Edirne’de son dönemde etkili olan yağışların buğdayların gelişimine ciddi katkı sağladığını belirten Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, “Önümüzdeki süreçte de yeterli yağışları alırsak, buğdayda sorunsuz bir sene geçiririz.” ifadelerini kullandı.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, son dönemde etkili olan yağışlar hakkında açıklamalarda bulundu. Bugüne kadar alınan yağışlarla birlikte buğdayların gelişiminde herhangi bir sıkıntı olmadığını belirten Arabacı, “Buğdayda sorunsuz bir sene geçirmek için önümüzdeki süreçte de yağışlar almayı umuyoruz.” dedi.
Arabacı, “Son günlerde güzel yağışlar aldık. Üreticilerimiz adına sevindirici bir olay. Mart ayı içerisinde buğday ekiliş dönemini değerlendirdiğimizde 2024 Ekim ayı ile 2025 Mart ayı içerisinde 231 litre yağış almışız. Aylara baktığımızda; Ocak ayında 30 litre, Şubat ayında 30 litre, Mart ayında da 30 litre, Nisan’ın başında aldığımız yağışlar da yine 30 litre civarı gözüküyor. Buğday ekiş zamanımızdan bu yana 231 litre yağış almışız. Geçen yıl Ekim ayı ve Mart ayı içerisinde 234 litre yağış almışız. Bu yıl 40 litre düşüş var gözüküyor. Geçtiğimiz yıl çok kurak geçti. Bu yıl da kış yağışları pek yeterli olmadı. Toprağın altına baktığımızda hala kuru bir tabaka var. Toprak tamamen doyuma ulaşmadı. Edirne Merkez’de yüzde 60-70 ekilişler oldu. Ürünlerimizin çıkışı ve gelişimi açısından bu yağışlar güzel. Ürünlerimizin gelişiminde de sıkıntı yok. Toprak taban suyu doyuma ulaşmadığı için üreticilerimizi korkutuyor. İlkbahar ve yaz dönemlerinde belirli aralıklarla yağışlar almazsak, taban suyu da olmayınca kötü bir sene olabilir korkusu yaratıyor. Biz her zaman diyoruz, çok kurak senelerde bile iyi verimler alabiliriz. Bu tamamen yağacak yağışlarla ilgili. Ürünün ihtiyacı olduğu dönemlerde, 15-20 gün arayla güzel yağışlar alırsak kurak dediğimiz senelerde en iyi verimleri alabiliriz. Önyargılı olmamak lazım. İnşallah üreticilerimizin emeğinin ve masrafının karşılığını alabileceği bir yıl olur. Şu an için çok iyi de diyemeyiz çok kötü de diyemeyiz. Ürünlerin gelişimine baktığımızda gayet güzel gidiyor. İnşallah bu şekilde devam eder. 2024 yılında üreticilerimiz hiçbir üründen para kazanamadı desek yerinde olur. Hatta ayçiçeğinden zarar bile etti. O yüzden 2025 yılı üreticilerimizin yaptığı masrafın karşılığını alacağı bir yıl olur diye umuyorum.” dedi.
Arabacı, kök-boğaz hastalığı hakkında da üreticilere tavsiyelerde bulundu.
Arabacı, “Bu yağışlarla birlikte kök-boğaz hastalığı görülmeye başladı. Yağışların yoğun olmasıyla birlikte hastalıklar daha da tetikleniyor. Bizim saha ekibimiz sürekli köylerde geziyor. Bilgilendirmeler yapıyorlar. Bizim üreticilerimizden isteğimiz bu yağışlarında tetiklemesiyle kök-boğaz hastalığının başladığı tarlaları görüyoruz. Üreticilerimiz bu sıralar tarlalarını takip etsinler. Kök-boğaz ilaçlamalarını ihtiyaçlarının olduğu dönemde kullansınlar. Her yıl rutin olan hastalıklar. Üreticilerimiz zamanla takip edip uygulamalarını yaptığı takdirde hayırlısıyla güzel bir yıl olur.” şeklinde konuştu.