26 Kasım 2024
1.6 C
Edirne
Ana SayfaEDİRNEARABACI: NEHİRLERİMİZ AKIP GİDİYOR BİZ SADECE BAKIYORUZ

ARABACI: NEHİRLERİMİZ AKIP GİDİYOR BİZ SADECE BAKIYORUZ

-

Edirneli çiftçiler, barajların yapılması ve sulu tarım için iktidara çağrıda bulundu. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, bölge üreticisinin sulu tarıma kavuşması gerektiğini söyleyerek, “Tunca ve Meriç Nehirlerimiz akıyor, biz sadece bakıyoruz. Çömlek köy barajı ihalesinin bir an önce yapılması gerekiyor” dedi.

Edirneli çiftçiler sulu tarım için iktidara çağrıda bulundu. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, 2022 yatırım programına alınan Çömlekköy barajı projesinin bir an önce ihalesinin yapılması gerektiğini söyledi.
Arabacı, “Sulu tarıma geçmemiz şart. Ama bizim Çakmak barajı uzun yıllar önce başlamış, gövde bitmiş ama sulanabilir alanda çalışma yok. Bizim bölgemizde Çömlekköy barajından bahsediyoruz. Geçen yıl Cumhurbaşkanımız talimat vermişti fakat herhangi bir çalışma olmadı. 2022 programına alındı ama henüz şu ana kadar ihaleye çıkmadı, net bilgi yok. Biz istiyoruz ki sulanabilir yatırımların barajların artsın. İnşallah Çömlekköy barajı ihaleye çıkar ve bir an önce çalışmalara başlanır. Şu anda bölgemizde çeltik ekilişi yapıldı. Nehirdeki suya bakarsanız inanın dere gibi bir köşeden akıyor. Üreticilerde de ciddi korkular var, su kesilirse ne yaparız diye. Bir dönem sıkıntı yaşamıştık ve Bulgaristan’dan su salması sağlandı ve böylelikle yılı kurtardık. Biz bunu her yıl konuşmak yerine baraj yatırımlarını bir an önce hayata geçirip üreticileri sulu tarımla buluşturmamız lazım. Bölgemizde Tunca ve Meriç Nehirleri var. Nehirlerimiz akıp gidiyor biz sadece bakıyoruz ya da nehir boyundaki arazilerimizi sulayabiliyoruz” dedi.

Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç, Edirne bölgesine baraj konusunda ciddi yatırım yapılması gerektiğini kaydetti.
Kılıç, “Bölgeye barajlar konusunda ciddi yatırım yapılması lazım. Benim bölgemde 2008’de temeli atılan baraj var, ciddi anlamda bir kapasiteye sahip. Şu anda 2008’den bu zamana kadar bitirilmiş olsaydı biz iki ürün ekebilirdik. Bu da 400 kilo aldığımız bölgemizin ortalamasını 500 kiloya çıkarır, patatesini de soğanını da ikinci ürünü de eker. Çiftçi üretmekte zorlanıyorsa bir sıkıntı var demektir. Bunu da aşmanın yolu bir an önce devletin bölgeye yatırım yapması lazım. Mazotu biz illaki piyasada satılan rakamdan mı almalıyız. Her yıl ürünlerimize fark verilsin istemiyoruz, ama bizim girdilerimize de fark gelmesin. Hiç bunları konuşmayalım” dedi.

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, çiftçilerin maliyet artışlarına dikkat çekerek, buğday ekilişinin azabileceği uyarısında bulundu.
Öztürk, “tarihinde görülmemiş maliyet artışları oldu. Çiftçi bu artışları karşılamak için yüzde yüz borçlandı. Eğer bu fiyat talepleri karşılanmazsa iki önemli olay var. Çiftçi seneye buğday ekimini azaltır. Geçtiğimiz seneye göre yüzde 25 buğday ekimi az. Bu ne demektir başka ürünlere kaçıyor. Çiftçi borçlarını ödeyemezse tarlalarını satar, bu tarlalar da büyük sermayenin eline geçer. Gerçekten bu sene kritik bir yıl. Eğer çiftçi bu sene hak ettiği parayı alamazsa çok büyük sıkıntılar var, ileriki dönemde de şehirdeki insanlara yansır” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gözden Kaçmasın

Son Günlerde Popüler

Edirne Ticaret Borsası Side