Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, koronavirüsle mücadelede hızlı aşılamanın mutlaka yapılması gerektiğini söyleyerek, “sonbahara kadar aşılamanın ülkemizde 12 yaşa kadar bitirilmiş olması gerekiyor” dedi. Açık havada dezenfektanla sokakların ilaçlanmasının bitkilere ve doğadaki canlılara zarar verdiğini açıklayan Altun, “Çamaşır suyunun sulandırılmış halinin kullanılmasının hiçbir anlamı yoktur” dedi.
Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, oda lokalinde basın mensuplarıyla bir araya gelerek, pandemi sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Altun, Türkiye’de bir süre önce uygulanan tam kapanma ile vaka sayılarında ciddi düşüş yaşandığına dikkat çekti.
Altun, “Bizim önerdiğimiz şekilde tam kapanma olmasa da vaka sayılarında ciddi düşüşler görüldü. Keşke bu çok daha önce yapılmış olsaydı. Çünkü sürecinden başından beri hastalanan 5 milyon 200 bin insanımız var. 46 bin 500 insanımızı kaybettik. Belki kaybettiğimiz insan sayısı daha az olacaktı. Bütün kapama süreçleri sonucunda açılmaların kontrollü olması gerekiyor. Geçen sene yaz geçişinde kontrolsüz açılma yapıldı. Sonucunda olgu sayılarında sonbaharda artış görüldü” dedi.
Oda Başkanı Altun, hızlı aşılamanın mutlaka yapılması gerektiğini vurguladı.
Altun, “Yapılması gereken en temel şey hızlı aşılamadır. Umarım bu aşılar söylendiği gibi zamanında gelir. Hızlı bir şekilde insanlarımızı aşılayabiliriz. Bu şekilde hastalığın bulaşın önüne geçmiş oluruz. Eylül ayında bitirildiği takdirde küçük gruplarda küçük salgınlar şeklinde seyredecek” dedi.
Yazın gelmesiyle birlikte virüsün etkisinin azaldığını kaydeden Altun, kapalı mekanların hala riskli olduğunun altını çizdi.
Altun, “Yazın gelmesiyle birlikte güneşin daha yoğunluğu ile birlikte virüsün etkisi azalıyor. Kapalı mekanlar hala risk. Klinik belirti göstermeden de bu hastalığı geçirenler var. Bu yüzden aşılamanın hızlı bir şekilde yürütülüyor olması lazım” dedi.
Şu anda kaybettiğimiz insan sayısı 47 binlerde görülüyor. Bunun en az iki üç katı daha fazla insanımızı kaybettik. O yüzden hafife alınacak bir hastalık değil. Aşılamalarla bizim hayatımızda yer lamaya devam edecek. Grip aşısı yaptırdığımız gibi belli sürelerde bu aşıları yaptırmamız gerekecek. Aksi halde başka türlü mücadele şans görülmüyor. O yüzden sonbahara kadar aşılamanın ülkemizde 12 yaşa kadar bitirilmiş olması gerekiyor. Özellikle aktif yaşam içinde yer alan, emekçi kesimdeki insanlar, öğretmenler, üniversite öğrencileri, hareketliliği fazla olan kesimin hızla aşılanması gerekiyor.
Yaz dönemini çok iyi kullanmamız lazım. İnsanlar sıkıldı, dünya bununla mücadele ediyor. Kısıtlamalarla mücadele ediliyor, ruhsal olarak da insanlar yıprandı. Bir araya gelmek isteyenler açık mekanlarda, mesafeye dikkat ederek bir arada olmak hastalığın bulaş hızını azaltacaktır” dedi.
Edirne Tabip Odası Başkanı Altun, yerli aşının kullanılması için 2022’yi işaret etti.
Altun, “Nisan ayından itibaren yerli aşı kullanılmaya başlanacaktı. Büyük olasılıkla 2022’nin başından itibaren bu aşıyı kullanmaya başlayacağız” dedi. Altun, açık havada cadde ve sokakların dezenfektanla ilaçlanmasının çevresel hasara yol açtığını ifade etti. Altun, “Açık havada dezenfektan sokakların ilaçlanması, hiçbir anlamı yoktur. Hastalık damlacık enfeksiyonu ile geçiyor. Bu dezenfektanlarla etrafın ilaçlanıyor olması çevresel hasara yol açıyor. Ekolojik dengeyi bozuyor. Bitkilere, doğadaki canlılara zarar veriyor. İlaçlamada neler atılıyor bilmiyoruz. Daha çok Çamaşır suyunun sulandırılmış hali kullanılıyor, hiçbir anlamı yoktur. Çevresel ilaçlama yapılmış olmasının hiçbir mantığı yok. Boşuna insan işgücü kaybı ve ekonomik kayıp olduğunu düşünüyorum” dedi.