Edirne’nin Keşan ilçesinde patlatmalı linyit kömür ocağı kurulmak istenmesine köylüler tepki gösterdi. Kömür ocağından etkilenecek 6 köyün muhtarları, topladıkları imzaları Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne teslim etti.
Edirne’nin Keşan ilçesinde birinci sınıf tarım arazisi ve orman vasfı taşıyan alanda kurulmak istenen patlatmalı linyit kömürü ocağına karşı köylüler topladıkları imzaları İl Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne teslim etti.
Keşan Çobançeşme Köyü Muhtarı Serhat Hesapçı, kömür ocağı projesinin köylerine büyük zarar vereceğini söyledi.
Hesapçı, “Köyümüzde patlatmalı linyit çıkarılması projesi gündemde. Biz bu projeye köyümüze verilecek hasarlardan dolayı karşıyız. Tarım ve hayvancılığa büyük derecede zarar verebileceğini düşünüyoruz. İnsan sağlığına ise çok daha fazla zarar vereceğini düşünüyoruz.
Patlatmayla ilgili olabilecek bozulma, titreşim, sarsıntı köyümüze yüksek derecede hasar verebilir. Çünkü patlatma sahası köyümüze oldukça yakın. Biz buna karşıyız ve gerekeni yapacağız. İmza topladık, halkımız 200 tane dilekçe verdi çevre köylerden de 1000’e yakın imza topladık ve karşı çıkıyoruz umarım yetkililer sesimizi duyar”.
Altıntaş Köyü Muhtarı Ali Aktaş, patlatmalı linyit çıkarma projesinden 6 köyün etkileneceğini söyleyerek, gelir kaynaklarını kaybetme korkusu yaşadıklarını kaydetti.
Aktaş, “Arkadaşımızın da dediği gibi patlatmalı linyit çıkarma projesinde yaklaşık 6 köyümüz etkilenecek. Biz bu köy halkı olarak yaklaşık 1000 in üstünde itiraz dilekçesi topladık. Bu 6 köyümüzün birincisi tarım olmak üzere hayvancılık ve arıcılık gelir kaynaklarımızı patlatmadan dolayı kaybedeceğiz. Bunun için bu duruma şiddetle karşıyız”.
Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, itiraz dilekçelerini il bakanlığa ilettiklerini belirterek, yaşanabilir bir çevreden yana olduklarını söyledi.
Karagöz, “Devletimizin bizim yanımızda olacağından kuşkumuz yoktur. Çünkü bunun teknik boyutu şöyle diyor raporunda üst tarafında 1-1,5 m verimli toprak alınacak, sonra 50-60 m delinecek nitrat gübresi ve mazot karışımı ile delikler açılıp patlatılacak, üzerinde kömürler alınacak ve günlük bin ton kömür çıkarılması hedeflenmektedir.26 yıl süreli rezervden bahsedilmektedir. Bittikten sonra yana aldıkları verimli toprağı yayılacak ve ağaç dikileceğinden bahsedilmektedir. Bu Mecidiye taş ocakları içinde söylenmektedir. Oraya da itiraz edildi. Oradaki talanı çukurları görebilirisiniz. Bu proje ilk defa Trakya’da gerçekleşecektir. Patlatıldığında 6-7 şiddetinde deprem etkisi yaratılacağı konuşuluyor. Tozdan dolayı hayvancılık ve tarım biter. Karasatı Köyü göleti var 200 km ötede bu patlatma da gölette su kalmaz. Karacaali Köyünün su kaynağı bu alanda. Patlatmada su kaynağı yön değiştirebilir. Köy içme suyunu kaybedebilir. Dolasıyla nereden bakarsak bakalım dünyanın ölçeğinde bu şekilde açık işletme yapılan yerler de asgari %40 bulundukları yeri terk ettikleri görülür. Biz hukuki anlamda ellimizden geleni yaparak tüm haklarımızı kullanacağız. Tam yeri Keşan İlçesi, Karacaali Köyü, Altıntaş Köyü, Maltepe Köyü, Paşayiğit Mahallesi. Çoban çeşme Köyü, Karasatı Köyü, Küçük Doğanca Köyü ile 840 hektarlık alanı kapsamaktadır”.