptık.” dedi.
Mesleki eğitimin ülkelerin ekonomik kalkınmasında çok önemli olduğuna işaret eden Özer, şöyle devam etti: “Dünyadaki eğitim sistemlerine baktığınız zaman mesleki eğitim hep problemlidir. Hep sıkıntılar yaşamıştır. Yani dışarıdan bir eğitim politikası olarak müdahaleyle mesleki eğitim artık iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu insan kaynağını yetiştiremez duruma getirilmiştir. Meslek liseleri, ürettiği ürünleri ihraç etmeye başladı. Bu müthiş bir şey. Mesleki eğitim merkezlerinde öğrenci sayımız, 2 ay gibi sürede 159 binden 360 bine çıktı. Bu yıl hedefimiz 1 milyon gencimizi mesleki eğitim merkeziyle tanıştırmak. Mesleki eğitim güçlendiği zaman ekonomi güçlenir. Toplum daha müreffeh hâle gelir. Aynı zamanda liseler arasındaki başarı farkı da ortadan almış olur.”
Özer, salgın sürecinde meslek liselerinin fabrika gibi çalıştığını ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını dile getirdi.
Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili bir soru üzerine Bakan Özer, şu ifadeleri kullandı: “Öğretmenlik Meslek Kanunu bu ülkede yıllardır her zaman dile getirilmiştir. Nasıl eğitimde 19 yılda kitlesel dönüşüm sağlandıysa eğitim sistemlerimizin ana bileşenleri olan öğretmenlerimiz için de bir meslek kanunu hayata geçmiş oldu. Bu kanunla öğretmenlik, artık bir kariyer sistemine dönmüş oldu. Öğretmenler, daha donanımlı şekilde sınıflarını devralabilecekler. Öğretmen olduktan sonra 10 yıl öğretmenlik yapan öğretmenlerimiz isterlerse uzman öğretmenlik sistemine dâhil olabilecek.”
Bakan Özer, Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan’ın 2021’de KPSS’ye girmiş öğretmenlerin atamasına ilişkin sorusuna ise “Şu an çok detaya girmiyorum ama ‘atama olmayacak’ spekülasyonunu ortadan kaldırmış olalım. Atama olacak” dedi.
Özer, “Gençlerimizi çok fazla bekletmeden atamalarla ilgili güzel haberleri onlarla paylaşırız. Çok detay vermeyelim ama atama olacak. 19 yıllık eğitim öğretim sürecinde öğrenci sayısı ve okullaşma oranları artarken Türkiye çok önemli bir şeyi başardı. 2000’li yıllarda 500 binin üzerinde öğretmenimiz varken bugün öğretmen sayısı bir milyon 200 bini geçti. Bu öğretmenlerin yüzde 75’i son 19 yılda atandı. Hükûmetimiz eğitime en fazla bütçeyi ayıran, en fazla öğretmen ataması yapan hükûmettir. Şu anda öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 20’lerin altına düştü, bu dönem eğitimde bir milattır.”