22 Ekim 2024
12 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEARABACI’DAN BUĞDAY AÇIKLAMASI: AÇIKLANAN FİYAT YETERLİ DEĞİL!

ARABACI’DAN BUĞDAY AÇIKLAMASI: AÇIKLANAN FİYAT YETERLİ DEĞİL!

-

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğday alım fiyatı, çiftçilerin beklentisini karşılamadı. Açıklanan alım fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulunan Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, “Üretici olarak hepimizin morali bozuldu. Bakanlığımızdan fiyatı revize etmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.


Günlerdir beklenen buğday alım fiyatları, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklandı.  Açıklamaya göre; Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ekmeklik buğdaya ton başına 9 bin 250 lira alım ve bin 750 lira prim bedeli olmak üzere toplam 11 bin lira ödeme yapılacağı belirtildi.

Açıklanan alım fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulunan Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, fiyatın beklentiyi karşılamadığını ifade etti.

Arabacı, “Fiyat açıklandı ve üretici olarak hepimizin morali bozuldu. Çünkü üreticinin beklemediği bir fiyat tablosu oluştu. Biliyorsunuz biz uzun zamandır bunu dile getiriyoruz. Tarım Bakanımıza da bunu ilettik. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde bizim Türkiye Ziraat Birliği Odaları olarak, 755 tane odanın her birinde maliyet tablosu çalışması oluyor ve biz bu maliyet tablolarını genel merkezimize gönderiyoruz. Genel merkezimiz de bunların ortalamasını alarak Bakanlığımıza iletiyor. 450 kilo verim üzerinden hesapladığımızda ortalama maliyet 10 lira 87 kuruş. Gerçekten üreticimizin yapmış olduğu masraflar bire bir bu şekilde. Bizim üreticimiz bugün mazotunu, gübresini alırken Tarım Kredi’den, Trakya Birlik ’ten alıyor ve bunlarda da faiz giderleri oluyor. Maalesef bunları da tabloya yansıtmak zorundayız. Bunları hasat ettiğimizde çıkardığımız ürün ile ödüyoruz. Bunları maliyete koymayın derseniz bu bir gerçek maliyet tablosu olmaz. Çünkü Türkiye’deki üreticilerin az yüzde 80’i Tarım Kredi, Trakya Birlik ya da Pancar Kooperatifi gibi birliklerden alıyor; şirketlerden alsa dahi veresiye alabiliyor. Çoğu üreticimizin peşin alabilecek gücü yok. Böyle bir tabloda 10 lira 87 kuruş maliyet ortaya koyuyoruz ve açıklanan fiyat 9 bin 250 lira,  bin 750 lira da prim. Bu da 11 lirayı buluyor. Bu bizim açıkladığımız maliyet fiyatı. Maliyet fiyatı ve buğday fiyatı böyle olursa ki bu tabloda 45 gün sonra ödeme var. Zaten hasat dönemi gelmiş ve üreticimizin bankaya ya da başka yerlere borcu var. Borçlarını ödemek ya da ürünü satmak için uğraşıyor. Doğal olarak hiç para kazanamayacak ve aldığı parayı borcuna yatıracak ve yetmeyecek. Traktörünü, arabasını ve tarlasını satmak zorunda kalacak. Tarımın sürdürülebilirliğini tehdit eden bir rakam oluştu. Üreticiler olarak Bakanlığımızdan talebimiz; fiyatın tekrardan revize edilmesi ve üreticilerimizin en azından emeğinin karşılığını alabileceği bir fiyat oluşması. Tabi bunu oluştururken de Bakanlığımızdan ekstra bir isteğimiz daha var. Biliyorsunuz ki bu 1 lira 75 kuruşluk primin ilk kısmı geçtiğimiz yılın Ocak ayında ödenmişti. Bu yıl primin ürün fiyatıyla birlikte ödenmesini ve enflasyon karşısında o primin yok olmamasını talep ediyoruz. İnşallah Bakanlığımız üreticilerimizin sesini duyacaktır. Çünkü üreticilerimiz gerçekten zor günler yaşıyor.” dedi.


Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side