Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 11 ilde büyük yıkımlara neden olan depremlerin ardından, Edirne’de özellikle altında iş yeri bulunan tüm binaların hızlı bir şekilde denetlenmesine başlayacaklarını söyledi. Başkan Gürkan, denetlenen binalarda projeye aykırı bir işlem gerçekleştiğini tespit etmeleri durumunda gereğinin yapılacağını belirterek, “Burada hiç kimse bize gelip; ‘Bizi görmezden gelin, affedin’ falan demesin. Ne gerekiyorsa yapacağız. İnsan canı her şeyden kıymetli.” şeklinde konuştu.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelerek, deprem bölgesinde gerçekleştirdiği incelemeler hakkında bilgi verdi. Başkan Gürkan, altında iş yeri olan binaların en riskli binalar kategorisine girdiğini belirterek, Edirne’de özellikle bu kategorideki binaların denetlenmesi adına çalışma başlatacaklarını ifade etti.
Başkan Gürkan, “Edirne Belediyesi olarak kendi yetkimiz çerçevesinde, arkadaşlarım hazırlıklarını yapıyorlar, bir kere bu depremde şunu gördük, altında iş yeri olan binalar en riskli bina kategorisine giriyor desek yanlış bir ifade kullanmamış oluruz. O yüzden arkadaşlarımın bir kaç gün içinde hazırlığı bittikten sonra hızlı bir şekilde Edirne’de altında iş yeri bulunan tüm binaları hızlı bir şekilde denetleyeceğiz. Projesine uygun mudur? Değil midir? Bu onaylı projelerin haricinde zaman içerisinde imalatlar, eksiltmeler, kolon kesilmeleri, kiriş kırılmaları gibi müdahaleler yapılmış mıdır? Yapılmışsa onunla ilgili gereğini yapacağız. Birilerinin canı yanacak ama kimsenin gözünün yaşına bakacak halimiz yok. Vatandaşın can güvenliği her şeyden önemli. Bu çalışmaları hızlı bir şekilde yapacağız, alınan alınsın, kırılan kırılsın, kimse kusura bakmasın. Bunu yapmak zorundayız. Edirne’de toplam 2 bin 259 bulvar, cadde ve sokağımız var. İş yeri olarak 2 bin 227 yapımız var. 715 tane kamu binamız var. 18 bin 440 ise mesken yapımız var. Toplamda Edirne’de 21 bin 382 yapı bulunuyor. Bu 21 bin 382 yapının ruhsat durumlarına baktığımızda; bin 501 tanesi inşaat halinde. Belediyeden yapı kullanma belgesi verilmiş 2 bin 604, kısmı iskân alınmış 703, proje halinde 308, ruhsatsız 5, yanan ve yıkılan 34, 2018’de çıkılan imar barışı kanunuyla yapı kayıt belgesi verilmiş bin 69 yapımız var. 15 bin 428 yapımız da geçmişten beri var olan yapılarımız. İmar barışı ile yapı kayıt belgesi almış binaların durumunu bilmiyoruz.
Sonuç olarak geldiğimiz noktada 1-2 gün içerisinde altında iş yeri olan, ne iş yeri olduğu önemli değil ama büyüklerden başlayacağız tabii ki. Bunun başında da marketler gelecek çünkü en büyük yeri onlar kaplıyorlar, zincir marketler ve diğer marketler gibi. Büyük alan hacimli olan binalardan başlayacağız. Bizdeki projelerine bakacağız, o projelere aykırı bir işlem yapılmış mı, yapılmamış mı, bunu tespit edeceğiz. İnşallah kötü bir durumla karşılaşmayız, kolon kesilmesi gibi çünkü en kötü şey o. Karşılaşırsak da gereğini yapacağız. Burada hiç kimse bize gelip; ‘Bizi görmezden gelin, affedin’ falan demesin. Ne gerekiyorsa yapacağız. İnsan canı her şeyden kıymetli. Güçlendirme dediğimiz şekliyle düzeltme imkânı varsa ona gidilir. Yoksa bu binanın yıkımına gidilir. Gereği budur. “ ifadelerini kullandı.
Başkan Gürkan ayrıca, 9 yıldır Edirne’de imar ve şehircilik anlamında çok katı davrandıklarını belirterek, ‘ruhsatlarımız çok geç çıkıyor’, ‘imar işleri çok ağır çalışıyor’ gibi suçlamaları, bir gurur nişanesi olarak taşıdıklarını söyledi.
Recep Gürkan, “Deprem bir felaket, bir doğal afet ama hepimizin bundan ders çıkarması gerekiyor. Sorumlu kurumların, kişilerin ama vatandaşların da ders çıkarması gerekiyor. Normal zamanda hiç dikkate almadığınız dediğimiz işlerin depremde bedelinin ne kadar ağır ödendiğini hepimiz gördük. Bu bağlamda Edirne Belediyesi olarak yıllardır şununla suçlandık; ‘ruhsatlarımız çok geç çıkıyor’, ‘imar işleri çok ağır çalışıyor’. Şimdi o suçlamaları bize yapanlara sormak isterim; hiç denetlemeden, hiç incelemeden, hiç bakmadan mı verseydik bunları? Bu kadar titiz davrandık, mutlaka atladığımız olmuştur. İnşallah yoktur ama bundan hiçbir zaman pişmanlık duymadım, iyi ki de yapmışız, şimdi daha fazlasını yapacağız, kimse kusura bakmasın. Bir inşaata 2 ay, 3 ay, 5 ay, 1 yıl geç başlamakla hiçbir şey olmaz. Ama o inşaatın güvenilirliği, sağlamlığı, depreme dayanıklılığı belki de onlarca canı kurtaracaktır. O yüzden kimsenin bu anlamdaki suçlamalarına itibar edecek halimiz yok. Bu tür suçlamaları da ben ve arkadaşlarımız bir gurur nişanesi olarak taşırız. Yeter ki bizi buradan suçlasınlar. Bu konularda çok katıydık, 9 yıldır Edirne’de imar ve şehircilik anlamında çok katıydık. Bakın bir deprem, yaşadığımız bir afet bizim bunları yapmakta ne kadar doğru davrandığımızı ortaya çıkardı.” şeklinde konuştu.