Dünyada her 10 dakikada bir kadın rahim ağzı kanserinden hayatını kaybediyor. Edirne Halk Sağlığı Başkanlığı KETEM Birimi Sorumlu Hekimi Dr. Meltem Sözer Yavuz, rahim ağzı kanserinin erken teşhis edilebilen bir kanser türü olduğunu belirterek, 30 yaşından sonra her kadının KETEM’e giderek ücretsiz test yaptırması gerektiğini söyledi.
Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülürken Türkiye’de dokuzuncu sırada yer alıyor. Ocak ayı Rahim Ağzı (serviks) kanseri farkındalık ayı nedeniyle Edirne Halk Sağlığı Başkanlığı tarafından Ulus Pazarı’nda stant açılarak broşürlerle vatandaşlar bilgilendirildi.
Edirne Halk Sağlığı Başkanlığı Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Birimi Sorumlu Hekimi Dr. Meltem Sözer Yavuz, rahim ağzı kanserinden korunma yöntemleri konusunda halkı bilgilendirdiklerini belirtti. Rahim ağzı kanserinin erken teşhisle önlenebilir bir kanser türü olduğuna dikkat çeken Yavuz, bunun için 30 yaşından sonra her kadının 5 yılda bir KETEM’e giderek ücretsiz smear testi yaptırması gerektiğini ifade etti.
Yavuz, “Ocak ayı rahim ağzı kanseri bilgilendirme ayı. Rahim ağzı kanserinden nasıl korunur halkımızı bilgilendirmek istiyoruz. Rahim ağzı kanseri önlenebilir kanser olmasına rağmen Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya çapında her 10 dakikada bir kadın rahim ağzı kanserinden ölmekte. Fakat erken teşhisi olabilen bir kanser türüdür. Bunun için yapmamız gereken 30 yaşından sonra her kadının 5 yılda bir KETEM’e giderek smear testi yaptırması gerekiyor. Bu testler KETEM’lerde ücretsiz olarak yapılıyor. 30 yaşından sonra her kadını bu testi yaptırması için KETEM’e bekliyoruz. 30- 65 yaş arası tüm kadınları erken teşhis için KETEM’e davet ediyoruz” dedi.