İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Türkiye’de tarım arazilerinin yüzde 50’sinin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ye kayıtlı olmadığını söyleyerek, bu tarım arazileri için çiftçilerin hiçbir tarımsal desteklemeden faydalanamadığını ve tarım sigortası da yaptıramadığını açıkladı.
İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu adına söz alarak yaptığı konuşmada Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmayan tarım arazisinin yüzde 50 civarında olduğunu açıkladı.
Milletvekili Çakırlar, çiftçiye ödenen desteklerin zamanında ödemesinin yapılamadığını, sadece buğdayda değil tüm ürünlerde çiftçilerin zamanında destek alamadığını kaydetti.
Çakırlar, “Çiftçimizin 2019 yılı Ekim ayında ekip 2020 Haziran ayında biçtiği buğday ürününün, prim destek ödemeleri on beş gün önce Tarım ve Orman Müdürlüklerince, müstahsil makbuzları toplanmaya başlanmış. Geçmiş yıllarda hasat sonrası, temmuz, ağustos aylarında sattığımız buğdayların müstahsil makbuzları il ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerince toplanıp sisteme girişleri yapılır; eylül, ekim ayı gibi icmaller askıya çıkar ve prim destekleri ödenirdi. Zamanında ödenmeyen desteklerin çiftçinin nazarında hiçbir kıymetiharbiyesi yoktur. Bu sadece buğday için geçerli bir durum değil, çiftçi destek beklediği bütün ürünler için aynı problemi yaşamaktadır” dedi.
Milletvekili Orhan Çakırlar, destekleme ücretlerinin ekim öncesinde belirlenmesi gerektiğini belirterek, konuşmasında ÇKS’ye de değindi.
Çakırlar, “Bir başka husus da destekleme ücretlerinin çiftçinin ekimini yapmadan önce belirlenmesi gerektiğidir. Çiftçi ekim yapacağı ürünü ona göre değerlendirmek istemektedir. Destekleme ücretlerinde madem geçen yılla hemen hemen aynı destekleri açıklayacaktınız, neden on bir ay beklediniz? Bu bile çiftçiye verilen değeri gözler önüne sermektedir. 2006 yılında hiçbir zaman uymadığınız bir yasa çıkarıldı. Yasaya göre tarımsal destekler için bütçeden ayrılan pay, gayrisafi millî hasılanın yüzde 1'inden az olmayacaktır. Ne yaptınız? Yarısını ödeyemediniz, tarım politikası güttünüz sanmayın ki çiftçi bunun hesabını sormayacak.
Ayrıca bir hususu daha dile getirmek istiyorum: Ülkemizde tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 50'si Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı değildir. Nedeni, çiftçilerimizin kullandıkları arazilerin mirasçılarının intikalini yapamamış olmasıdır. İntikali yapılamayan tarım arazilerinin ÇKS'ye kayıt yaptırılamadığından dolayı, bu tarım arazileri için çiftçilerimiz hiçbir tarımsal desteklemeden faydalanamamaktadır, tarım sigortası da yaptıramamaktadırlar. Bu konuda nasıl bir çözüm öneriniz var?” dedi.